VarkensOpinie

Rosenthal heeft geen oplossingen

We drinken een glas, doen een plas en alles bleef zoals het was. Dat is wat blijft hangen na het lezen van de eerste bevindingen van de regiegroep Vitale Varkenshouderij.

In een persbericht beschrijft Uri Rosenthal, de voorzitter van de regiegroep, wat nodig is om de Nederlandse varkenshouderij weer gezond te maken. Het is een aaneenschakeling van open deuren.

Margeverdeling

Zo zijn de speerpunten van Rosenthal: meer samenwerking in de keten en meer focus op de export. Ook constateert hij dat er sprake is van een ongelijke verdeling van de marges. “Iedereen verdient een boterham aan de varkenshouderij, behalve de varkenshouder zelf”, zo valt er te lezen. Allemaal zaken die iedereen in de varkenshouderij allang weet.

Tijd voor concrete plannen

De komende weken organiseert de regiegroep bijeenkomsten met varkenshouders om te discussiëren over de eerste bevindingen van Rosenthal. Ook dat lijkt me geen goed teken. Er is tijd genoeg geweest om de problemen te inventariseren. Het is nu tijd om concrete plannen te presenteren waarin wordt verteld hoe varkenshouders tot een beter verdienmodel moeten komen. Daarover blijft Rosenthal angstig stil.

Verwachtingen bijstellen

Gelet op de samenstelling van de regiegroep met producentenorganisatie POV, Rabobank en het ministerie van Economische Zaken waren de verwachtingen hooggespannen. Het lijkt erop dat die verwachtingen ernstig moeten worden bijgesteld, tenzij er op korte termijn nog een konijn uit de hoge hoed wordt getoverd.

Beheer
WP Admin