7045 x bekeken 17 reactieslaatste update:15 mei 2015

Varkensbedrijven onder water

Johnny Hogenkamp en Farm Focus
Formeel is een bedrijf failliet wanneer de rechtbank het faillissement uitspreekt. Meestal komt dit voor de betrokkenen niet onverwacht.

Een faillissement is veelal de minst slechte, dus de beste oplossing om uit de malaise te komen. In de varkenshouderij zien we vooral besloten vennootschappen met de mooiste namen tussen de rijtjes uitgesproken faillissementen staan. Af en toe staan er ook eenmanszaken en maatschappen tussen.

Faillissement is in landbouw gelijk aan falen
Vooral in de landbouw is het nog een taboe en staat het gelijk aan een definitief einde van het ondernemen en daarmee het falen van de ondernemer zelf. Dat is buiten de landbouw lang niet altijd het beeld en in de Verenigde Staten worden faillissementen zelfs beschouwd als een leerproces, wat ondernemers beter maakt. Bankroet ben je wanneer de rekeningen niet meer betaald kunnen worden. Banken en voerleveranciers dringen dan als grootste financiers aan op het inschakelen van financiële adviseurs om voor hen en jou nog het beste eruit te halen.

Topondernemer kent langetermijnperspectief
Veel meer ondernemingen zijn technisch failliet, de ondernemers beseffen dit terdege. Het grootste deel van de Nederlandse varkensbedrijven staat immers onder water. Dat houdt in dat de vrije verkoopwaarde lager ligt dan de uitstaande leningen. Op een groot deel van de bedrijven zitten topondernemers, zij wachten niet lijdzaam af wat de toekomst hen aan toevalligheden brengt. Naast rendementsberekeningen en liquiditeitsprognoses voor de korte termijn behoren deze ondernemers ook te weten wat het langetermijnperspectief is.

Financiële adviseurs rekenen bedrijven door
In dit licht bezien verbaast het mij niet dat financiële adviesbureaus momenteel vragen van ondernemers krijgen om hun bedrijf door te rekenen. Als het antwoord op de vraag of het bedrijf over vijf en tien jaar nog verder onder water komt te staan bevestigend is, heeft doordraaien geen toegevoegde waarde. De ondernemer kan met een andere tijdsbesteding meer waarde creëren. Geen onderwerp waarmee je graag een feestje opleukt, wel een deel van het ondernemerschap.

Laatste reacties

 • joannes

  Ik ben benieuwd hoe je al die regelgeving en Politiek waardeert als Top ondernemer! Schaal vergroting? Verhogen van productie/productiviteit? En .... hoe die je rendement gaan beinvloeden in een 5 tot 10 jaren plan. 

 • tikka


  Het nadeel van faillisement is dat toeleveranciers naar hun centen kunnen fluiten. De rekening komt dus te liggen bij degene die er niets aan kunnen doen. Om dan te spreken over 'leerproces' of 'topondernemer' gaat mij een beetje te ver,

 • John*


  als je ziet wat de staat is van de bedrijven is die verkocht worden is dat niet een bepaald de waarde van een varkensbedrijf wat bij de tijd is, goed onderhouden is en op tijd zijn vervangingen heeft gerealiseerd. Bij de bedrijven die nu verkocht worden moet meestal nog eenzlfde bedrag geinvesteerd worden om het bedrijf weer up to date te brengen. De som van de aankoop bedrijf en vervangingsinvesteringen is mijn inziens de waarde van een bedrijf. en die moet zodanig zijn dat deze binnen 14 jaar terug te verdienen is.

  Als ik nu besluit om geen zaken meer te vervangen op mijn bedrijf  en t bedrijf over 10 jaar verkoop heeft de koper het eerste jaar ook weer veel werk.

 • agratax2

  @tikka. Toeleveranciers kunnen ook hun knopen tellen en besluiten op tijd niet meer te leveren, zij gaan terwille van hun -omzet- mee richting bankroet. De betalingen zullen eerst stagneren en daarna komt de vraag om krediet levering met of zonder rente te doen. Wel zijn deze signalen niet voldoende voor een leverancier om STOP te zeggen en niet te leveren. voor banken geldt ook iets dergelijks, zij hebben jaren een heilig geloof gehad in groter is beter en bonusje krijgt zijn extra loontje bij meer omzet. Ik denk dat alle betrokken partijen inclusief de adviseurs Boter op hun hoofd hebben. Maak mij niet wijs dat een boer die bankroet gaat in deze markt een slechte boer / varkenshouder is. Zijn omgeving maakt het voor hem moeilijk de stekker er tijdig uit te trekken om erger te voorkomen.

 • leftturn

  een ondernemer staat over 10 jaar niet onder water. we hebben in onze sector nog veel boeren en weinig ondernemers. vakkennis is niet meer voldoende om bij te blijven, ook de financiele kant moet kloppen. grote gemene deler in een aantal knelgevallen is dat men op een of andere wijze niet meer liquide is. en op dat moment komen er andere partijen deels aan het roer. dus minder geld voor kwaliteit en dat nekt men dan op langere termijn. daarbij gaan ook nog alle kosten omhoog, meer advies, hogere rente. 
  in veel bedrijfsplannen staan te positieve relatieve voerwinsten. mensen halen ze niet of amper, dit geeft een financier ook geen vertrouwen op middellange termijn.
  als je het vermogen hebt om te blijven aflossen en de leningen niet langer dan 15 jaar lopen, sta je over 10 jaar niet onder water. of je ook nog een pensioen opbouwt is wel de vraag. maar dit stond ook in je bedrijfsplan.

 • koestal

  Er is een uitputtingsslag in de varkenshouderij aan de gang,in de melkveehouderij begint het er ook op te lijken

 • farmer135

  In de landbouw ben je blijkbaar pas topondernemer als je een tophypotheek hebt.

 • Noordam2


  over de varkenshouderij heb niet genoeg inzicht, maar als koestal suggereert dat het met de melkveehouders ook niet goed gaat heb ik mijn twijfels.veehouders hebben in een supergoede tijd geinvesteerd, dat is erg verstandig en alle stallen en melkputten kunnen nu weer 15 jaar probleemloos mee. dat het de eerste jaren na grote investeringen even bijten is, dat is heel normaal maar dat komt goed! Een paar procent zal door mismanagement of pech afvallen maar daar kun je een hele sector  niet op afrekenen. M.I hebben de melkveehouders goede zaken gedaan

   

 • MasterT

  @ Noordam2. Het zou me benieuwen hoelang de melkveehouderij het zou volhouden zonder de subsidies die ze nu vangen. Ik heb ook het gevoel dat de meeste investeringen in de melkveehouderij voor een groot deel mogelijk zijn door de stijging van de grondprijs de afgelopen 10 jaar en niet door de behaalde winsten. Maar het is jullie gegund. 

 • haam

  Je ziet steeds weer het zelfde , kijk maar naar de geschiedenis  van de kassen  het moest steeds groter  anders was je niet goed bezig  . een actie van poetin en de boel staat op instorten waarna de rabo de kassen maar opkoopt om de zogenaamde marktwaarde van het bedrijf  te behouden ( onderpand ) . varkenshouderij hetzelfde liedje steeds groter en groter  en het rendement  steeds lager . melkveehouderij welke kant gaat het hier op  met die half volle grote nieuwbouw stallen van de laatste jaren . ? Ik heb al gehoord dat de bank het advies had gegeven dat men grond moest verkopen om de stal maar vol te krijgen .

 • Tearpoal

  Lees ook eens de jaarverslagen van een vooercooperatie eens. Als je ziet hoeveel voerschulden er afgeboekt moet worden van afnemers, is dit volgens mij niet meer gezond. 

 • kalkar

  Tearpoal, kun je iets specifieker zijn. Welke voercoöperatie's?

 • joannes

  @naam, Het gaat naar meer consolidatie van efficiënte -lees laagste kostprijs- fok en mest capiciteit om uiteindelijk invloed te krijgen op het aanbod. Want alleen zo krijg je vraag en aanbod = prijs onder controle. En de banken selecteren de ondenemers met de installaties doorsluisen of saneren!

 • LUCTOR

  @Tearpoal Als er zoveel afgeboekt kan worden wat jij suggereert dan wordt er een te hoge winst marge berekent aan de betalende klant want de voer leveranciers schrijven ieder jaar een hogere winst.

 • Tearpoal

  Precies Luctor, dat is ook wat er aan de hand is.
  Een verkoper die een niet betalende klant heeft,gaat dit echt niet er zelf bij leggen.

 • agratax2

  @haam. Met veel giga kassen bedrijven was het al mis voor dat Poetin moeilijk deed vorige jaar. Volgens ingeweiden is een groot deel Agro Port 9Noord Holland) lease van de bank. Ik denk eerder dat de instortende huizen en kantoren markt zowel tuinders als banken in de problemen heeft gebracht. Wat was voor de tuinbouw en de banken nu mooier dan een warme sanering van de 'kleine' tuinbouwbedrijven in de randstad. Dat had een leuke warme sanering kunnen zijn, maar helaas de banken crisis deed zijn intrede en in eens was er minder behoefte aan nieuwe kantoren, omdat de oude nog lang waren versleten en afgeschreven. Gevolg over productie in de glastuuinbouw en daarmee te lage prijzen.

 • agratax2

  Wat hier boven over de melkveehouderij wordt gezegd, zal terecht zijn als we achteruit kijken. Kijken we vooruit naar de snelle groeiers zonder land (als de overheid dit toestaat) zullen in dezelfde val lopen als de varkens en vleeskuiken boeren. Geen land alleen maar gebouwen en dat betekent bij dalende inkomsten, minder ruimte voor bankgeld en bij stoppen bedrijf doorgaans geen pensioen uit verkoop van verouderde gebouwen, wat boeren met grond wel hebben. Grond die in waarde stijgt (houdt in ieder geval inflatie bij) zal bij een goed beleid nog een pensioentje op leveren..

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.