VarkensOpinie

Boerengeld nodig voor sterk Sterksel

Voor betere verwaarding varkens is de innovatie van ‘Ons Sterksel’ hard nodig. Dat kan overleven en de sector vooruit helpen als varkenshouders onder voorwaarden collectief dokken.

Varkens Innovatie Centrum Sterksel heeft het moeilijk; er vliegt meer geld uit dan er binnenkomt. Om zich te kunnen verplaatsen in de positie van varkenshouders, is dat voor zo’n organisatie tijdelijk best goed. Welgeteld komt hooguit een € 0,5 miljoen per jaar binnen van opdrachtgevers uit het bedrijfsleven en men wenst € 2,5 miljoen aan inkomsten. Een tekort dus van € 2 miljoen. Voor het ene miljoen houdt het management de hand op bij de varkenshouders, het andere miljoen verwacht men daarna van de overheid. Aan de kersverse Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) de vraag om namens hun varkenshouders te schokken. Dat gaat natuurlijk niet met dezelfde vanzelfsprekendheid waarmee het productschap altijd betaalde.

Innovatiecentrum Sterksel moet blijven

Varkenshouders weten als geen ander dat gelden niet vanzelf binnenstromen. Toch vind ik dat Sterksel moet blijven als innovatiecentrum, al moet het eerst zichzelf grondig innoveren. Door de jaren heen zijn we heel wat proefbedrijven en praktijkscholen kwijtgeraakt, denk aan Rosmalen, Raalte, Almelo en Horst. Varkenshouders die al even meedraaien, denken met weemoed terug aan Koos Broekman en Jouke Tuininga. Wat zij in Sterksel en Raalte uitvonden, werd blindelings in praktijk gebracht op talloze varkensbedrijven. Het liet de varkenshouderij bloeien en groeien vanwege het immer op economische duurzaamheid gestoelde karakter van de proeven.

POV wil terecht geld vrijmaken voor elektronische neus berengeur

Juist dat economische aspect is de laatste jaren uit het oog verloren. Ik vind het dan ook verstandig dat de POV nu geld wil vrijmaken voor onderzoek naar de elektronische neus voor berengeur. Zo zijn meer projecten te bedenken, al zal het niet met tientallen tegelijk gaan. Alle proeven met stalinrichting en mengvoer kunnen uitsluitend door de in­dus­trie bekostigd worden; die zet de revenuen immers wereldwijd om in cash. Juist voer optimaliseren en bereiden op het boerenerf, en ook eigen fokkerij, ki, energieproductie en mestverwaarding zijn door varkenshouders collectief te betalen.

Voor Sterksel €1.000 per varkensbedrijf krijgt goedkeuring

Totaal onontgonnen terrein is de verwaarding van varkens buiten de geijkte paden om. Ja, dat is innovatief en je loopt er wel eens partnerschapsleden mee voor de voeten. Juist daarom is het goed om deze zaken strikt te scheiden, betaald onderzoek door de periferie en collectief betaald onderzoek door varkenshouders. Wanneer het laatste stevig bestuurd wordt door primaire varkenshouders, heeft een jaarlijks miljoen mijn zegen en kan ingezet worden op het andere miljoen via cofinanciering. Met straks nog duizend varkenshouders is het € 1.000 per bedrijf en dat vereist de nodige zeggenschap. Dat Sterksel echter niet telkens opnieuw zijn faciliteit en personeel kan inkrimpen en uitbreiden is logisch, garantstelling is wenselijk. Laat het straks weer ‘Ons Sterksel’ worden.

Beheer
WP Admin