Foto: Ruud Ploeg VarkensOpinie

‘Varkenshouderij komt op adem en verdient weer’

Na een diep dal wordt nu weer geld verdiend aan de varkens. Er is meer ruimte voor privéuitgaven, schrijft columnist Dirk Dekker.

Het kan verkeren in de varkenshouderij. Na een erg diep dal beleven we het afgelopen halfjaar ineens een opleving. Niemand zag het aankomen. Het valt wel op dat de dalen van de cyclus steeds dieper worden en de pieken lager. Dus moeten we zorgen voor een nog grotere buffer om die dalen te overbruggen.

Onderhoud weer op peil, rekeningen weer betaald

Het is toch wel een heel stuk prettiger werken nu. Al het onderhoud dat was blijven zitten is nu weer op peil. De buitenboel weer nieuw in de verf, dakgootje laten vervangen, paar deuren vernieuwd en ga zo maar door. Ook de toeleverende bedrijven zullen blij zijn met de aangetrokken prijzen. Bijvoorbeeld een dierenarts die vorig jaar nog tonnen open had staan. Of een loonwerker die dieren ook niet in de mest kan laten liggen. Wat moet je als dienstverlener? Nee, verkopen en daarmee je klant de nek omdraaien is geen optie, dus maar laten oplopen en hopen op betere tijden. Datzelfde geld natuurlijk voor alle toeleverende bedrijven en financiers.

Banken kijken naar overlevingskansen probleembedrijven

De banken kijken bij achterstanden natuurlijk naar de overlevingskansen van probleembedrijven. Heel raar vind ik het dat de bedrijven die het moeilijk hebben, en in bijzonder beheer vallen, ineens een hogere rente betalen. Hoe draai ik iemand zijn nek om, denk ik dan. Natuurlijk begrijp ik dat je het niet aanlokkelijk wil maken, maar hulp lijkt mij eerder op zijn plaats om ze door een moeilijke periode te slepen. Wat zou ik graag bij collega’s die hiermee worstelen in de boeken kijken. Waarschijnlijk is daar met scherpe onderhandelingen nog best wat meer rendement te halen. €0,01 cent per kilo is vaak het verschil tussen winst of verlies draaien.

Heel raar vind ik het dat de bedrijven die het moeilijk hebben, en in bijzonder beheer vallen, ineens een hogere rente betalen. Hoe draai je iemand zijn nek om, denk ik dan.

Hoe overleef je als varkenshouder lange tijd lage prijzen?

Voor overleving in de toekomst zijn een paar dingen belangrijk. Natuurlijk kunnen we leren van het verleden, maar een tijd lage prijzen ontvangen kunnen we niet voorkomen. Wel kunnen we zorgen dat we het kunnen overleven. Een ruime rekening-courantpositie is een vereiste en ook zorgen dat je het een tijdje kunt uitzingen zonder grote uitgaven. Let wel, ook in die volgorde, eerst die buffer voor het volgende prijsdal op orde en dan pas je auto inruilen zodat je daar weer een dal mee kan overbruggen. Ik snap als geen ander dat dit niet voor iedereen even makkelijk is, je zal maar net een bedrijfsovername achter de rug hebben, of net nieuwbouw gepleegd hebben. Natuurlijk leen je dan niet meer dan per se nodig is.

Eérst die buffer voor het volgende prijsdal op orde zodat je daar weer een dal mee kan overbruggen, en dan pas je auto inruilen.

Droom ging in vervulling: Spaans vakantiehuis

Ons bedrijf bestaat al meer dan 30 jaar. Natuurlijk kom je dan wat makkelijker te zitten. Dat geeft weer ruimte voor andere leuke dingen zoals meer tijd voor ontspanning en hobby’s. Zo is voor ons dit voorjaar een droom uitgekomen die we al meer dan 20 jaar koesterden. Wij kunnen ons de trotse eigenaars noemen van een Spaans vakantiehuis. We zijn de hele zomer aan het renoveren geweest. Nu kunnen we volop van genieten. Ook gaan we Spaans leren spreken. Volgende keer meer hierover.

Beheer
WP Admin