VarkensOpinie

Stilte voor de storm voor varkenshouderij

Sharon Dijksma’s plannen worden helder. Onze meerkosten worden structureel, net als de minderopbrengsten. Trek de koppen uit het zand!

Net een paar dagen met 300 collega’s uit heel Europa bij elkaar geweest in België. De grote verschillen worden tijdens de vele gesprekken snel duidelijk. Zo is een Noorse collega gebonden aan een maximum bedrijfsgrootte van 120 zeugen, zijn biggen brengen echter het dubbele op. Deense collega’s produceren tegen de klippen op met torenhoge arbeids- en welzijnskosten, kennen echter hooguit mestuitrijkosten van € 4,00 per ton en liggen met hun biggen goed in de markt. Duitse kleine en middelgrote collega’s zijn in hun nopjes met de Tierwohl-toeslagen, de grote bedrijven staan sterk onder druk van de Groenen en actievoerders.

Als varkenshouderij niet afwachten maar aanvallen!

De Nederlanders vertegenwoordigen een derde van het gastenbestand. Onze handelsreizigers vanuit het bedrijfsleven zien vele kansen, vooral buiten Nederland. De informele stemming is als altijd opperbest, maar formeel een stuk minder. Wie zijn oor goed te luisteren legt, hoort namelijk hoe onze eigen staatssecretaris zorgvuldig broedt op plannen voor de structuur van Veehouderij Nederland bv. Beleidsmakers, belangenbehartigers en boeren weten wat ons te wachten staat, maar zwijgen. Actie is juist geboden; kom met een eigen varkenshouderijplan, de aanval is de beste verdediging.

Herverkaveling van productieruimte varkensbedrijven

Het hoeft niet mijn plan te zijn, er kwamen tachtig schriftelijke en telefonische reacties. Een korte interventie van pakweg een halfjaar waarbij de handel in rechten tijdelijk stilgelegd wordt en een herverkaveling van productieruimte vrijwillig plaatsvindt tegen royale vergoedingen, vindt bij velen bijval. Een enkeling vindt 12 miljoen Nederlandse varkens zijn ‘privé-bezit’ en is van mening dat hij zelf kan ‘groeien’ wanneer anderen doodbloeden in een koude sanering. Veel collega’s, zelfs enkelen met duizenden zeugen en tienduizenden vleesvarkens reageerden vooral positief kritisch.

Kom in actie, stel inkomen van varkenshouders centraal

De maand juni barst uit zijn voegen met talloze vergaderingen. Het allerbelangrijkste staat nergens op de agenda. Concrete acties tot gezonde structuren, waarbij het inkomen van de varkenshouder centraal staat. Passief afwachten waar mevrouw Dijksma mee komt, lijkt mij uitermate onverstandig. Liever met opgeheven hoofd en goede plannen naar buiten treden, dan stil afwachten en later klagen dat de varkenshouderij weggegeven is.

Bron: FarmFocus.

Beheer
WP Admin