Varkens die volgens het Vair-concept worden gehouden. Brabant wil dat varkenshouders innovatiever gaan produceren. Foto: Bert Jansen VarkensOpinie

Nieuw verdienmodel varkenshouderij nodig

De provincie Noord-Brabant ontwikkelt een nieuw verdienmodel voor de varkenshouderij. De provincie constateert dat de varkenshouderij in het slop zit omdat er te veel, niet onderscheidend varkensvlees wordt geproduceerd voor een anonieme bulkmarkt. Er moet geïnnoveerd worden.

Noord-Brabant trekt bijna €40 miljoen uit voor deze innovatie en voor duurzaamheidsprojecten. Daarmee wordt gestreefd naar een eigen standaard: Brabant Quality. Dat is natuurlijk prachtig. En wij hadden ook al die €30 miljoen uit Brussel. Ook die worden ingezet voor de vitalisering van de sector. Ook hier een nieuwe ketenkwaliteitssysteem: Holland Varken.

Er wordt te veel geproduceerd

Het lijkt mij dat de varkenshouders dit alles met groot gejuich zullen begroeten. Een nieuw verdienmodel, dat moet toch aanspreken, innovatie, kwaliteit, prima. Maar er is een eenvoudiger waarheid: er wordt gewoon te veel geproduceerd. Er is te weinig vraag en te veel aanbod. Zelfs als dat aanbod innovatief, kwaliteitsrijk en duurzaam zou zijn: het blijft te veel. Dus dan zal er nooit een goede prijs worden gehaald. En wie gaat nou iets doen aan die overproductie?

Naast stoppers zijn er uitbreiders

Een deel van de €30 miljoen, zo’n €5 miljoen wordt volgens de POV besteed aan wijkers en stoppers. Dat lijkt op volumebeleid, maar dat is het niet, want de productie kan elk moment worden overgenomen door de blijvers. Nog steeds zijn er varkens- en zeugenhouders die uitbreiden. Het dierrechtensysteem is, door de vrijstellingen, ook al weer een beetje lek. Er kunnen dus nog steeds meer varkens bijkomen. Het aanbod zal niet kleiner worden.

Men kan dat de individuele ondernemer niet verwijten, die zal altijd willen, en misschien ook wel moeten, ontwikkelen. Maar collectief zouden we iets moeten doen aan die overproductie. Mogen we wat dat betreft iets van de Producentenorganisatie Varkenshouderij verwachten? Of moet de overheid met wetgeving ingrijpen?

Van de Wet herstructurering varkenshouderij kwam niets terecht

Onwillekeurig gaan de gedachten terug naar de Wet herstructurering varkenshouderij, met een reductie van het aantal varkens van 25%. Daar is toen niets van terechtgekomen, maar als we dat nu weer eens zouden proberen, zou dat dan helpen om de blijvers aan een goede prijs voor hun product te helpen, dat dat inmiddels ook innovatief en duurzaam is?

Beheer
WP Admin