VarkensOpinie

Met minder varkens is sector beter af

Bent u ook voor een vrijwillige opkoopregeling van varkens? Met minder varkens lijkt de sector beter af. Veel varkenshouders zijn vóór.

Nederlandse varkenshouders zijn beter af met een kleinere varkensstapel, ik heb dat meermaals geopperd en het heeft veel losgemaakt. Aanvankelijk kwam er enige weerstand, vooral van collega’s die het interpreteerden als een kleinere varkensstapel per bedrijf in plaats van de voorgestelde vrijwillige opkoopregeling.

Overleg over minder varkens

Van het bedrijfsleven kwam weinig weerstand, banken en voerleveranciers kwamen zelfs met het idee om een breder overleg te organiseren. De reden is dat een groot deel van de bedrijven onder water staat. Banken en voerleveranciers hebben er hun gelden uitstaan. Wie vandaag een courant bedrijf om welke reden dan ook moet verkopen, strandt uit hun ervaring op hooguit € 1.200 per zeug all-in. Bedrijven die voldoende inkomen genieten, hebben overigens geen last van het onder water staan zolang verkoop niet aan de orde is. Andersom geldt trouwens hetzelfde, aan superdure arealen grond heb je weinig zolang je niet verkoopt.

Driekwart varkenshouders vóór opkoopregeling varkens

Van de staatssecretaris kreeg ik een keurige brief waarin zij diplomatiek verwees naar de lagere overheden. Van de provincie Overijssel kwam een uitnodiging, binnen een breed kader werd gezonde plattelandsontwikkeling gekoesterd en ideeën werden geopperd. In Overijssel speelt imago gelukkig geen rol, dat is gewoon goed en dat is natuurlijk positief discussiëren. Wel ziet de provincie leegstand van agrarische gebouwen en daarmee verpaupering van het platteland als een komend probleem, dat om een oplossing vraagt.

Op de grens van Brabant en Limburg mocht ik de discussie aangaan met 130 collega-varkenshouders, een kwart was tegen, driekwart ziet voordelen in een kleinere Nederlandse varkensstapel. Aan de kostenkant wordt vooral de mestmarkt genoemd.

Meer spreiding locaties beter voor diergezondheid

Een betere spreiding van locaties zal ook de diergezondheid ten goede komen, we staan ten opzichte van andere landen fors op achterstand met het aandeel bedrijven dat vrij is van belangrijke ziektekiemen. Een hogere opbrengst voor de varkens wordt verschillend ervaren, gezondheid draagt er zeker aan bij.

Meer lucratieve afzetkansen bij kleinere varkensstapel

Duidelijk is ook dat het aandeel varkens voor lucratieve conceptmarkten stijgt bij een kleinere varkensstapel. Daarnaast ervaart iedereen dat we het op de bulkmarkt steeds moeilijker krijgen met een kostprijs die nu al 19 cent per kilo hoger ligt dan in overig Europa.

Let wel, de beste 20 procent bedrijven redt zich hiermee nog steeds goed, zij zien vaak meer heil in een koude sanering zoals die vandaag al lang ingezet is. Kapitaalkrachtige varkenshouders die momenteel bedrijven voor een appel en een ei opkopen, zien hun financiering per dierplaats zelfs dalen. De sterkste wint is hun credo, de wet van de jungle.

Beheer
WP Admin