Foto: Ronald Hissink VarkensOpinie

Problemen varkenssector niet bagatelliseren

De varkenshouderij verkeert in zwaar weer. Ingewijden schatten dat dit jaar net zoveel varkenshouders hun bedrijf moeten stoppen als in 2015. Een van de redenen is dat de financieringslasten sterk stijgen.

Leo Rouhof, adviseur financieel management van DLV advies, betoogt dat meer dan de helft van de zeugenhouders 2015 heeft afgesloten met betalingsachterstanden. Hij weet dat er bedrijven zijn met betalingsachterstanden die oplopen tot €400 per zeug.

Als je deze bedragen ziet, dan wordt weer pijnlijk duidelijk dat de crisis in de varkenshouderij enorm is. Een betalingsachterstand van €200 per zeug zorgt al voor ruim 10 procent hogere financieringslasten. Rouhof vreest dat veel bedrijven 10 jaar nodig hebben om alles recht te trekken.

Erkenning nodig om tot oplossing te komen

Het is goed dat DLV glashelder is over de malaise in de varkenshouderij. Alleen door eerst de feiten te erkennen kan een strategie worden bedacht om uit het dal te klimmen. Het zou goed zijn als meer bedrijven niet om de hete brij heen draaien. Mengvoerfabrikanten, andere toeleveranciers maar ook banken hebben nogal eens de neiging om problemen te bagatelliseren. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de enorme bedragen die deze bedrijven hebben uitstaan. Het helpt echter niet bij het vinden van een oplossing. Het erkennen van de problemen is een eerste stap naar betere tijden.

Beheer
WP Admin