VarkensOpinie

‘Initiative Tierwohl’ beter dan onze sterren

Hadden we het maar in Nederland, een sterrensysteem als het Duitse Initiative Tierwohl voor meer dierwelzijn. Tierwohl is veel beter dan het Nederlandse sterrensysteem … voor varken én boer!

Vanaf 1 april kunnen Duitse varkens- en pluimveehouders zich inschrijven voor Initiative Tierwohl. Met de introductie van dit sys­teem wordt echt een grote stap gezet om het dierenwelzijn te verbeteren. De verschillen met het Nederlandse sterrensysteem zijn groot. De initiatiefnemers zijn heel verschillend. In Nederland is het sterrensysteem ontwikkeld door de Dierenbescherming. In Duitsland is het systeem opgezet door overkoepelende boerenorganisaties, samen met de vleesindus­trie. De dierenbescherming adviseert slechts.

Slachterijen en slagers storten geld in dierwelzijnsfonds

Hoe werkt het Duitse systeem? Het initiatief loopt in eerste instantie drie jaar. Het grootste deel van de slachterijen en grote slagers betaalt vanaf 1 januari 4 cent per kilo vlees in een fonds. In dit fond komt in drie jaar een bedrag van circa €255 miljoen, wat rechtstreeks uitbetaald wordt aan de boeren die het dierenwelzijn verhogen. In Nederland moet de markt uitmaken wat extra betaald moet/mag worden voor sterrenvlees en er is geen tussenweg: je hebt wel of geen sterrenvlees. In Duitsland staat vooraf vast hoeveel je uitbetaald krijgt als je meedoet en kun je kiezen uit diverse welzijnsverhogende maatregelen.

Rekenvoorbeeld Initiative Tierwohl

Ik geef even een voorbeeld voor onze nieuwe biggenopfokstal, waarmee we zullen meedoen. We hebben ruim gebouwd, op 0,4 m2/big, dus we voldoen aan het belangrijkste criterium: 10 procent meer oppervlakte (in Duitsland nu 0,35 m2/big). Dit levert €0,80/big op. We hebben een betonnen verwarmde vloer ingebouwd: €0,50/big. Ook hebben we een microklimaat gemaakt door een opdraaibare afdekking boven een deel van de hokken te maken, goed voor €0,20/big. We hebben drinkbakjes in plaats van nippels, zodat de biggen open water kunnen drinken; dat is €0,40/big. We hangen borstels op om te schuren, €0,40/big. In totaal krijgen we dan €2,30 uitbetaald. Voor ons is dit puur winst, omdat we de stal toch al zo gebouwd hebben en dus niet extra hoeven te investeren.

Varkenshouder mag bij Tierwohl shoppen in welzijnsmaatregelen

De systemen voor zeugenhouders en vleesvarkenshouders zijn vergelijkbaar: je mag kiezen wat jou het best uitkomt. Voor zeugenhouders wordt maximaal €2 tot €6 per big betaald, voor biggenopfok €1 tot €3 en voor vleesvarkenshouders €3 tot  9. Maximaal kan voor een 100 procent welzijnsvriendelijk gehouden varken dus €18 extra betaald worden. Dit is circa 20 cent per kilo vlees. Nu ontvangen deelnemende bedrijven gemiddeld nog 4 cent.

Tierwohl nog niet voor niet-Duitse varkenshouders

Buitenlandse varkenshouders kunnen helaas (nog) niet meedoen aan dit interessante systeem, wij houden de vleesvarkens immers al op 0,80 m2/plaats en voor Tierwohl moet dit 0,825m2/plaats zijn, €2,80/varken. Beren mesten brengt €1,50 op, dus die €4,30 kan elke Nederlandse varkenshouder meepakken. Er is dus direct werk te doen door Vion dat in Duitsland ook meedoet, de nieuwe POV en Ingrid Jansen.

Beheer
WP Admin