VarkensOpinie

Een gezonde varkenshouderij met toekomst

Terwijl LIV Venray ontruimd wordt en het carnavalsgeweld losbreekt, geef ik op dit nachtelijk uur nog eens vervolg aan een weblog van enkele jaren terug, waarin een sociale opkoopregeling bepleit werd.

Grijp de huidige impasse tussen varkenshouders onderling én die tussen hen en maatschappij aan om nu een sociale opkoopregeling in te stellen.

FarmFocus Plan:

• opkooptender varkensrechten gedurende een periode van een halfjaar

• afschaffen varkensrechten gelijk per einde periode opkooptender

• de staat bepaalt hoeveel rechten zij koopt vanaf de laagste inschrijving en opwaarts

• op de locatie van aangeboden rechten vervalt de vergunning tot varkenshouden

• lagere overheden bieden extra stimulerende kaders richting sloop gebouwen

• banken en leveranciers sluiten een coulance-akkoord voor stoppers

• nergens geen geheel nieuwe varkenshouderijlocaties meer toestaan

• bouwblokken varkensbedrijven maximaal 3 ha. waarvan minimaal de helft groen

• blijvers krijgen geen extra regels boven de Europese wetgeving opgelegd

• uitvoering geven aan plan NVV, LTO, NAJK, Rabobank, ABN Amro e.a.

Allen voordeel

Sector


Minder milieudruk, positief voor de mestafzetkosten. Lagere infectiedruk vanwege minder locaties. Lagere zelfvoorzieningsgraad varkensvlees wat per definitie goed is voor de prijszetting. Meer ruimte voor professionalisering keten.

Blijvers

Varkenshouders die de toekomst in willen zijn verlost van miljoenen verslindende rechten. Ze kunnen binnen het bouwblok hun plannen verwezenlijken en wanneer deze niet toereikend is mogen ze nog steeds een bod uitbrengen op andermans locatie(s).

Wijkers

Varkensrechten krijgen tijdelijk een hogere verkoopwaarde vanwege de opkooptender. Flankerend beleid en stimulansen van lagere overheden maken sloop van gebouwen aantrekkelijk. Van banken en leveranciers mag coulance verwacht worden.

Overheid

Talloze locaties verdwijnen en er komen geen nieuwe bij. Men heeft grotendeels zelf in de hand hoeveel ruimte men wenst vrij te maken, zowel planologisch als financieel. Vrees tot onstuimige groei na afschaffen rechten is niet meer relevant.

Maatschappij

Rust keert terug, nieuwe locaties kunnen niet meer gesticht worden, bestaande verdwijnen deels. Blijvende varkenshouders zijn begrenst in hun bouwblok en worden tot landschappelijke inpassing aangezet middels de groen-eis bij uitbreiding.

Banken

Hoeven geen sectorbeleid te voeren, maar kunnen middels flankerend beleid wel stimulansen bieden aan zorgdossiers om er zo samen beter uit te komen.

Leveranciers

Minder locaties biedt meer efficiency (ook voor afnemers). Zorgdossiers kunnen afgesloten worden en er kan gebouwd worden aan een collectief betere ketentoekomst.

Uiteraard geeft bovenstaande slechts de contouren van het plan weer, het vergt nadere uitwerking. Tevens kan ook de pluimveehouderij hierbij betrokken worden.

Bron: www.farmfocus.nl

Beheer
WP Admin