Commentaar

4049 x bekeken 32 reacties

Meer dan omvang alleen

Schaalvergroting in de varkenshouderij blijft doorgaan. Daarbij springt een aantal aspecten in het oog.

Het aantal stoppende bedrijven ligt jaarlijks rond 8 procent. Dat resulteert erin dat grofweg elke tien jaar het aantal varkensbedrijven halveert. De verwachting is dat deze trend doorzet. Dan zijn in 2024 nog circa 2.500 bedrijven over. Aan de schaalvergroting komt vooralsnog geen einde, is de algemene verwachting. Uit gesprekken met deskundigen komt een aantal opvallende zaken naar voren als het gaat om schaalvergroting en verschillen in de sector.

- Uit cijfers van accountants blijkt dat de locatie een steeds belangrijkere rol speelt. Bedrijven in akkerbouwgebieden hebben nauwelijks mestkosten, lagere voerkosten en minder ziektedruk. In intensieve gebieden moet flink gepresteerd worden om onder de streep hetzelfde te realiseren.

- Het verschil tussen de betere en mindere bedrijven wordt niet minder, maar neemt juist toe. De kopgroep loopt verder uit. De ondernemer maakt het verschil.

- De trend van stoppers en schaalvergroting gaat nog even door. Veel bedrijven zullen daarbij tegen een maximum aanlopen van wat ze kunnen behappen. Van 200 naar 400 zeugen verandert niet veel. Van 400 naar 800 zeugen wel. Het managen van een bedrijf met personeel vraagt immers andere vaardigheden.

Bovenstaande constateringen zijn belangrijke aandachtspunten. Zeker voor bedrijven die stappen willen zetten is het belangrijk om ze te plotten op de eigen situatie. In hoeverre zijn deze zaken van toepassing op het eigen bedrijf en hoe beïnvloedt dat het resultaat?
Ten slotte zullen varkenshouders die niet voor verdere groei gaan, moeten nadenken over hun toekomstige inkomensplaatje. Hoe kunnen ze kosten verlagen, opbrengsten verhogen of neveninkomsten genereren? Een economische wetmatigheid is namelijk dat bedrijven bij gelijkblijvende opbrengsten met minimaal de inflatie moeten groeien om dezelfde inkomsten te houden. In tien jaar tijd is dat al gauw 25 procent. Daar komen gestegen kosten bij.

Laatste reacties

 • Tearpoal

  Guus, als je je iets meer had verdiept in deze materie, dan had je kunnen weten dat nu al bekend is voor de meeste sectoren wat een optimale bedrijfsomvang is. Verder groeien bespaart dan geen kosten meer, de opbouw van de kosten veranderd wel.
  Waar de toekomst ligt is daar waar bedrijven samengevoegd worden, en dus vanuit meerdere locaties opereert. De marktkracht die dan ontstaat kan dan wel benut worden.

 • pluimpje

  Tearpoal, vanwaar de kritische noot op het verhaal van Guus?
  Hij merkt terecht op dat niet alleen groei de kans op overleving vergroot. Daarnaast geeft hij terecht aan dat de schaalvergroting ook verandering van management vraagt EN dat vraagt ook een aanpassing van de ondernemer. Vervolgens geeft hij de ondernemer ook mee dat naast kostprijsverlaging ook en vooral nagedacht moet worden over mogelijkheden om opbrengst te verhogen. Gezien de huidige marktsituatie wordt zelfstandig doorgroeien alleen maar moeilijker.
  Belangrijkste conclusie van dit artikel voor mij: Er wordt van de huidige ondernemer enorm veel gevraagd. Heb ik voor mijn bedrijfssituatie de juiste kennis en kunde om vervolgens de juiste keuzes te maken? Een goede ondernemer kijkt vooral kritisch naar zichzelf dus.

 • pluimpje

  Tearpoal, vanwaar de kritische noot op het verhaal van Guus?
  Hij merkt terecht op dat niet alleen groei de kans op overleving vergroot. Daarnaast geeft hij terecht aan dat de schaalvergroting ook verandering van management vraagt EN dat vraagt ook een aanpassing van de ondernemer. Vervolgens geeft hij de ondernemer ook mee dat naast kostprijsverlaging ook en vooral nagedacht moet worden over mogelijkheden om opbrengst te verhogen. Gezien de huidige marktsituatie wordt zelfstandig doorgroeien alleen maar moeilijker.
  Belangrijkste conclusie van dit artikel voor mij: Er wordt van de huidige ondernemer enorm veel gevraagd. Heb ik voor mijn bedrijfssituatie de juiste kennis en kunde om vervolgens de juiste keuzes te maken? Een goede ondernemer kijkt vooral kritisch naar zichzelf dus.

 • trijnie

  De foto hierboven.......je zult maar een varken zijn.....heeft WD dan toch gelijk?

 • John*

  dat zijn de vrijloop kraamhokken trijnie, de zeugen krijgen hier de biggen als ze vast staan, als de biggen bekwaam zijn om te vluchten voor gevaar gaan de hekken omhoog en mag de zeug vrij rondlopen. dit zal ongeveer 4 dagen na het werpen zijn. Maargoed jou reactie is weer de bevestging waarom wij net zo goed kunnen blijven werken met traditionele hokken, het is toch nooit goed..

 • ohzo

  @ john, de attention span van mensen tegenwoordig minder dan 2 seconden. Trijnie is hier een voorbeeld van. Daarom moet 'Boerderij' eens voorzichtig zijn met welke foto's men plaatst. Ze hebben vast een marketing afdeling..

 • John*

  ja plaatjes zeggen meer dan 1000 woorden.. Ik vind dit overigens wel een eerlijke foto maar de reacties erop zijn weer kort door de bocht. Misschien laat dit ook weer een zwak punt van de varkenshouderij zien, we vergeten te communiceren waar we allemaal mee bezig zijn om milieu en dierwelzijn te verbeteren met in het oog onze concurrentiepositie zodat onze consumenten het product betaalbaar blijft.

 • stefan123

  @ohzo, ik zie hier geen probleem aan deze foto, een mooi kraamhok waar de zeug goed in lijkt te liggen. hetzelfde wat John zegt, het is niet de foto wie fout is maar de communicatie van de boeren naar de buitenwereld. We hebben een mooi beroep dus durf dat ook uit te spreken(uit te leggen).

 • alco1

  @Trijnie doet zo af en toe aan slijmerarij.
  Maar zoals nu komt weer het ware van emotioneel reageren, zonder enige kennis.

 • ohzo

  @ stefan, als je moet beginnen uit te leggen is het al te laat. De eerste indruk enzo.

 • trijnie

  Bedankt voor de info. Gelukkig duurt dit niet al te lang.
  Jullie vinden het gewoon maar ga zelf maar eens zo liggen dat je geen kant op kunt. Dan kun je nog zo'n fijn matrasje hebben, maar dan gaan je botten je wel ongelovelijk zeer doen.

  Alco je opmerking deugt voor geen kant, je bent nog steeds een on aardige man. Ik zeg de dingen zoals ik erover denk.
  Als ik zeg dat ik het waardeer dat er voor mijn voedsel wordt gezorgd, meen ik dat ook. En dat is geen geslijm, zo is dat.
  Jouw gelijk hoeft bij een ander niet hetzelfde te zijn, de hele wereld denkt en doet niet als Alco1

 • agro1

  schoon ruim hok, met verzorging. gun ik onze hulpbehoevende bejaarden, gehandicapten en andere sukkelaars ook. excusez....

 • trijnie

  Maar de hulpbehoeftigen krijgen wel wisselligging om de twee uur en worden mits ze niet heel erg verward zijn niet gefixeerd.
  En er wordt altijd zo meewarig over de zorg gepraat, maar ik weet uit ervaring dat het over het algemeen heel erg meevalt.
  Situaties die hier steeds worden gespuit heb ik nog nergens meegemaakt.

 • agro1

  t, spuien, spuiDe, gespuiD, maar dit terzijde. prijs je gelukkig, dat je er op voldoende afstand van staat. de waarheid aan het licht kwam een hoge polletieker ook niet goed uit. helaas niet correct, maar wel juist.

 • trijnie

  Zoooo zwak als mensen om één taalfout van een ander valt....
  Er zijn mensen met dyslexie die de universiteit hebben gedaan.....

 • agro1

  t, dank voor je reactie. zeeer veelzeggend en erreg verhelderend.

 • koekalf8

  Agro1 dat je verstand van de Nederlandse hebt weten we ondertussen wel, maar of het verstandig is, telkens een ander op haar of zijn schrijffouten te wijzen, het voegt niets toe, en zegt meer over jouw dan de schrijver

 • Mels

  Trijnie. Dus de zeug maar los en 1/3 van de biggen in de kadaverton? Maken we het varkensvlees 1/3 duurder en iedereen blij. Is dat wat je voorstaat of zetten we de zeug gewoon 4dgn in dit hok en zorgen we dat alle biggen groot worden? Moet je WD eens uitleggen. Het is ook nooit goed had ik hier gelezen en dat blijkt dus wel weer.

 • trijnie

  Agro 1, waarom zo hatelijk? Is het nodig om mensen met een afwijkende mening zo te benaderen? Jouw poLLetieker is ook niet goed gespeld.
  Ik type op een tablet die soms de raarste dingen uitkraamt en ik neem niet altijd de tijd om het na te lezen.
  Mijn man en enkele van mijn kleinkinderen zijn min of meer dyslectisch, toch doen ze allemaal een hbo-opleiding en zijn ze technisch zeer kundig. Mensen moeten elkaar niet af katten omdat ze fouten maken.
  Ook mensen die niet foutloos kunnen schrijven hebben een mening en ook die mening kan heel verhelderend zijn.
  Jouw ergenis naar mij zit in het feit dat ik reageer met woorden die jij niet wilt horen: begrijpelijk. Jij ziet waarschijnlijk elke dag varkens op deze manier, ik bekijk het van de buitenkant. Het is begrijpelijk dat jullie geen dode biggen willen hebben en ben blij dat dit niet langer dan 4 dgn hoeft te duren.

 • trijnie

  Mels, toen ik bovenstaande foto zag, dacht ik aan KIST-biggen die vetgemest werden.
  Ik ben NB zelf in een stal geweest waar een zeug biggen aan het werpen was in een systeem waar de vloer beweegbaar was. Maar dat ging om 2 zeugen en niet zo'n hele rits.
  Het is begrijpelijk dat jullie uit twee 'kwaden' deze keuze maken.

 • alco1

  #4 was een reactie van een leek en dat komt voor iemand die dag en nacht bezig is voor zijn dieren als zeer on aardig over.

 • Mozes

  Het is voor ons boeren juist verhelderend om af en toe reacties te lezen van mensen die reageren vanuit hun eerste gevoel. Dat is beter dan reacties van dieractivisten met geplande en doortrapte hatelijkheid.

 • alco1

  Een uitspraak dus van: Je zult maar een varken wezen. Heeft WD dan toch gelijk? In #4 vindt @Mozes dus 'verhelderend'.

 • pluimpje

  De discussie start met 2 reacties over de inhoud van het artikel en de rest gaat over de foto? Guus, misschien in het vervolg maar een artikel zonder een foto die teveel afleiding geeft!? En laten we 'vanaf morgen' in de zeugen-kraamkamers standaard een foto ophangen van 2 kibbelende opponenten, dat is vast goede afleiding en mede een beter leven ster waardig. Bovenstaande discussie is in ieder geval geen ster waardig. Dan bedoel ik niet alleen inhoudelijk, maar vooral de manier waarop die op de persoon wordt gevoerd. Van beide zijden toont het vooral gebrek aan respect.

 • agro1

  ben geen varkenshoeder... polletieker is goed zuid-nederlands en gebruik ik om mijn achting voor dergelijke lieden te uiten. mijn reactie komt voort uit oprechte zorgen over wat er met ons mensjes uitgespookt wordt. degene die zich aangesproken voelt door mijn schriftelijke zelfbevrediging kan ik daarvan gelukkig niet weerhouden. schluss.

 • alco1

  @agro1. Met shift kan je hoofdletters typen.

 • Mozes

  @agro1, sinds wanneer heeft zuid-Nederland een eigen schrift?

 • Mozes

  @alco, voor mij zit er een groot verschil tussen een spontane reactie vanuit een eerste indruk en onwetendheid en het doortrapte en berekende gedrag van WD.

 • alco1

  Voor mij gaat het richting misbruik maken van vrijheid van meningsuiting.

 • trijnie

  Alco1, ik mag dan eens uit mijn slof schieten en dingen zeggen die ik wat voorzichtiger moet zeggen; maar jij bent geen makkelijk mens. Het is beter te relativeren en de dingen die je dwars zitten achter je te laten anders heb je geen LEVEN in de goede zin van het woord.

 • alco1

  @Trijnie. Zal ik eens zeggen hoe ik #4 liever zou zien.
  'Goh. Ik schrik ervan dat de varkens nog in kooien zitten.'
  Direct een veroordeling geven en het mogelijke gelijk belichten van WD, werkt als rode lap en daar heb je in de communicatie met elkaar niets aan.

 • trijnie

  Je hebt gelijk, ik schrok er echt van. Zo in de trant van: heb ik iets gemist, is dit een lab waar proeven worden gehouden?
  Je moet ook al heel goed kijken als je de biggen wilt zien. Maar dat er bedrijven zijn die zoveel zeugen hebben die tegelijk biggen krijgen.
  Dat bedrijf waar wij zijn geweest, hadden er maar drie waarvan er één net bezig was. Maar ik vond het wel erg naar om zo,n zeug in barensnood onrustig te zien terwijl ze geen kant op kon.
  Het is best weleens moeilijk om keuzes te maken in het leven van alledag.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.