Redactieblog

2870 x bekeken 1 reactielaatste update:7 jan 2016

Een goed (varkens)jaar gewenst

De varkensmarkt toont tekenen van herstel. Voor de vakkundige ondernemers blijven er kansen.

In deze eerste blog van dit jaar wil ik iedereen een goed en gezond 2016 wensen. Er is geen cliché meer waar dan dit: gezondheid is het allerbelangrijkste. Niettemin is het voor iedereen die zijn brood verdient met varkens houden van belang dat de prijzen snel aantrekken. Er moet ook brood op de plank komen. Naast gezondheid draagt zekerheid over het inkomen ook bij aan het welbevinden van mensen.

Perspectief

De biggenprijs stijgt al. Een stijging van de varkensprijs lijkt op komst. De markt toont voorzichtig herstel. Deels seizoensgedreven. Maar vermoedelijk zal dit jaar ook merkbaar zijn dat het aanbod krimpt.

Ondanks de geschetste ontwikkeling blijft het oppassen in de varkenshouderij. De vleesconsumptie blijft krimpen in ons deel van de wereld. In Spanje, Rusland en de Verenigde Staten is de varkensstapel groter dan ooit. Ook blijft de productie stijgen. Vermoedelijk spenen zeugenhouders in 2016 weer een halve big per zeug meer dan afgelopen jaar.

Vitale varkenshouderij

Vanuit de Producenten Organisatie Varkenshouderij wordt hard gewerkt aan het traject vitale varkenshouderij. Een speerpunt daarbij is kostenverlaging. Varkensvoorman Eric Douma becijferde dat de mest- en keuringskosten in Nederland op 9 cent per kilo geproduceerd varkensvlees zitten. Kosten die in het buitenland niet of nauwelijks een rol spelen en dus Nederland op achterstand zetten. Hoog tijd én verstandig om daar dus iets aan te doen.

Geen pasklare oplossingen

Verwacht daarentegen niet dat de POV alles oplost. De POV is voor zijn plannen ook afhankelijk van de medewerking van ketenpartners en de politiek in Nederland en Brussel. Een zogenaamde 'eerlijke prijs' waarin iedereen verdient in de keten, zal er ook niet snel komen. ChristenUnie-landbouwwoordvoerder Carla Dik-Faber verklaarde deze week tegenover Boerderij dat zoiets 'moeilijk te realiseren' is.

Zelf aan het roer

Zolang een ketenregisseur ontbreekt, zoals in de kalverhouderij het geval is, zal iedere varkenshouder er daarom zelf voor moeten zorgen dat zijn bedrijf gezond blijft. Dat begint met het leveren van kwaliteit; een gevraagd product in de juiste hoeveelheid. Maar vandaag de dag zijn ook zaken als onderhandelingsvaardigheden en een open blik naar de maatschappij belangrijk om te overleven als boer. Voor ondernemers die blijk geven van deze vaardigheden zijn er zeker kansen voor de varkenshouderij in Nederland. Naast gezondheid daarom ook succes gewenst met het ondernemen.

Eén reactie

  • el

    Het word hoog tijd voor een positieve cashflow!

Of registreer je om te kunnen reageren.