Foto: Bert Jansen VarkensOpinie

‘Nederlandse varkenshouderij raakt achterop’

Een bezoekje aan een Oost-Duitse varkenshouder leert dat Nederlandse boeren het steeds lastiger krijgen. Er moet snel iets gebeuren, dus: haast is geboden met de uitvoering van de Vitale Varkenshouderij-plannen!

In de editie Varkenshouderij van Boerderij nummer 4, die dinsdag 25 oktober verscheen, leest u de bedrijfsreportage die gemaakt is bij varkenshouder Joep Derks in Oost-Duitsland. Dit verhaal lezende kun je je afvragen hoelang de Nederlandse varkenshouders nog kunnen concurreren tegen dit soort bedrijven. Dankzij de gunstige ligging en SPF-dieren bedragen de gezondheidskosten slechts €47 per zeug, inclusief de vleesvarkens en inclusief standaardbehandelingen als ijzer spuiten en ontwormen. Op Nederlandse bedrijven kost dit snel €100 per zeug extra, mede door de vele entingen die de dieren krijgen.

Mest die gratis wordt afgehaald: jaloersmakend

Een ander jaloersmakend aspect voor Nederlandse zeugenhouders is de mest die gratis wordt afgehaald, waar zij moeten rekenen met zeker €100 per zeug. Deze €200 per zeug per jaar aan extra kosten voor een Nederlandse varkenshouder is een te groot gat. Dat heeft veel Nederlandse boeren de kop gekost, en er zullen er nog veel volgen als er niet snel wat verandert.

De extra kosten van €200 voor Nederlandse varkenshouders hebben al veel boeren de kop gekost. En er zullen er nog veel volgen, als er niet snel wat verandert.

Mestdossier schreeuwt nu om aandacht, met de derogatiedreiging

Vooral het mestdossier schreeuwt momenteel om aandacht, nu er een serieuze dreiging is van het verliezen van de derogatie. Als het zover komt, gaat dat nog veel meer druk geven op de mestmarkt. Daar zijn zowel rundvee- als varkenshouders de dupe van. Het laten slagen van mestverwerking wordt zo met de dag belangrijker, vooral in Oost-Nederland. Er zijn plannen genoeg die een forse verlichting kunnen geven, maar het moet nog wel even gebeuren. Dat vraagt inzet van alle betrokken partijen, niet op de laatste plaats van varkenshouders die zich voor langere tijd moeten binden. Dat moet uiteindelijk resulteren in een kleiner kostprijsverschil met de Oost-Duitse varkenshouder. Een kleiner kostprijsverschil is daarbij het maximaal haalbare. Verwerken kost ook snel €15 per kuub, exclusief transportkosten. Reden temeer om ook veel aandacht te hebben voor alle andere kostprijsverhogende aspecten.

Plannen Vitale Varkenshouderij snel uitvoeren

De noodzaak voor de uitvoering van de plannen zoals deze in Vitale Varkenshouderij staan, is groter dan ooit. Helaas is het angstvallig stil van die zijde, nu het aankomt op concrete maatregelen.

Beheer
WP Admin