VarkensOpinie

Kostenverdunning

Omdat er veel meer boeren zijn dan overige bedrijven in de keten, wordt schade door ketenpartijen in de furazolion-affaire gedweild naar het schrobputje wat boerenerf heet.

Bijna 100 collega’s zitten op slot, met name in de Achterhoek zijn talloze bedrijven beleverd door Coops. Ik kan op deze plek gerust de naam van deze leverancier noemen, omdat het voerbedrijf uit Halle een goede reputatie geniet. Ten eerste door een gunstige prijs/kwaliteitverhouding zover gegroeid, ten tweede heb ik er zelf jarenlang van gevoerd in een stal met eveneens prima kwaliteit voer. Dat er geen twijfels zijn bij de betrouwbaarheid van het bedrijf en er ook zeker niet moedwillig furazolidon is toegevoegd aan het voer is helder. Dit doet echter niets af aan het feit dat de geblokkeerde bedrijven momenteel de financiële klappen opvangen en dat het ook een flinke staart krijgt voor de gehele sector. Denk alleen maar aan imagoschade en aan de stok die in handen gegeven wordt van de vleesverwerking. Dat er eind deze week verboden stoffen in vleesmonsters aangetroffen worden, mag werkelijk niemand hopen. De onzekerheid die de getroffen varkenshouders buiten hun schuld treft, is onmenselijk. De eerste duizenden kalveren worden nu al vernietigd, over vergoeding is geen duidelijkheid. Welk lot staat onze collega’s nog te wachten?

Verantwoordelijkheidszin

Nevedi, de club van voerboeren, schermt met Trustfeed maar zag niets. Furazolidon werd niet aangetroffen, omdat er niet naar gezocht wordt. Triester is dat zij niet voorziet in een adequate regeling die de getroffen boeren per direct schadeloos stelt. Hoe dit dan verder collectief door hen verzekerd wordt, is niet aan ons. De besmettingsbron is duidelijk: voer. Het gevolg is duidelijk: blokkering van bedrijven en grote schade. Het gebrek aan verantwoordelijkheidszin van de voerindustrie is ook duidelijk: geen directe schadevergoeding. Collectieven als Trustfeed zijn zinloos wanneer er geen collectieve verantwoordelijkheid vastgelegd is. Het zal veel geld kosten, maar dan maar een jaar geen ‘nieuwe’ introducties van weer een biggenpapje en startvoerbrok, dan ook maar een jaar geen beursdeelname en promotiefoldertjes, het zij ze vergeven. Nu kost het evengoed veel geld, maar wordt de schade als vanzelf verdund onder de getroffen boeren. Door schaalvergroting en productieverhoging hebben deze collega’s al jaren hun kosten verdund, dit soort schades kunnen er niet ook nog eens bovenop. Mocht achteraf blijken dat bedrijven ten onrechte geblokkeerd waren, dan is wellicht uit te zoeken of Nevedi de NVWA aansprakelijk kan stellen. Eerst echter een goede regeling richting klanten treffen.

Beheer
WP Admin