Commentaar

4925 x bekeken 11 reacties

De spagaat van Ingrid Jansen

De varkenshouderij maakt zich op voor acties. De onvrede over de huidige situatie is groot.

Misschien staan nu al varkenshouders bij Vion op de stoep om 'te praten' over de varkensprijs. Een groep boeren dreigde er afgelopen weekeinde mee nadat het Duitse Vion Nord 5 cent lager noteerde. Hun eis, de daling ongedaan maken, werd niet ingewilligd. Op andere plekken worden acties 'die iedere burger treffen', zoals een blokkade op snelwegen, al geopperd.

Beroerde prijzen

Vooropgesteld, er is geen twijfel over de crisis in de sector. De prijzen zijn beroerd. Zij dekken bij lange na niet meer de kosten die de laatste jaren door mestafzet, welzijns- en milieuregels alsmaar stijgen. Zelfs moderne bedrijven met prima technische resultaten staat het water aan de lippen; een aantal heeft de staldeuren al moeten sluiten.

NVV distantieert zich van harde actie

Het is volstrekt logisch dat varkenshouders aandacht voor hun situatie willen. Het is de vraag of harde acties daar het geëigende middel voor zijn. Ziehier ook de spagaat van Ingrid Jansen, voorzitter van de vakbond NVV. De bond, doorgaans niet schuw van acties, distantieert zich van harde acties op dit moment. Jansen houdt vooralsnog vast aan de ingeslagen koers via de producentenorganisatie POV waarin wordt ingezet op meer rendement en marktmacht. Als dat niks oplevert, kunnen acties alsnog. Tot nu toe de goede insteek. De vraag is of de geest van acties, naar Frans voorbeeld, al niet te ver uit de fles is.

Ook Vion Nederland verlaagt de varkensprijs. Lees de marktanalyse over de Vion-prijs

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  Ingrid, is meer van het pappen en nathouden, zij had al lang moeten doen waar ze nu mee bezig is, maar het wordt nu als zoethoudertje gegeven en men hoop dat het wel weer over zal waaien, net zoals lto het altijd gedaan heeft

 • leftturn

  nvv is volwassen geworden, kijk naar het verleden en acties hebben alleen nut als je ze richt op overheid en semioverheid. aujeszky, mestbeleid (ten dele) welzijnsbeleid (ook deels) hebben resultaat gehad. als een idioot aan de poort van de slachterij gaan staan heeft geen nut.
  dus heeft een actie als deze geen ander nut dan de achterban zoethouden en dus doen ze het niet. 
  de markt doet zijn werk en dit doet pijn. de markt in de EU zit boven de 100% en dit levert problemen op. als je hier iets aan wilt doen, moet de met onze collega's in de EU minderen. dus moeten we in feite actie voeren bij onszelf en niet bij een andere schakel in de keten.
  ook in brussel om, indien we onder de 100% zitten, de grenzen te kunnen sluiten voor vlees wat een lagere welzijns- of milieustatus heeft. of in ieder geval een mooie importheffing, die bij de sector terug komt.
  ik zie het nut van als kleuters bij de poort gaan staan niet zitten. het aanbod is te groot en dat is niet de schuld van de slachterij.

 • schoenmakers1

  lefturn, het is wel de schuld van dijksma dat we hier veel extra eisen en regels hebben, als we die niet hadden was onze kostprijs niet zo hoog en zouden we tot nu toe nog een heel eind mee hebben kunnen doen, dus de volwassen nvv, hetzelfde als de volwassen lto hebben die laten gebeuren en gaan pas als het te laat is polderen, die tijd hebben ze gehad, de nood is te hoog

 • leftturn

  daar heb je op punten wel iets van gelijk, maar waarom gaan we dan bij de slachterijen zeuren.
  daarnaast waren al deze regels bekend voordat we de ombouw in het kader van 2013 deden. als we denken dat we op kostprijsgebied enorme potten kunnen breken, zitten we in het verkeerde land. dat was ook in 2010 al bekend.
  we hebben allemaal in ons bedrijfsplan een inschatting gemaakt voor wat dit voor ons eigen bedrijf zou betekenen. en veelal te rooskleurig de mestmarkt ingeschat, veelal de kosten niet ruim genoeg berekend. toch maar alles aan de zuinige kant inschatten om die financiering binnen te slepen.
  een paar punten die wel hout snijden zijn de antibiotica regels en de 4 dagen eis. dit geeft ons een achterstand op de rest van de EU, die niet goed te voorzien waren. de rest was gewoon vooraf bekend. ook zijn er volop oude stallen gelegaliseerd door intern salderen, maar die oude stal krijgt ook onderhoud en vanaf ergens in 2020 verplichte nh3 reductie. hier komen nog fikse kosten van.
  wat verder nog een punt is, waarom iets van actie richting overheid gerechtvaardigd is, is de rusland boycot. de eu zou er goed aan doen om of het geschil bij te leggen, of alles naar rusland te verbieden. nu mag volkswagen en siemens nog grote bedragen verdienen aan rusland, maar tonnies--varkenshouders niet.
  we boycotten van onze zijde alleen de export van bedrijven die te weinig macht in brussel hebben. hier heb je zeker een punt, maar niet richting slachterijen.

 • Mozes

  De NVV is volwassen geworden. De boeren zijn nog niet allemaal volwassen geworden. Er blijft dus voor een deel van de boeren behoefte bestaan aan een onvolwassen vereniging. 

 • alco1

  Zelfs Wakker Dier heeft door dat het bij de retail misgaat, al zijn hun acties alleen voor de búhne.
  Het is ook de vraag wat wij zelf met de retail kunnen doen. Zij hebben ook weer te maken concurrentie, want inkoop is vaak een internationaal gebeuren.
  En hoe wil je je eigen productie voor eigen markt scheiden met de productie voor export. Moeilijk, moeilijk, moeilijk.

 • porky01

  Er zullen best varkenshouders zijn die nu actie willen, maar ik betwijfel ten zeerste of je nu zo 1000 varkensboeren de weg op krijgt. Geloof er geen zak van. Heb in het verleden veel actie ondersteund en georganiseerd, maar op een of andere manier zijn  we met zijn allen murw geslagen. Iedereen is druk op zijn bedrijf en ''het zal toch wel niet helpen''  zijn vaak de gehoorde verhalen. Je kunt ook geen appels met peren vergelijken, in de tijd van Wien was dat toch anders, die hield een donders betoog en de boeren waren om, hij was een straat vechter. De belangenbehartigers van nu hebben weer andere kwaliteiten, gooien het over een andere boeg. Is ook de juiste weg. Als je iemand gaat immiteren ben je op voorhand verkocht!

 • agratax2

  @leftturn. Het is niet de EU die de deur voor Europees voedsel naar Rusland heeft gesloten. Poetin heeft import verboden en wel om zijn gelijk te krijgen m.b.t. De Krim en de onrusten in Oost Oekraine. Wil jij een dictarot zijn gelijk geven voor een nauwelijks betere varkensprijs? Ver voor de boycot heb ik al varkens bedrijven bezocht die het water  aan de lippen hadden staan. Als boer en tuinder mogen we ons wel gelukkig prijzen met dictator Poetin, hij heeft ons een excuus gegeven om onze ongeremde productie drift te rechtvaardigen en de politiek de schuld te geven van onze overproductie en de overheid te vragen vrede te sluiten met Poetin. Dit betekent op dit moment dat we de nagenoeg 300 doden van de MH17 maar vergeten en deze daad als een ongelukje beschouwen. Ik geloof dat we ook in 1939 de economie en alles daarom heen hebben laten prevaleren met als gevolg Een buurman die zijn afspraken eenvoudig overbood zette en toch een bezettingsmacht stuurde. Willen we echt dat Poetin, die de fout van 1989 wenst te repareren, de EU binnen komt omdat wij alles wat hij doet toch wel goedkeuren zolang hij maar onze speklappen, kazen en bloemen koopt. Nee onze politiek kan moeilijk anders op dit moment dan voet bij stuk houden tot we weten wat er boven de Oekraine is gebeurd en wie we als dader moeten achtervolgen.

 • Lin

  Ik vind het jammer dat het een het ander altijd uit moet sluiten. Vraag nu eens wat de achterban echt wil. Zijn dat wel de harde acties zoals in Frankrijk? Ws voor de meeste boeren is het slechts gehoord worden. Er was een boot die Frankrijk heette die de aandacht op de problemen in de sector had kunnen uitlichten. Nee, de problemen los je er direct niet mee op, dat begrijp ik. Maar het negeren alsof er geen problemen zijn is heel frustrerend voor de achterban. En die boot is nu voorbij gevaren, de komkommertijd is straks over en dan is er geen aandacht meer. Een gemiste kans om de burger te informeren die de boeren wel een warm hard toedragen. En nu los je er misschien niks mee op, maar je kweekt wel goodwill bij de burgers om de sector qua regels met rust te laten en hier en daar een handje te helpen. Die brief waar de leden waar de NVV mee bezig is legt niet uit waarom er geen goede artikelen geschreven worden voor een goede communicatie van de burger. Die horen enkel het geschreeuw van WD, waardoor het begrip steeds verdergegaan valt. 

 • varkenshaasje

  agratax je hebt gelijk dat we poetin niet alles kunnen laten doen en dat we solidair moeten zijn met de oekrainers maar het zou ook wel fijn zijn als ze solidair zijn met hun eigen burgers en niet de rekening van politie spelen neerleggen bij de boeren.
  het is een marktverstoring en die heeft invloed en wij kunnen er ook niets aan doen als varkenshouders.
  prima dat je je morele suporiteit wilt tonen maar niet over onze rug.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Ongelijke kostprijs is reden tot actie.Prijs wordt bepaalt door de markt.Het spel moet eerlijk gespeeld worden.De vierdagen regeling is een voorbeeld,waardoor het spel niet eerlijk gespeeld wordt.Protest hoort in Den Haag en voorkom image schade.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.