Foto: Henk Riswick VarkensOpinie

Bank moet meedenken met boer

Als banken flexibeler omgaan met aflossen, is veel leed in de varkenshouderij te voorkomen.

Kerstborrels, kerstdiners, carbid schieten, Jägermeister, vuurwerk en een nieuwjaarsgala: geheel volgens de Achterhoekse tradities zijn wij ook deze jaarwisseling weer niks tekort gekomen aan eten, drinken en gezelligheid. Het nieuwe jaar is begonnen en iedereen bruist weer van de goede voornemens om zichzelf en het bedrijf te verbeteren.

Zwaar jaar met faillissementen

Ik besef heel goed dat het voor veel mensen in onze sector een veel minder rooskleurige jaarwisseling is geweest. 2015 was een van de allerzwaarste jaren in de varkenshouderij en het heeft dan ook op diverse plaatsen voor veel familieleed gezorgd. Helaas gingen vele bedrijven failliet of ondernemers moesten noodgedwongen hun bedrijf verkopen.

Prijsschommelingen

De sector is het laatste decennium erg veranderd. Waar we vroeger te maken hadden met regionale handel en een stabiele varkenscyclus, waarin men natuurlijk ook mindere jaren kende, hebben we nu te maken met een wereldmarkt, speculerende multinationals en grote winkelketens. Het gevolg hiervan is dat kleine overschotten of tekorten zorgen voor grote prijsschommelingen.

Als ondernemer moeten we hiermee kunnen omgaan. Ondernemen betekent immers dat je flexibel moet zijn.

Meest flexibele varkensbedrijven redden het

Je ziet dat de bedrijven die het meest flexibel zijn, uiteindelijk in staat zijn om het verschil te maken. De varkenshouderij is een innoverende sector, die al vele tegenslagen overleefd heeft. Steeds weer paste de sector zich aan. Maar hoe zit het met onze financierders? Hoe flexibel zijn onze banken?

Bank moet niet rente verhogen of bijzonder beheer inschakelen, maar méédenken

Banken financieren op basis van langetermijn­rendement. Afgelopen jaar waren de prijzen zo slecht dat het voor veel bedrijven onmogelijk was om rente en aflossing te betalen. Als ondernemer zijn veel zaken goed in te schatten, maar er kunnen altijd (politieke) gebeurtenissen plaatsvinden, waardoor de praktijk afwijkt. Een bedrijfsfinanciering is echter voor de lange termijn en op die momenten moeten banken juist niet de rente verhogen, bijzonder beheer inschakelen of de stekker ­eruit trekken, maar meedenken.

Ook bank mag flexibel zijn: gun boer ruimte bij aflossen

Waarom is het zo moeilijk om in bepaalde periodes meer af te lossen en in andere minder? Een financiering gaat immers over langjarige gemiddelden en niet over plotselinge gebeurtenissen. Natuurlijk hebben we als bedrijf onze eigen verantwoordelijkheid, maar voor veel bedrijven zou het een oplossing zijn om flexibel af te lossen. In overleg kan dan besloten worden om bijvoorbeeld drie of zes maanden niet af te lossen en in periodes van goede prijzen dit weer in te lopen. Het gaat dan alleen om aflossing en niet om rente.

Zo’n aanpak door de banken geeft lucht in zware tijden en het geeft kracht aan de Nederlandse varkenshouderijsector. Het had niet alle situaties kunnen redden, maar wel veel familieleed kunnen voorkomen!

Beheer
WP Admin