VarkensOpinie

Minder varkens, meer inkomen

Er zijn veel argumenten aan te voeren voor een kleinere Nederlandse varkensstapel. Van alle kanten komt er opnieuw bijval voor het eerdere FarmFocus Plan.

Handelsvoorzitter Henk Bleker pleitte als staatssecretaris voor maximumaantallen per bedrijf, 2.000 zeugen, 10.000 vleesvarkens. Reële maxima, waarbij het een ieder vrij staat om er minder te houden, evenals dat het een ieder vrij staat om meer locaties te runnen. Aangezien er locaties genoeg zijn in Nederland, is het raadzaam om nieuwvestiging op maagdelijke gronden niet langer toe te staan. Dit geeft al de helft minder maatschappelijke onrust en dient ook geen enkel sectoraal doel.

Het benoemen van een maximaal aantal varkens in Nederland was vloeken in de kerk voor velen. Dat kwam hoofdzakelijk door de kille rechtenannexatie, zonder enige vorm van vergoeding, onder het bewind van landbouwminister Jozias van Aartsen. Als schot voor de boeg wil ik wel een taxatie maken van een 30 procent kleinere Nederlandse varkensstapel, toegepast op bedrijven met als voorbeeld bovengenoemde dieraantallen. Zie het maar als een discussiestuk, bedoeld als eyeopener.

Enkele voordelen:

1. Beduidend lagere mestafzetdruk, voordeel € 4,00 per ton

– zeugenbedrijf: € 40.000 per jaar (2.000 x 5 x € 4)

– vleesvarkensbedrijf: € 40.000 per jaar (10.000 x 1 x € 4)

2. Betere prijzen door kleinere exportafhankelijkheid, voordeel € 1,00 per big, € 0,05 per kilo

– zeugenbedrijf: € 60.000 per jaar (2.000 x 30 x € 1)

– vleesvarkensbedrijf: € 98.000 per jaar (10.000 x 2,8 x (90 x € 0,05 -/- € 1))

3. Hogere gezondheidsstatus, lagere maatschappelijke weerstand

Bovenstaande bedragen lijken groot, vergelijk ik ons echter met studieclubcollega’s in Oost-Duitsland, dan moet er nog een factor 3 (!) overheen. De fysieke wegafstand tot de concurrent blijft even groot, de marktafstand raken wij in Nederland volledig kwijt.

Nadelen kan ik niet noemen, wellicht dat het bedrijfsleven eerst even sputtert en de handelsbalans van de staat zal iets negatiever doorslaan. Dat weegt echter niet op tegen de huidige scheefgroei van marges in de keten, respectievelijk de overkill aan eisen van dezelfde staat.

De uitwerking zal niet eenvoudig zijn, maar is zeker mogelijk. Ik ga uit van een vrijwillige opkoop van varkensrechten waarbij tegelijkertijd de sloop van gebouwen en intrekken van vergunningen geregeld wordt. Daarmee daalt het aantal locaties in Nederland en nieuwe komen er niet meer bij.

Een draaiboek waarin alle opties tot doorgaan of stoppen en de gevolgen transparant beschreven staan, kan onder supervisie van de POV in samenwerking met ketenpartners opgesteld worden. Deze verspreiden naar de keukentafels van alle varkenshouders. Waar een wil is, is een weg. Varkens horen bij Nederland en horen dat ook nog steeds met 8 miljoen knorrepotten.

Lees hier het concept FarmFocus plan

Bron: FarmFocus

Beheer
WP Admin