Boerenblog

4022 x bekeken 10 reacties

Bank moet meedenken met boer

Als banken flexibeler omgaan met aflossen, is veel leed in de varkenshouderij te voorkomen.

Kerstborrels, kerstdiners, carbid schieten, Jägermeister, vuurwerk en een nieuwjaarsgala: geheel volgens de Achterhoekse tradities zijn wij ook deze jaarwisseling weer niks tekort gekomen aan eten, drinken en gezelligheid. Het nieuwe jaar is begonnen en iedereen bruist weer van de goede voornemens om zichzelf en het bedrijf te verbeteren.

Zwaar jaar met faillissementen

Ik besef heel goed dat het voor veel mensen in onze sector een veel minder rooskleurige jaarwisseling is geweest. 2015 was een van de allerzwaarste jaren in de varkenshouderij en het heeft dan ook op diverse plaatsen voor veel familieleed gezorgd. Helaas gingen vele bedrijven failliet of ondernemers moesten noodgedwongen hun bedrijf verkopen.

Prijsschommelingen

De sector is het laatste decennium erg veranderd. Waar we vroeger te maken hadden met regionale handel en een stabiele varkenscyclus, waarin men natuurlijk ook mindere jaren kende, hebben we nu te maken met een wereldmarkt, speculerende multinationals en grote winkelketens. Het gevolg hiervan is dat kleine overschotten of tekorten zorgen voor grote prijsschommelingen.

Als ondernemer moeten we hiermee kunnen omgaan. Ondernemen betekent immers dat je flexibel moet zijn.

Meest flexibele varkensbedrijven redden het

Je ziet dat de bedrijven die het meest flexibel zijn, uiteindelijk in staat zijn om het verschil te maken. De varkenshouderij is een innoverende sector, die al vele tegenslagen overleefd heeft. Steeds weer paste de sector zich aan. Maar hoe zit het met onze financierders? Hoe flexibel zijn onze banken?

Bank moet niet rente verhogen of bijzonder beheer inschakelen, maar méédenken

Banken financieren op basis van langetermijn­rendement. Afgelopen jaar waren de prijzen zo slecht dat het voor veel bedrijven onmogelijk was om rente en aflossing te betalen. Als ondernemer zijn veel zaken goed in te schatten, maar er kunnen altijd (politieke) gebeurtenissen plaatsvinden, waardoor de praktijk afwijkt. Een bedrijfsfinanciering is echter voor de lange termijn en op die momenten moeten banken juist niet de rente verhogen, bijzonder beheer inschakelen of de stekker ­eruit trekken, maar meedenken.

Ook bank mag flexibel zijn: gun boer ruimte bij aflossen

Waarom is het zo moeilijk om in bepaalde periodes meer af te lossen en in andere minder? Een financiering gaat immers over langjarige gemiddelden en niet over plotselinge gebeurtenissen. Natuurlijk hebben we als bedrijf onze eigen verantwoordelijkheid, maar voor veel bedrijven zou het een oplossing zijn om flexibel af te lossen. In overleg kan dan besloten worden om bijvoorbeeld drie of zes maanden niet af te lossen en in periodes van goede prijzen dit weer in te lopen. Het gaat dan alleen om aflossing en niet om rente.

Zo'n aanpak door de banken geeft lucht in zware tijden en het geeft kracht aan de Nederlandse varkenshouderijsector. Het had niet alle situaties kunnen redden, maar wel veel familieleed kunnen voorkomen!

Laatste reacties

 • ppp

 • krulsaart

  Zo simpel is het!

 • John*

  Aflossen is niet erg, ook niet in slechte jaren zolang je deze reservering ook maar weer op kan nemen om je bedrijf bij de tijd te houden. Veel bedrijven zitten nu in de fase dat er elk jaar wel iets vervangen moet worden. Waarom eerst het bedrijf helemaal uitleven en dan nieuwbouwen? Dit drukt de prestaties op het bedrijf, de waarde van het vastgoed en daarmee ook de executiewaardes waarop de rest van de sector gefinancierd is. Gevolg is dat de banken gedwongen zijn om de ondernemers af te laten blijven lossen ook in slechte tijden. Deze negatieve spiraal moeten we doorbreken. Een financieringsvorm waarbij 70% van de aflossing jaarlijks geïnvesteerd mag worden in onroerend goed op het bedrijf lijkt mij een super oplossing. De waarde van het vastgoed blijft daarmee op peil, de executiewaardes gaan omhoog en daarmee krijgen we ook meer financieringsruimte in slechte tijden.

 • farmerbn

  John is zo gek ng niet. Het enige wat ik kan inbrengen is : Stel dat je de Amerikaanse lotto had gewonnen en dat je het geld hebt geinvesteerd in varkensbedrijven Stel jij bent zelf de bank. Hoe kijk je dan naar de sector en hoe flexibel ben je dan?

 • John*

  zolang ik mijn rente krijg betaald en op t moment dat de restschuld met een 6 tot 7 jaar doordraaien zonder investeren terugkomt (verkoop vee, huis en ondergrond, de stal is dan waardeloos zie ik geen probleem. De verwachte levensduur van de ruwbouw is hierin wel bepalend.

  voorbeeld zeugenbedrijf 750 zeugen:

  opbrengst zeug + biggen, bij leegdraaien 500 euro
  bouwblok + huis = 400 euro
  5 jaar aflossen = 600 euro

  bij een niveau van 1500 euro zou dan jaarlijks 70% van de aflossing geinvesteerd kunnen worden en zou ik als lotto miljonair niet in de problemen als de bedrijven opgedoekt worden.

 • H.Grotenhuis1

  Blijf onafhankelijk van de bank, los in goede jaren extra af zodat je niet behoeft af te lossen in mindere jaren.
  Zorg er ook voor dat je niet (deels) gaat leven uit je afschrijvingen, dus over een reeks van jaren de aflossingen en de afschrijvingen gelijk houden.

 • eenvoudige boer

  De solvabiliteit van de bedrijven moet flink omhoog.
  Het risico van een faillissement kan zo sterk worden teruggedrongen.
  v.b. Een ondernemer met 2 miljoen eigen vermogen wou 5 jaar geleden door een flinke groeisprong graag zijn vermogen verdubbelen. Helaas liep het wat anders en ging failliet. Nu is niet hij alleen gedupeerd, maar vele onschuldigen ook.

 • John*

  @ eenvoudige boer,

  de solvadibiteit kan alleen omhoog als de winstgevendheid stijgt en de boeren. als je net zoveel aflost als afschrijft zit dat er niet in. Als je meer aflost dan afschrijft neemt de bank alvast een voorschot op de winst die nog geboekt moet worden.

  Maar we nu mee bezig zijn is onze bedrijven opeten.. dat is niet gezond.

 • eenvoudige boer

  Ik bedoel met nieuwe leningen. In mijn vb heeft de ondernemer 2 miljoen eigen vermogen en 2 miljoen schuld.
  50 % EV. Als hij nog een lening wil van 2 miljoen zakt zijn EV naar 33,3% En iedereen weet rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

 • John*

  afschrijving = 100.000 per jaar gelijk aan de aflossing.

  om bedrijf bij de tijd te houden en duurzamer maken jaarlijks opnieuw 70.000 investeren. dak, inrichting, verwarmingssysteem, voersysteem. alles blijft hierdoor bij de tijd. en de zekerheden de waarde houden. zeker nu er interessante subsidieregelingen zijn is het fijn om deze mogelijkheid te hebben.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.