Commentaar

1662 x bekeken 4 reacties

Focus op melkgift

Een alsmaar toenemende biggenproductie vraagt ook een hogere melkproductie van de zeug.

Dat een goede melkgift van het allergrootste belang is voor gezonde en hard groeiende biggen, weet elke zeugenhouder. Zeker in de eerste 36 uur, wanneer de melk biest heet, is een goede opname van levensbelang. Het hogere vet-, lactose- en antistoffengehalte zorgt dat de biggen snel energie krijgen en gedurende een aantal weken zijn beschermd tegen ziektes.
Wanneer en onder welke omstandigheden de uier van de moeder optimaal produceert, weten we echter niet precies. Op basis van biggewichten en conditie van zeug en uier is natuurlijk wel een goede inschatting te maken, maar precies weten doen we het niet.
Volgens deskundigen is daarom op meerdere niveaus meer kennis over de uier nodig. Daarbij lijkt het vooral belangrijk kennis te bundelen en te delen. Met dit doel is in de melkveehouderij bijvoorbeeld het Uiergezondheidscentrum opgericht. Verscheidene organisaties legden geld bij elkaar om de uiergezondheid 10 procent te verhogen.
Ook in de varkenshouderij zou een goede samenwerking niet misstaan op het punt van uiergezondheid. De kennis die er natuurlijk wel is bij de verschillende voerfabrikanten, is zo te bundelen. Daar is de hele sector bij gebaat.
Dierenarts en KNMvD-bestuurder Gerard van Eijden wil het onderwerp breder trekken. Zoals bij veel aspecten rond diergezondheid ontbreken volgens hem heldere definities en samenwerking. Waarom zou een vermeerderaar veel moeite doen alle biggen veel biest te laten drinken als de afnemer er uiteindelijk niet navenant voor betaalt? En hoe is de gezondheid van een big überhaupt te definiëren, vraagt hij zich af. Met antwoorden op deze vragen is het volgens hem makkelijker vermeerderaars te motiveren gezondere biggen af te leveren. Daar heeft hij zeker een punt.
Met een duidelijke maat voor gezondheid is daarop sturen en ervoor betalen ook gemakkelijker. Dan gaat ook echt iets veranderen, waarbij vermeerderaars, meer dan nu, ook op de zeugenuier letten.

Laatste reacties

 • John*

  het is mijn inziens belangrijk om procesindicatoren te ontwikkelen. een gezonde big haalt op 63 dagen probleemloos de 25 kg en zal (mits de vleesvarkenshouder ook zijn zaakjes voor elkaar heeft) in de vleesvarkens binnen 100 dagen doorgroeien naar een vleesvarken van 115 kg. Wat is dan een big waard die op 77 dagen pas 25 kg weegt en een mestperiode van 140 dagen nodig heeft. Maak dit inzichtelijk in de keten en je kan samen met vermeerderaar en vleesvarkenshouder stappen zetten. Niet de prijs maar de verbetering moet hierbij voorop staan. Goeie stelregel: de beste gesloten bedrijven halen 125 % voerwinst: twee professionals moeten het samen beter kunnen.

 • joannes

  Je hebt gelijk @John*; Er zijn zoveel kengetallen waar je het verschil kan maken! Op dit forum zal je daar nooit uitkomen, laat staan dat je er een prijs aan kan hangen. Zolang een Big of een Mestvarken met alleen een naam en een gewicht gedefinieerd wordt, laat je alle ruimte om de handel de selectie en de marges te maken. Om bij het onderwerp te blijven; een goed zogende zeug maakt zeker een van die belangrijke verschillen. De keerzijde is dat de verschillen in sommige gevallen al bij de Vermeerderaar een belangrijk resultaat verschil geven. Dit kan niet prettig zijn! Met de verschillen die je noemt kan je snel genoeg uitrekenen wat een big meer of minder waard is op 63dg of minder bij een trage groeier! 40 dagen extra voeren is nogal wat in kg voer, stalbezetting, enz, Met het verschil koop je zomaar een big! Wel een die óók 140 dg nodig heeft! Die van honderd is daarvoor te veel waard!

 • BW

  Ik denk dat iedere vermeerderaar probeert een zo gezond mogelijke big af te leveren. Ook al zou de afnemer er niet voor betalen. De vermeerderaar is er zelf immers ook bij gebaat dat de big gezond is. Gezonde biggen worden als eerste gevraagd. Dan komt het met de prijs vanzelf goed.

 • brabantsduitserke

  ben het helemaal met bw eens.
  Wel een heel goed artikel ,de melkgift van de zeug en vooral de biest maken dat er een goede gezondheid en weerstand is bij de biggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.