Commentaar

1464 x bekeken laatste update:12 feb 2016

Supermarktapp is erg welkom

Staatssecretaris van Dam wil de band tussen boer en consument versterken. Een van de methoden daarvoor is een etiket dat via de smartphone herkomstinformatie geeft over het product.

Van Dam wil dezes supermarktapp nog dit jaar introduceren. Varkensvlees is wat hem betreft een product dat daarvoor als eerste in aanmerking kan komen. Het introduceren van deze app is een goede zet. Eén van de problemen momenteel is dat het voor consumenten lastig is om te bepalen wat nou precies gezond, duurzaam en lekker is. Dat heeft alles te maken met de wirwar aan keurmerken en logo's in supermarkten. Dankzij de zich snel ontwikkelende informatietechnologie is het straks mogelijk om precies te zien welk beest op hun bord ligt, waar het vandaan komt en hoe het is gehouden. Dat zorgt ervoor dat consumenten makkelijker kunnen bepalen welke producten bij hun wensen aansluiten. Mensen worden zich bewuster van wat ze eten. In de meest ideale situatie is deze app zo te programmeren dat de gebruiker kan aangeven wat hij of zij belangrijk vindt, bijvoorbeeld dierenwelzijn, een lage CO2 afdruk of regionale productie. De app kan zo helpen om boodschappen te doen. Voor de Nederlandse boeren liggen er dan volop kansen zich te onderscheiden en op die manier een meerprijs in de wacht te slepen. De hele voedingsketen moet dit initiatief daarom omarmen.

Of registreer je om te kunnen reageren.