Redactieblog

2969 x bekeken

Berenkoning Tönnies wordt kritischer

De Duitse vleesverwerker Tönnies Fleisch wil best meer beren, maar ze moeten wel vleesrijker zijn.

De Duitse Marktleider Tönnies Fleisch blijft uitdragen dat het bedrijf meer beren kan slachten. Wel kijkt Tönnies steeds kritischer naar kwaliteit van de beren. Vorige week werd bekend dat het de inkoopvoorwaarden opnieuw aanpast. De hammen moeten zwaarder, de karbonadestreng lichter en de berenbuik nog vleesrijker.

Kritischer op kwaliteit beren

Op het punt van beren slachten toont eigenaar Clemens Tönnies zich nogal ambivalent. Enerzijds staat de deur open voor nog meer beren. Anderzijds is hij steeds kritischer op de vleeskwaliteit van beren en knabbelt hij aan de inkoopprijs. In oktober 2014 werd een prijsaftrek van 3 cent per kilo geslacht gewicht ingevoerd voor beren afkomstig uit Nederland en geslacht op de locatie Sögel. Voor Nador-beren wordt ook geen premie meer betaald. Met deze beren is de kans op stinkers kleiner.

'Beren prima, maar met mate'

Een jaar geleden was Clemens Tönnies te gast op de ledenvergadering van de Duitse varkensvakbond ISN. Een van de vele oneliners van hem was: "Ik wil niet de berenkoning worden." Dat zegt genoeg. Beren zijn prima, maar met mate. Nieuwe dimensie aan dit verhaal is dat de beren ook beter moeten zijn.

Meer vakmanschap

Het nieuwe uitbetalingssysteem dat Tönnies op 18 februari invoert maakt het de varkenshouder niet makkelijker om een hoge prijs te beuren voor een beer. Voor een karbonadestreng van boven de 7,8 kilo wordt een extra korting ingevoerd van 0,25 indexpunt per kilo. De ham moet juist zwaarder zijn. Dat conflicteert. Meer geld is alleen te verdienen met een berenbuik met meer dan 60% mager vlees. De opbrengstprijs van een beer hoeft met de nieuwe Tönnies-Maske niet per definitie achteruit te gaan, maar het vraagt wel meer vakmanschap om dezelfde opbrengstprijs dan voorheen te beuren. Laat staan meer geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.