Prijsvorming voor conceptvarkens moet anders - Foto: Ronald Hissink VarkensOpinie

‘Prijsvorming voor conceptvarkens moet anders’

De prijs voor Beter Leven-varkens moet onafhankelijk worden bepaald van de prijs voor reguliere varkens. Dat vindt Jaap Kreuger, varkenshouder en voorzitter van leveranciersvereniging Star Farmers.

De prijsvorming voor varkens die gehouden worden volgens de eisen van het Beter Leven-keurmerk, is dringend aan vernieuwing toe. De prijs moet zich op termijn onafhankelijker kunnen ontwikkelen van de reguliere varkensprijs zonder fluctuaties. Niemand in de keten is gebaat bij het gejojo van de varkensprijs zoals we de afgelopen jaren hebben gezien.

Prijsfluctuaties kosten geld

Dergelijke fluctuaties leiden alleen maar tot onrust in de keten en dat kost geld. Slachterijen en transporteurs maken veel onnodige kosten om het extra aanbod van varkens te verwerken wanneer de prijs gaat dalen en omgekeerd. Daarom moeten we dit met alle partners in de keten oppakken.

Pilot met 12 varkenshouders

Binnen Good Farming Star hebben we sinds begin dit jaar een pilot met 12 varkenshouders. Zij krijgen een vaste prijs voor een periode van 4 weken. Om die prijs vast te stellen, kijken we naar de te verwachten prijsontwikkeling voor reguliere varkens. In juni hebben we de pilot geëvalueerd en besloten om nog een halfjaar door te gaan en aan het eind van het jaar een eindevaluatie te doen.

Nu worden enkel de meerkosten van deelname aan Beter Leven vergoed, met een kleine bonus. Als de varkensprijs hoog is, kan het voor een varkenshouder minder interessant zijn om deel te nemen vanwege de lagere bezetting. Daardoor kan het aanbod van conceptvarkens  onder druk komen te staan. Het rendement van reguliere varkens is op dat moment groter.

‘Een stabiele, op kostprijs gebaseerde prijs biedt zowel varkenshouder als retailer zekerheid’

Retailers willen verzekerd zijn van voldoende beschikbaarheid van conceptvlees. Daarom moet de prijsvorming veranderen. Door een stabiele en onderscheidende prijs op basis van de kostprijs te betalen voor conceptvarkens, krijgen varkenshouders ruimte om te investeren en krijgen afnemers zekerheid over de beschikbaarheid.

Conceptvlees interessant verdienmodel voor retailer

Daarbij is een goede vierkantverwaarding essentieel, zodat zo weinig mogelijk van het varken buiten het keurmerk voor een lagere prijs hoeft te worden afgezet. Albert Heijn weet nu 60 tot 70% van het varken onder het Beter Leven-keurmerk te verwaarden door ook de vleeswaren onder het keurmerk te verkopen. Dat maakt het concept tot een interessant verdienmodel.

‘Om prijsrisico’s te verkleinen, moeten varkenshouders in- en verkoopprijzen voor langere tijd vastleggen. Anders wordt varkenshouden Russische roulette’

De evaluatie van de pilot in december moet duidelijk maken hoe de prijsvorming van Good Farming Star er gaat uitzien. Of die dan al werkelijk onafhankelijk van de reguliere varkensprijs wordt vastgesteld, zal blijken. Voorwaarde is dat de afzet van het vlees geregeld is. We zijn hierover in gesprek met Vion en de retail. Net als varkenshouders hebben ook zij geen belang bij grote fluctuaties.

Beheer
WP Admin