VarkensOpinie

POV wil regie over aanbod varkens en biggen

Marktmacht is het speerpunt van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV). Dat is begrijpelijk, maar het afbreukrisico is groot.

Op verzoek van varkenshouders is vorig jaar de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) opgericht. Samenwerking in de sector moet via deze organisatie gestalte krijgen. Na een periode van groot enthousiasme en ledenwerving komt het nu aan op concrete invulling en uitvoering van de plannen.

Sturing vanaf het boerenerf door concepten en aanbodbeperking

Marktmacht is het speerpunt. Dat bleek half maart, toen de eerste ledenvergadering plaatsvond. Basis voor het organiseren van meer marktmacht wordt een nieuw te bouwen database met daarin zo veel mogelijk gegevens van varkenshouders. De database moet op termijn inzicht geven in productievolumes van vleesvarkens en biggen. Sturing zou de volgende stap kunnen zijn. De wens om meer regie te voeren als het om aanbod gaat is begrijpelijk. Al jaren is het vechten om alle varkens geplaatst en geslacht te krijgen. Dat geeft forse prijsdruk. Sturing vanaf het boerenerf middels concepten en aanbodbeperking kan helpen daaraan iets te doen.

Belgische belangenbehartigers strijden al jaren voor aanbodbeheersing

Tegelijkertijd is het afbreukrisico van dit POV-voornemen groot. Zo wordt in België door de belangenbehartigers al jarenlang gestreden voor aanbodbeheersing, bijvoorbeeld met lagere slachtgewichten. Zonder succes. Luc van Dommelen trad mede daarom terug als vice-voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat. In een afscheidsinterview (zie Boerderij/editie Varkenshouderij, pag. V11) concludeert hij dat met 1 procent van de wereldproductie en 4 procent van de EU-productie, Belgische varkenshouders hun lot niet in eigen hand hebben. Hij ziet politiek ingrijpen als de enige manier om iets aan de prijsvorming te doen.

Opvallend initiatief van Nederlandse varkenshandelaren: vraaggericht produceren

Interessant is het initiatief van enkele Nederlandse handelaren om met een nieuwe biggennotering met variabele toeslag meer vraaggericht te produceren. Het plan van varkenshouder Johnny Hogenkamp voor een warme sanering heeft alles te maken met het vinden van een betere balans tussen vraag en aanbod. Het onderwerp marktmacht zal de komende jaren zeker hoog op de agenda blijven staan.

Beheer
WP Admin