Commentaar

4284 x bekeken 11 reacties

Weer castreren in 2015?

2015 wordt een spannend jaar voor de varkenshouderij. Veel dossiers moeten worden opgepakt.

Vorig jaar schreef ik op deze plek over een spannend jaar voor de varkenshouderij. Voor Vion zou 2014 het jaar van de waarheid zijn. Er waren ook vragen omtrent mestverwerking en een op te richten producentenorganisatie.
Een jaar later zijn al deze dossiers nog even actueel. 2015 wordt opnieuw een belangrijk jaar voor de varkenshouderij. Zo kan bij Vion het sein brand meester nog zeker niet worden gegeven, terwijl de behoefte aan een grote, sterke vleesverwerker onverminderd groot is. Verder blijft mestverwerking duur. Het lukt vooralsnog nauwelijks om grote, efficiënt draaiende installaties van de grond te krijgen.
Wat betreft de samenwerking tussen de NVV en LTO en het overnemen van productschapstaken is een goede start gemaakt met het oprichten van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Aankomend jaar moet de samenwerking inhoudelijk vorm krijgen. Lukt het om als primaire producent echt een prominentere plaats in de keten te krijgen? Het zijn lastige, maar belangrijke thema’s.
Actueel is ook het castratiedossier. De laatste tijd verhogen slachterijen de berenkortingen. Het einde ervan lijkt nog niet in zicht. Het houden van beren wordt op die manier een stuk onaantrekkelijker. Het lukt maar niet het berenvlees op een goede manier te verwaarden. Doorslaggevend in deze is het wel of niet van de grond komen van concepten waarbinnen niet gecastreerd mag worden, zoals het Varken van Morgen. Uiteindelijk bepaalt de markt of er ruimte is voor al die beren.
Wel of niet castreren zal in 2015 op veel varkensbedrijven onderwerp van gesprek zijn. Voor belangenbehartigers is dat wellicht een signaal om goed na te denken over het wel of niet maken van afspraken met NGO’s. Afspraken maken omtrent extra duurzaamheidseisen is een mooi signaal naar de buitenwereld, maar als de markt ervoor ontbreekt kan het als een boemerang terugslaan op de sector. Kortom, ook in 2015 is er weer genoeg stof tot discussie.

Laatste reacties

 • alco1

  Hier blijkt ook weer dat de belangenbehartigers hun kop lieten hangen naar de schreeuwers.
  De argumentatie was: De consument wil het!!!!!

 • w v gemert

  De boemerang is al onderweg.

 • schoenmakers1

  zijn dat dezelfde belangenbehartigers die nu een organisatie willen oprichten waar iedereen verplicht aan moet meebetalen alco, kom je ook mooi van de regen in de drup

 • j.verstraten1

  Belangenbehartigers hebben achteraf gezien de juiste keuze gemaakt.
  Juist omdat Retail en consument het af laat weten, en boeren hebben laten zien dat ze best bereid zijn om niet te castreren, krijgen boeren deze keer niet de zwarte piet toegespeeld.
  Had de sector met alle macht geprotesteerd en was castreren nog gangbare praktijk, dan had Retail en NGO's de schuld makkelijk bij de boeren neergelegd en was de kans groot geweest dat de politiek castratie al verboden had. Dan waren de rapen pas echt gaar.

 • joannes

  Al is de Leugen nog zo snel de Waarheid achterhaald hem wel! Eeuwenoude kennis om huisdieren te houden laat zich niet verloochenen! Wat heeft de consument voor verstand van Dieren houden? Hoe kan ze daar dan over oordelen laat staan beslissen. Het is nog geen prodrukt, het is een Dier met zijn hele hebben en houwen en vooral dat gedrag.

 • boerkebrabant

  ik hoop dat de slachters aan gaan kondigen dat ze de beren over 6 maanden met 20 cent/kg gaan korten, dan is het probleem zo op gelost, en heeft een ieder weer de tijd om te zorgen dat er weer borgen komen

 • John*

  en zo is het j. verstraten.. Moeten laten zien dat we als sector echt wel met de maatschappij bezig zijn. De initiatieven die er zijn breed uitmeten in de media en de verantwoordelijkheid bij de rest van de keten en consument leggen voor verdere groei en ontwikkeling. Met zijn allen passen we toch niet tegelijk door de deur.

 • Gerard Groot Koerkamp

  We moeten weer terug naar de markt en af van het Zwarte Pieten syndroom een ernstige ziekte die 10 jaar geleden is ontstaan in de varkenssector.

 • joannes

  @j.verstraten1, je blijft die ¨belangenbehartigers¨verdedigen, maar het heeft véél gekost en óók dierenleed in het hok met die raggende Beren waar ze een oogje voor dichtknepen (door die Aktie groepen, ¨belangenbehartigers¨ en die zogenaamde specialisten die betaald door de Bobos en/of Pfizer moesten bewijzen dat het wel kon) Er zijn grofweg 2 stratgieën voor het onderhandelen in (ideële) conflicten:1) meebuigen tot wat je weet óók zichtbaar wordt bij die tegenpartij of 2)de moed, het lef, de woorden, de film, de foto, de tijd vinden om die ander te overtuigen. De laatste vorm had eerlijker naar jezelf, je collegas en de dieren geweest. Daarbij, de focus is veel te veel op het economische belang gelegd, bij de consumenten als ¨dat beren vlees detecteren we en is geen probleem¨ en bij de varkenshouders ¨ die beren groeien goed en zonder spek; vooral efficëntie¨ . Beide argumenten zijn waar maar de halve waarheid. Bij de geurtest slippen er stinkers door en in het hok is het alles behalve diervriendelijk in de groep. Kortom die ¨belangenbehartigers¨ hebben er zich er heel makkelijk vanaf gemaakt met in hun onderhandeling, of eigenlijk meebuigen tot die als een wilg terug zwiept in de verliezen die er nu in consumptie geleden worden, tot in lager prijzen voor die Beertjes.

 • bertes

  iedereen is imago geil. dus alles gaat door, met een schep erop.
  in plaats van; eerst werken aan rendement.

 • putten

  dus de ballen er weer uit, dan gaat de consumptie weer omhoog en daarmee de prijs en het rendement. dan kunnen we praten over hoe het anders moet of kan.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.