De mengvoermarkt is in beweging en er is overcapaciteit. Een kans voor kien inkopende varkenshouders. - Foto: Van Assendelft Fotografie VarkensOpinie

‘Voermarkt varkens is in beweging, grijp die kans’

Verscheidene ontwikkelingen zorgen voor een overcapaciteit bij mengvoerfabrieken. Maak daar gebruik van als varkenshouder.

Als het om voerprijzen gaat, is 2016 een goed jaar voor varkenshouders. De voerprijzen liggen onder het niveau van 2015, al wordt het verschil kleiner. Het is daarmee zelfs het laagste niveau sinds de herfst van 2010. Dat is natuurlijk een prettig gegeven.

Samen met bovengemiddelde prijzen voor biggen en vleesvarkens zorgt dat voor een bovengemiddelde voerwinst dit jaar. Dat neemt niet weg dat het drukken van de voerkosten ook in de huidige tijd belangrijk is, wetende dat het de kostprijs voor ruim 60% bepaalt. Het is daarbij goed om een aantal zaken op een rijtje te hebben, bijvoorbeeld als het gaat om het voeren van bijproducten. Kent u de exacte voederwaardes van de producten of gaat u blindelings op de bijgeleverde matrix af?

Minder bijproducten aankopen?

Varkenshouder Aad van Leeuwen vertelt in de gisteren (dinsdag 6 december) verschenen editieVarkenshouderij in Boerderij 10 dat nader onderzoek hem heeft doen besluiten minder bijproducten aan te kopen. Met fabrieken die steeds beter worden, is de kwaliteit van de reststromen steeds minder, zo is zijn ervaring. Hij wil daarom meer granen aankopen. Dat is overigens iets wat veel meer varkenshouders doen, momenteel. Dat resulteert in nieuwe handelsstromen en een andere dynamiek op de voermarkt. Dat maakt dat de markt voor compleet mengvoer onder druk staat. Ook vanwege een iets kleiner aantal varkens in Nederland.

Duitse Rothkötter actief op Nederlandse mengvoermarkt met no-nonsenseaanpak

Opvallend genoeg ziet het Duitse Rothkötter in deze markt nog wel kansen om voer in Nederland te verkopen. Met een degelijke no-nonseaanpak weet het bedrijf Nederlandse klanten te binden. Dat alles maakt wel dat de concurrentie tussen de voeraanbieders groot is, omdat er productiecapaciteit te over is. Maak daar gebruik van.

Laat elk kwartaal voerleveranciers offerte maken

Waarom niet elk kwartaal een aantal voerleveranciers een offerte laten maken voor het aanbieden van voer in de komende drie maanden? De prijsverschillen zullen aanzienlijk zijn. Daarbij horen natuurlijk wel bepaalde randvoorwaardes. Maar samen met garanties over samenstelling en kwaliteit maakt dat een verdere kostenbesparing zeker mogelijk.

Beheer
WP Admin