Boerenblog

2145 x bekeken 12 reactieslaatste update:6 mrt 2014

Nieuwe markt beschikbaar

Nieuw-Zeeland is maar voor de helft zelfvoorzienend qua varkensvlees. De winkelprijs is hoog en de retail stelt dezelfde welzijnseisen als in Nederland. Kansen te over dus!

In het kader van mijn Nuffield scholarship, waarop ik in een andere blog zal ingaan, heb ik Nieuw-Zeeland bezocht. Naast familie heb ik daar ook een aantal boerderijen bezocht. Nu ben ik onderweg naar Australië. Wat mij opviel is dat importen en dierenwelzijn ook in Nieuw-Zeeland belangrijke issues zijn.

Ons beroemde gelijke speelveld kwam direct ter sprake toen ik varkenshouder Graham Taylor sprak. Hij vroeg me meteen hoe het zit het met de groepshuisvesting voor zeugen in Europa. In Nieuw-Zeeland is groepshuisvesting voor zeugen verplicht vier weken na inseminatie. Vanaf 2015 worden de regels aangescherpt: de zeugen moeten dan vijf dagen na inseminatie in de groep.
Een ander heet hangijzer: de importen van varkensvlees. Nieuw-Zeeland is voor 46 procent zelfvoorzienend. De consumptie van varkensvlees is niet heel hoog, ongeveer 20 kilo per hoofd van de bevolking. Het land heeft een sterke relatie met Engeland. Dus bacon en ham met kerstmis zijn belangrijke producten. Het geslacht-gewicht van de varkens is heel laag: gemiddeld 50 kilo! Castreren doen ze niet. Voor dierenwelzijn is er een kwaliteitsmerk: Pigcare. Dat controleert op het naleven van dierenwelzijnsregels.

Voorlichting nodig

Voldoen de importen wel aan de Nieuw-Zeelandse eisen? Veel producten zijn gelabeld met: 'gemaakt in Nieuw Zeeland van geïmporteerde en lokale producten' (made in New Zealand from imported and local ingredients). Mijn neef merkte op: water is vast en zeker de enige Nieuw-Zeelandse component. De rest wordt geïmporteerd. Mijn familie was in het geheel niet bekend met deze manier van labelling. De consument wordt hier danig voor de gek gehouden.
Qua labelling zie je ook: No crates & stalls. Huisvesting in kooien is wel degelijk een issue. Op dit moment kan dit vlees worden vermarkt in Nieuw-Zeeland. Jammer dat dit niet meer mogelijk is als er wetgeving komt op dit gebied. Via de markt kan de varkenshouder een betere prijs afdwingen. Via wetgeving gaat dat niet. Het is jammer dat dit in Nieuw Zeeland niet zo gezien wordt.

Lessen trekken uit Nieuw-Zeeland
In de eerste plaats is Nieuw-Zeeland een mooi exportland voor ons. De prijzen in de winkel zijn er vrij hoog. Wij castreren niet en hebben onze zeugen in groepshuisvesting. Dus ik zou zeggen: nieuwe markt beschikbaar.
In de tweede plaats moet er wereldwijd meer worden samengewerkt tussen landen die vergelijkbare dierenwelzijnsstandaarden hebben. Dat kan beter.
In de derde plaats ben ik ervan overtuigd dat we strak moeten vasthouden aan de strategie: een gelijk speelveld in Europa (om te beginnen) en extra eisen moeten via de markt komen.
En last but not least: labelling lijkt mooi, maar in de praktijk kijkt niemand er naar. Er moet een duidelijke voorlichting komen over onze producten. Kijk maar naar de importen van kooi-eieren in Europa. Daar weet de consument ook niks van. Die denkt dat dit geregeld is. Wettelijk is het dat ook, maar de praktijk is anders. Dat gaat straks ook zo met groepshuisvesting voor zeugen als we niet oppassen.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Kunnen we ook daar de markt voor de lokale boeren ook mooi kapot maken.

 • a.tenhave1

  Gertjan, hoe dan ook bij een zelfvoorzieningsgraad van 46% wordt er geïmporteerd.
  Het is zo dat de importen in NZ een discussie zijn. Ik begreep dat door verandering van wetgeving import van vers vlees sinds eind vorig jaar wel kan. En dat de boeren daar boos over zijn.

 • alco1

  Gerjan. Wat je hierboven zegt kan ik volledig onderschrijven als het om ontwikkelingslanden gaat. Dit is Nieuw Zeeland echter niet en handel met dergelijke landen niet willen, is je eigen strop knopen.

 • W Geverink

  Mijn advies voor Nieuw zeeland is om snel te beginnen met castreren en hun varkens zwaarder te gaan slachten. De NZ varkensstapel heeft een hoge gezondheidsstatus en ze zijn terecht bang om die te verliezen door import uit landen met een lage gezondheidsstatus.

 • gerjan slingenbergh

  Terecht zijn de boeren boos, ze beuren nu nog een goede prijs.
  Als Nederland straks per vliegtuig vers vlees in gaat vliegen gaat de prijs
  voor onze Nieuw Zeelandse collega's onderuit.

 • a.tenhave1

  Beste mensen, de afspraken die gemaakt zijn over de invoer van vers varkensvlees maken deel uit van bilaterale afspraken die Nieuw Zeeland heeft gemaakt met andere landen in de wereld.
  Nieuw Zeeland ging (waarschijnlijk) voor meer handelsmogelijkheden voor lamsvlees. In ruil daarvoor werd de import van vers varkensvlees toegestaan.
  Dat noemen we 'bilaterale afspraken' tussen handelsblokken.
  In plaats van WTO afspraken. Dus wereld handelsafspraken tussen alle landen worden er nu afspraken gemaakt tussen verschillende landen. Het speelveld is verschoven naar afspraken tussen verschillende landen of handelsblikken,

 • a.tenhave1

  Als toevoeging: ook ons eigen land maakt van die handelsafspraken. Daarbij moet er constant een afweging worden gemaakt tussen belangen. Dan kan het gaan over de industrie- belangen en de agrarische belangen. Maar het kan ook gaan over de afweging van belangen binnen de agrarische sector. Dus bijvoorbeeld tussen zuivel en vlees!
  Jammer is dat het voor de agrarisch ondernemers niet heel helder is hoe en welke afspraken worden gemaakt, het is een ingewikkelde materie. Ik pleit voor meer openheid en een heldere begrijpelijke communicatie over deze onderwerpen.

 • gerjan slingenbergh

  Afschaffen van al die handelsafspraken lijkt me veel eerlijker en beter.

 • alco1

  Wat is het toch ontluisterend dat mensen totaal geen kennis hebben van economie.

 • ed12345

  Alco ik weet niet of Slingenberg zelf ook boert ,maar jij en Anechien weten dat zonder internationale handel de NL landbouw er maar treurig voor zou staan Wij hier in Canada als akkerbouwers al helmaal zonder export kan bij de meeste hier de deur dicht of maar op klein kiertje staan

 • W Geverink

  Om al de handelsafspraken af te schaffen gaat wel wat ver Gerjan. Toch gebeurd er een hoop handel waarbij iedere logica zoek is zoals Nieuw Zelandse boter voor Denemarken. Als landen Nederlandse varkens kopen van Hypor of Dalland komen die doorgaans niet uit Nederland maar uit landen zoals Canada waar deze fokkerij groeperingen fokbedrijven hebben met een hoge gezondheidsstatus. Nieuw zeelandse varkenshouders mogen terecht boos zijn als hun regering het toestaat om onverhit varkensvlees te importeren uit landen met een slechtste gezondheidsstatus.

 • gerjan slingenbergh

  @ed12345 . Zonder handelsafspraken zal de export eerder groeien dan afnemen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.