Foto: Ronald Hissink VarkensOpinie

‘De Nederlandse big is prima’

Volgens Van Asten is er niks mis met de Nederlandse biggen. De verzorging en houderij dient wel te kloppen.

Over bigkwaliteit is al jaren veel te doen. Onlangs lagen Vee&logistiek en de Producenten Organisatie Varkenshouderij nog met elkaar in de clinch over dit thema. Beide partijen gaan binnenkort met elkaar in gesprek over de biggen, verzekerde Cees Oostrom van Vee&Logistiek mij gisteren.

potentieel is aanwezig

Deze week belde ik met Marko van Asten. Hij verklaarde dat de Nederlandse prima is, maar voegde daar wel iets aan toe. ‘Mits aan alle voorwaarden is voldaan.’ Dus niet spenen onder 25 dagen, voldoende biggenplaatsen, niet licht afleveren, goed voer. Het potentieel is zeker aanwezig, daar is Van Asten van overtuigd.

Blijkbaar wordt nog niet op ieder zeugenbedrijf aan alle voorwaarden voldaan voor een goed big. Anders was er geen discussie tussen de veehandel en de producentenorganisatie van de varkenshouderij. De nieuwe Bestpigletprice zit zo in elkaar dat deze stimuleert de bigkwaliteit te verbeteren, door extra euro’s per dier te betalen voor een goed big. Dit zal op termijn vast helpen om robuustere biggen te fokken.

Afspraken nakomen

Aan de voorwaarden voldoen is één, maar aan de voorwaarden blijven voldoen is net zo belangrijk. Vorige week interviewde ik dr. Frank Greshake van de Rheinische Erzeugerring für Mastschweine. Een productengroep met vleesvarkens, net over de grens bij Nijmegen. Hij vertelde dat zij nog maar de helft van het aantal biggen in Nederland kopen dan enige jaren terug. Een reden is gesjoemel met entingen. Een vaccinatie werd zomaar weggelaten, terwijl de mester daar wel voor betaalt. Vroeg of laat val je als vermeerderaar door de mand. Greshake is duidelijk daarover: “Bedrog”. Van zo’n zeugenhouder kopen ze geen big meer.

Vertrouwen opbouwen

Heel belangrijk voor een structurele biggenafzet is ook het vertrouwen opbouwen. Dat geldt in Duitsland, maar net zo goed in Nederland. Belangrijk daarbij is afspraken nakomen. Met partnerschap en een goed big liggen er daarom zeker kansen voor de Nederlandse vermeerdering.

Beheer
WP Admin