VarkensOpinie

Varkensbedrijven onder water

Formeel is een bedrijf failliet wanneer de rechtbank het faillissement uitspreekt. Meestal komt dit voor de betrokkenen niet onverwacht.

Een faillissement is veelal de minst slechte, dus de beste oplossing om uit de malaise te komen. In de varkenshouderij zien we vooral besloten vennootschappen met de mooiste namen tussen de rijtjes uitgesproken faillissementen staan. Af en toe staan er ook eenmanszaken en maatschappen tussen.

Faillissement is in landbouw gelijk aan falen

Vooral in de landbouw is het nog een taboe en staat het gelijk aan een definitief einde van het ondernemen en daarmee het falen van de ondernemer zelf. Dat is buiten de landbouw lang niet altijd het beeld en in de Verenigde Staten worden faillissementen zelfs beschouwd als een leerproces, wat ondernemers beter maakt. Bankroet ben je wanneer de rekeningen niet meer betaald kunnen worden. Banken en voerleveranciers dringen dan als grootste financiers aan op het inschakelen van financiële adviseurs om voor hen en jou nog het beste eruit te halen.

Topondernemer kent langetermijnperspectief

Veel meer ondernemingen zijn technisch failliet, de ondernemers beseffen dit terdege. Het grootste deel van de Nederlandse varkensbedrijven staat immers onder water. Dat houdt in dat de vrije verkoopwaarde lager ligt dan de uitstaande leningen. Op een groot deel van de bedrijven zitten topondernemers, zij wachten niet lijdzaam af wat de toekomst hen aan toevalligheden brengt. Naast rendementsberekeningen en liquiditeitsprognoses voor de korte termijn behoren deze ondernemers ook te weten wat het langetermijnperspectief is.

Financiële adviseurs rekenen bedrijven door

In dit licht bezien verbaast het mij niet dat financiële adviesbureaus momenteel vragen van ondernemers krijgen om hun bedrijf door te rekenen. Als het antwoord op de vraag of het bedrijf over vijf en tien jaar nog verder onder water komt te staan bevestigend is, heeft doordraaien geen toegevoegde waarde. De ondernemer kan met een andere tijdsbesteding meer waarde creëren. Geen onderwerp waarmee je graag een feestje opleukt, wel een deel van het ondernemerschap.

Beheer
WP Admin