VarkensOpinie

Spotgoedkoop voedsel en de boer krijgt een fooi

Voedsel is beter dan ooit en is spotgoedkoop. De passende beloning voor de boer ontbreekt helaas. Daarbij is het oneerlijk om te wijzen naar de eeuwige zondebok, de supermarkt.

Er is geen mooier beroep dan dat van boer. Het verzorgen van dieren, het werk aan huis en royale mogelijkheden om werk en privé in balans te houden. Door de jaren heen is het boeren steeds meer topsport geworden en doen we in ondernemerschap beslist niet onder voor andere branches. Mijn grootouders waren boer, mijn ouders waren boer en onze oudste dochter helpt inmiddels naast haar opleiding al weer volop mee.

Bedrijf vertienvoudigd vanwege steeds lagere marge per dier

Als kind ging ik graag naar de boerderijen van mijn grootouders, die naar huidige maatstaven zeer kleinschalig van opzet waren. Een handvol koeien, wat zeugen en een aantal hectares grond. Mijn ouders vertienvoudigden en ik deed dat vervolgens nog eens. Niet vanwege een kick voor meer dieren, wel om de steeds lagere marges per dier vaker te kunnen vermenigvuldigen. Een al wat oudere varkenshouder kon het onlangs mooi illustreren: waar hij vroeger van de opbrengst van een big een dag de bouwvakker kon laten werken, kan hij dat vandaag nog slechts een uur.

Spagaat: opbrengsten blijven gelijk, consument betaalt bijna niks

Het is een spagaat, opbrengstprijzen blijven al tientallen jaren gelijk, het voedselpakket is spotgoedkoop. Consumentenuitgaven zijn verlegd van voedsel naar luxe speeltjes. Ondanks deze wetenschap richten overheden, milieu- en dierenbeschermingsorganisaties hun focus enkel op het boerenerf. De stortvloed aan regelgeving met bijbehorende kostenverhoging heeft geleid tot een grote uittocht en schaalvergroting die niet ophoudt. Met deze bijvangst zijn overheden en organisaties niet gelukkig, maar om die te veroordelen is hypocriet. Nooit zullen ze burgers/consumenten aanspreken, zij zorgen immers voor stemmen en donaties. Nu vooral de gezinsbedrijven het niet meer trekken, wordt een nieuwe zondebok gezocht en gevonden. Supermarkten krijgen er flink van langs, omdat ze de politiek en maatschappelijk opgelegde meerkosten niet willen betalen. De wereld op zijn kop natuurlijk.

Supermarkt kan consument echt niet moreel opvoeden

Supermarkten vermarkten en maken marge, niks mis mee. Ze schuiven dozen en de kassa is hun enige bedrijfsmiddel. Van hen kun je niet verwachten dat ze al hun klanten opvoeden met morele zaken. Voedsel op zich is beter dan ooit, mensen worden alsmaar ouder. Met regulier vlees en melk en eieren is niets mis, de burger kan hierop vertrouwen en dat dus voor een scherpe prijs. Keuzemogelijkheden in assortiment met een plus zijn er te over, de meeste consumenten kiezen echter voor goedkoop.

Minimale marges voor boer, zodat velen afhaken

De marges voor de boer zijn nu zo minimaal dat zowel groot als klein er moeilijk nog een bestaan in kan vinden. Het aantal afhakers is groot, nieuwe generaties dienen zich slechts mondjesmaat aan. Politici zwabberen in beleid en weten niet hoe het werkt of willen het domweg niet weten. Hun job is ook maar tijdelijk; boer ben je voor het leven.

Beheer
WP Admin