Boerenblog

6097 x bekeken 12 reacties

Duurzaam vlees wint van vleesvervangers

Vleesvervangers zijn lang niet altijd duurzamer dan vlees, en dat vlees zelf kan best duurzaam zijn. Zeker als landbouw- en voedingsstudenten meer samenwerken.

Atze Jan van der Goot, universitair hoofd­docent levensmiddelenprocestechnologie van Wageningen UR heeft lang verkondigd dat vleesvervangers duurzamer zijn dan echt vlees. Daar komt hij nu op terug. Sommige vleesvervangers zijn nauwelijks duurzamer dan vlees. "Het is iets waar ik zelf ook lange tijd ingetrapt ben. We hebben vlees misschien wel te zwart gemaakt; het valt in de praktijk niet mee efficiënter te zijn dan kip", vertelde hij onlangs in een lezing.

Wageningen valt soms ook voor de dierenbeweging

Als ik zoiets lees denk ik meteen: hoe is zoiets nu mogelijk, we spreken hier niet over iemand van de Partij voor de Dieren, de Vegetariërsbond of Wakker Dier, maar over een hoofddocent, dus ook nog eens een belangrijke docent van de universiteit Wageningen. Je denkt meteen: in Wageningen moeten ze toch wel weten hoe het echt zit of dat ze er zeker even goed naar kijken voordat ze iets roepen. Maar nee, ze trappen zelf ook in de onzin die altijd door de antidierenbeweging geroepen wordt.

Blij met POV, een tegengeluid is welkom

We weten natuurlijk allemaal allang dat diegene die het langst en het hardst roept, vaak gehoor krijgt. Op dit principe leven alle actiegroepen. Echt onderzoeken of het wel klopt wat er allemaal beweerd wordt, is immers erg lastig. Daarom ben ik erg blij met Ingrid Jansen en de producentenorganisatie. Daardoor kan eindelijk iemand 24/7 een tegen­geluid laten horen. Hopelijk komt er ook geld om tegenonderzoek te financieren zodat er uiteindelijk niemand meer is die er intrapt.

Studenten Landbouw en Levensmiddelen: twee werelden

In mijn tijd op de has in Den Bosch, 35 jaar geleden, merkte ik al dat er een levensgroot verschil zat tussen de landbouwstudenten en de levensmiddelenstudenten. Beide groepen leken van een andere wereld te komen. Hoewel beiden op dezelfde school zaten en eigenlijk ook samen verantwoordelijk zijn voor een goede voeding voor de mens, was er geen enkele samenwerking en ook vanuit beide groepen geen enkele interesse in elkaars studierichting. Daaraan terugdenkend: ik denk dat dit nu nog wel niet veel beter zal zijn, ook niet op Wageningen UR. Op dit terrein ligt er dus nog duidelijk werk voor de directies van de universiteit en hogescholen. Naast meer begrip voor elkaars studierichting, kan een kruisbestuiving ontstaan, wat tot nieuwe innovaties voor beide sectoren kan leiden. Daar kan iedereen, inclusief de consument, van profiteren.

Gaat duurzaam nepvlees het winnen van kippenvlees?

Nu denkt Van der Goot met een nieuwe, energiezuinige machine wel duurzaam nepvlees te kunnen maken, maar hij vergeet dat de landbouwsector ook niet stilzit. Goede vleeskuikenhouders kunnen momenteel met 1,15 kilo voer een kilo kippenvlees maken voor minder dan een euro per kilo. Je hebt dan weliswaar een plofkippetje, maar wel echt lekker vlees. Daar kan een mogelijke fabrikant van nepvlees echt nooit tegenop.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Onze dieren vrienden hebben jaren lang alles uit de kast getrokken om het vlees eten te ontmoedigen,is het niet om gezondheid (sjonge sjonge wat een enge ziektes krijg je van dat vlees eten)  dan wel dierenleed,milieu, verspilling,
  vernietiging regenwoud, zure regen,opwarming aarde,gat in ozonlaag en nog een heleboel redenen waar ik zo gauw niet opkom ,in werkelijkheid valt het reuze mee
  daar het meeste veevoer niet geschikt is voor menselijke consumptie en het eigenlijk een grote kringloop is  waar 'waardeloos' veevoer wordt omgezet in hoogwaardig voedsel  en onmisbare mest.

 • KarelKerel

  Hoe kun je als wur hoogleraar ergens intrappen? Heb je dan niet de factsheet gechecht? Of is dit een Stapel

 • KarelKerel

  Betalen vd Goot cs ook de schade die ze aan de landbouw hebben toegebracht door hun domheid?

 • joannes

  De Waarheid heeft vele gezichten en die van de Voedingsmiddelen industrie, Unilever maar ook FC leven van het analyseren, opwaarderen, combineren en daarmee verbijzonderen van de natuurlijke producten zoals ¨gewoon¨vlees of boerenmelk! Geen wonder dat de WUR haar oren heeft laten hangen naar die tak met al het geld wat er in die hoek te verdienen is. En vooral is verdient! Het vlees wordt tegenwoordig aangevuld met proteïnen en allerlei andere supplementen voor...... zogenaamde extra waarde of conservering maar vooral om het bestaansrecht van die verwerker of producent te bevestigen. Het kan allemaal zoveel efficiënter gewoon natuurlijk waar al veel Burgers naar neigen. Maar dan ook echt natuurlijk en niet vegetarisch wat niet meer of minder dan een extreem is van de voedingsmiddelen industrie waarin men met vegetatie probeer vlees te imiteren tot en met bite en smaak. Eindelijk een medestander daar in de WUR met die  Atze Jan van der Goot die dankzij de POV financiële ondersteunig zijn geweten heeft laten spreken. 

 • w v gemert


  Atze van der Goot heeft wel ballen als het klopt wat hierboven allemaal vermeld staat daarvoor mijn complimenten. Hij schrijft wat vele dierhouders al wisten of in ieder geval zo hebben aangevoeld. Atze ga medestanders zoeken, als er een schaap over de dam is enz.

 • Marco22

  Wetenschap gaat toch over feiten, hoe kan het dan zijn dat emotie daar tussen door fietst. Zoals de vorige Ceo Aalt Dijkhuizen verketterd werd toen hij stelde dat de intensieve landbouw duurzamer is dan biologische wt ook bewezen is.
  Wat is de wetenschap tegenwoordig? Als feiten niet maatschappelijk aanvaardbaar zijn worden deze dan weg gemoffeld??? Krijgen we dan  fopwetenschappen waar mensen van de PvdD zich herhaaldelijk aan schuldig maken. Dat staat gelijk aan liegen. Dan kunnen we net zo goed de Unies sluiten

 • flyinghollander

  Duurzaam ook zo woord dat ik in de Nederlandse taal wordt misbruikt om het leven.

 • Ishtar

  Bizar !!! Lees ik nu dat POV geld wordt gebruikt voor conclusies als ===> Duurzaam vlees wint van vleesvervangers
  Universitair hoofd­docenten die in deze taal spreken zijn van het Stapel gehalte.
  De gedachtengangen zijn net lego blokjes, je weet al hoe ze gaan vallen......
  Dus op naar de 4 kg voor een plofkip, nog duurzamer????
  Varkensboerengeld spenderen aan dit?
  Wat denkt de NVV achterban hier van?
  Kweet het niet hoor, wordt je hier trots op als boer, saamhorigheid, is dit wat je de consument wilt vertellen?
  Bizarre PR!!
  Heeft de NVV wel eens een PR?

 • joannes

  Het is maar hoe je duurzaam begrijpt @Ishtar! Duurzaam op zich zelf heeft geen enkel meetbaar criterium. Het is een hol fantasierijk woord waar velen een interpretatie aan kunnen geven. De Politieke interpretatie is meer een goedkeurings merk voor door die Politiek gewenst beleid en aktie dan een inhoudelijk meetbaar criterium zoals hierboven even tussen neus en lip genoemd wordt. ¨Goede vleeskuikenhouders kunnen momenteel met 1,15 kilo voer een kilo kippenvlees maken voor minder dan een euro per kilo¨ Dit is een meetbaar gegeven; Van kippenvoer naar Vlees of van 1,15€ naar de kiloprijs van een slachtkuiken. Ik zou die vergelijking wel eens willen zien inclusief middelen gebruik voor het vegetarische vlees! Duurzaam krijgt dan een andere betekenis. En dat kan met dit woord. De wetenschap zou woorden als Duurzaam moeten uitbannen; verbieden in proefschriften en rapporten. Het laat te veel interpretatieruimte en geeft teveel ruimte voor emotionele voorkeuren.

 • veldzicht

  Het is te hopen dat ook de gewone burger door krijgt hoe ze jarenlang zijn belazerd  door de linkse politiek en verschillende actiegroepen..

 • fietskip

  Klopt @Joannes, er mag ook nog bij dat vegetarische dat het niet van de lucht kan groeien. Dus of dierlijke mest (maar die is er dan veel te weinig) of kunstmest! Kunstmest is volgens mij ook niet zo 'duurzaam'.

 • Harm Jan 83

  Als iemand een onderzoek doet, is dat met een bepaald uitgangspunt, als dat is dat bepaalde onderdelen in een vleesvervanger duurzaam zijn, dan wordt de conclusie snel dat het duurzamer is.

  Zo werkt het in de onderzoekswereld gewoon.

  Wij van WC-eend, adviseren.... WC-eend

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.