Foto: ANP VarkensOpinie

‘Blokkade Vion fout signaal’

Het is een noodkreet van een groep varkenshouders, verenigd in de actiegroep Eerlijke Prijs Agra. Zij dreigen de poorten van Vion-slachterij in Apeldoorn te blokkeren.

Zondag volgt de vestiging in Boxtel. De actiegroep eist per direct een prijsverhoging van 5 cent, en wil in de toekomst structureel meebeslissen over de varkensprijs.

Prijs komt uit de markt

Nu is een varkensprijs van €1,20 per kilo geslacht gewicht ook dramatisch, en ver onder de kostprijs. Toch is de aangekondigde blokkade een verkeerd signaal. Nog los van het eisenpakket. De prijs komt uit de markt, en wordt niet via acties afgedwongen.

Vitale Varkenshouderij

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) werkt in het traject Vitale Varkenshouderij juist aan het versterken van de positie van de varkenshouders in de keten. Varkenshouders hebben zich in november achter dit traject geschaard. Een blokkade past niet in deze strategie. Het is dan ook niet vreemd dat de vakbond NVV en LTO Varkenshouderij zich distantiëren van de acties.

Slachterijen de zondebonk, niet supermarkten

Opmerkelijk is ook dat Eerlijke Prijs Agra de slachterijen als zondebok aanwijzen, en niet de supermarkten. Meestal is deze eindschakel kop van Jut. De actiegroep beschuldigt de slachterijen marge zelf op te strijken; in Duitsland immers ligt de prijs een stuiver hoger. Die aantijging is te simpel.

Statement

De actiegroep heeft een statement afgegeven. In dat licht wordt de druk op vooruitgang in Vitale Varkenshouderij opgevoerd. Dat is nooit verkeerd.

Beheer
WP Admin