VarkensOpinie

Spanje is een geduchte concurrent

Van importerende natie is Spanje nu een exportland. Het exporteert jaarlijks 3,4 miljoen ton varkensvlees.

‘Spanje gaat het geheid verliezen’, zo kopte Boerderij vijf jaar geleden. Die conclusie werd getrokken vanwege de aanwezigheid van flink wat zwakke integraties die technisch slecht presteerden. Na een recent 
bezoek aan het – op Duitsland na – grootste varkensland van Europa blijken de kaarten er toch iets anders voor te liggen. De varkensstapel in Spanje is gegroeid en de slachterijen slagen erin om al het extra geproduceerde vlees buiten de landsgrenzen af te zetten.

Concurrentiekracht van Spaanse varkenssector is gegroeid

Van verliezen is geen sprake, integendeel, de concurrentiekracht van de Spaanse sector is gegroeid. Zo blijkt maar dat het voorspellen van ontwikkelingen op de varkensmarkt lastig is; vele factoren zijn van invloed.

Een kilo Spaans varkensvlees is 10 cent goedkoper dan in Nederland

Een belangrijke factor die zeker in het voordeel van de Spanjaarden werkt, is de relatief lage kostprijs. Het produceren van een kilo varkensvlees is snel 10 cent goedkoper dan in Nederland en Duitsland. Zo kost een zeugenplaats naar schatting € 1.200 en een vleesvarkensplaats wordt gebouwd vanaf € 180. Een Spanjaard bouwt eenvoudig; hij hoeft geen emissiebeperkende maatregelen te nemen. Dat tikt door. Verder zijn de ontwikkelkosten in Spanje lager en varkensrechten zijn er onbekend. Bovendien zijn door strengere wetgeving (groepshuisvesting) kleinere en zwakkere bedrijven afgevallen, dat heeft de keten sterker gemaakt.

Spanje laat Nederland ver achter zich

In de loop der jaren heeft Spanje zich ontwikkeld van een importerende natie tot een exportland dat jaarlijks 3,4 miljoen ton vlees exporteert. Daarmee laat het Nederland met 1,3 miljoen ton ver achter zich. Alleen Duitsland exporteert meer: 5,5 miljoen ton per jaar.

Prijs bepaalt succes van varkensvleesexport

Om de concurrentie met Spanje aan te kunnen is het belangrijk dat landen in Noordwest-Europa niet te veel uit de pas gaan lopen als het op kostprijs aankomt. Voor het bulkproduct varkensvlees is dat van levensbelang. Voor het deel van de productie dat Nederland buiten de landsgrenzen afzet, bepaalt de prijs het succes van deze export.

Beheer
WP Admin