Goede varkens afleveren, een nieuwe markt verkennen. Daar krijg je energie van. - Foto: Ronald Hissink VarkensOpinie

Varkens vermarkten of liever procederen?

In de varkenshouderij zijn de marges dun. Voor een goede opbrengstprijs is het daarom cruciaal de blik gericht te houden op de markt.

Tijdens een dag op de redactie komt er veel nieuws voorbij. Dat is deze week niet anders. Afgelopen maandag toont tevens hoe divers de berichtgeving is. Jan Schuttert van het gelijknamige handelsbedrijf vertelde over een nieuw marktconcept. Samen met slachterij Tönnies Fleisch is hij betrokken bij een pilot om in Nederland varkensvlees voor de Zweedse markt te produceren.

Dezelfde middag deelde de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) mee dat zij een stapel bezwaarschriften bij overheidsdienst RVO.nl over de schutting hebben gekiept. Het vermoeden bestaat dat varkenshouders jarenlang onrechtmatig veel betaalden voor NVWA-controles en keuringen. Een aantal POV-leden wil teveel betaald geld terug.

Energie

Wat maakt werk leuk en waar krijg je energie van? Voor de meeste mensen zal dat het ontwikkelen van een nieuwe afzetmarkt zijn. Een nieuwe markt verkennen, op een andere wijze varkens houden en varkens anders betaald krijgen. Dat maakt varkens houden uitdagend.

Het tegenovergestelde is een procedure starten. Dat maakt niemand echt blij. Zoiets kost veel tijd en energie en de afloop is onzeker. De POV wil ook niet kwijt hoeveel varkenshouders een procedure zijn gestart. Dat doet vermoeden dat de animo onder varkenshouders om bezwaar aan te tekenen, gering is.

Het is nodig als varkenshouder op de centen te passen. De procedure tegen de NVWA is daarom vooral een signaal het afgeven dat de varkenssector zich niet zomaar geld afhandig laat maken.

Markt

Een inkomen in de varkenshouderij zal echt uit de markt moeten komen. Procedures aanspannen maakt de varkenshouderij niet gezond en voorkomt niet dat iedere tien jaar het aantal varkenshouders halveert.

Een goed varken of goede big leveren tegen een scherpe kostprijs is nog steeds de manier om varkenshouder te blijven. Dat vraagt continu aandacht van de ondernemer. Een procedure starten kan, maar voor toekomstperspectief moet de aandacht op de markt gericht blijven.

Beheer
WP Admin