Boerenblog

3413 x bekeken

Meer biest in de big, zo doet u dat

Wilt u gezonde, sterke biggen? Dan moet u continu alert zijn op de biestopname door biggen. Want het is niet vanzelfsprekend dat die dieren daar genoeg van krijgen.

Een goede weerstand is voor biggen van levensbelang en dat genoeg biestopname daar een grote rol in speelt, is een feit. Maar hoe bereiken we die? Als een zeug twintig biggen of meer werpt, zoals nu gebeurt, wordt de spoeling dun. Delen is het devies; er is ongeveer 4,5 liter ­beschikbaar. Ook moet biest binnen een aantal uren opgenomen zijn om echt effectief te zijn. Daarnaast is het goed om te weten dat alleen biest van de eigen moeder aanslaat bij de big. Het apart houden van de sterkste biggen in een kistje geeft de kleinere en zwakste de kans om hun slag te slaan zonder dat ze opzij geduwd worden.

Dilemma: temperatuur in de kraamstal tijdens het werpen

Een groot dilemma is altijd de temperatuur in de kraamstal tijdens het werpen. Voor de zeug zelf volstaat 19 graden, terwijl het voor de pas geborenen eigenlijk wel 30 graden mag zijn. Biggen worden geboren met een lichaamstemperatuur van 39 graden en koelen dan binnen een halfuur af tot 35 graden. Dit kost enorm veel energie. Die balans kunnen we alleen herstellen door te zorgen dat snel biest opgenomen wordt. Natuurlijk helpt een schone en droge omgeving om zo gauw mogelijk droog en warm te worden. Hoe krijgen we de beschikbare biest voorzien van antistoffen zo snel mogelijk bij de big? Daar draait het om.

Op juiste tijdstip enten en goede voeding

Op het juiste tijdstip enten is belangrijk. Alleen dan kunnen vaccins hun beschermende werk doen op het moment van werpen. Monitoren en regelmatig bijstellen van het vaccinatieschema is een must.

Goede voeding is natuurlijk ook een eerste vereiste. Geef het juiste volume in alle stadiums van de dracht. Ook water schoon en voldoende beschikbaar is erg belangrijk. Als een hoogdrachtige dame te ver moet lopen of te lang moet wachten zal ze minder gauw gaan drinken.

Rust, reinheid en regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat: dat is enorm belangrijk, zodat er geen stress is bij de dagelijkse verzorging en het verplaatsen naar de kraamstal. Het dragen van dagelijks dezelfde kleur overall helpt al mee om de rust te bewaren. Elke dag op dezelfde tijd de controleronde uitvoeren en ook dezelfde route volgen. Overleggen van biggen moet pas na 24 uur gebeuren, zodat ze voldoende tijd krijgen om bij de eigen moeder biest te drinken. De conditie van de zeug moet perfect zijn; deze is goed te sturen door op tijd de voerhoeveelheid aan te passen. Spekdikte meten kan hierbij goed helpen, om op tijd te reageren.

Tevreden knorrende verse moeders en piepende biggetjes

Als de hierboven genoemde zaken allemaal goed verlopen zijn, kan elke pasgeboren big in een warm nest en met goede voeding een gezonde toekomst eigenlijk niet meer mislopen. Ik kan er nog altijd enorm van genieten om 's avonds bij de laatste ronde even op een schotje te zitten en te luisteren naar het tevreden geknor van de verse moeders en het gepiep van de ukjes daar tussendoor. Dan kan mijn dag niet meer kapot.

Of registreer je om te kunnen reageren.