Boerenblog

1781 x bekeken 5 reacties

Een gezonde varkenshouderij met toekomst

Terwijl LIV Venray ontruimd wordt en het carnavalsgeweld losbreekt, geef ik op dit nachtelijk uur nog eens vervolg aan een weblog van enkele jaren terug, waarin een sociale opkoopregeling bepleit werd.

Grijp de huidige impasse tussen varkenshouders onderling én die tussen hen en maatschappij aan om nu een sociale opkoopregeling in te stellen.

FarmFocus Plan:
• opkooptender varkensrechten gedurende een periode van een halfjaar
• afschaffen varkensrechten gelijk per einde periode opkooptender
• de staat bepaalt hoeveel rechten zij koopt vanaf de laagste inschrijving en opwaarts
• op de locatie van aangeboden rechten vervalt de vergunning tot varkenshouden
• lagere overheden bieden extra stimulerende kaders richting sloop gebouwen
• banken en leveranciers sluiten een coulance-akkoord voor stoppers
• nergens geen geheel nieuwe varkenshouderijlocaties meer toestaan
• bouwblokken varkensbedrijven maximaal 3 ha. waarvan minimaal de helft groen
• blijvers krijgen geen extra regels boven de Europese wetgeving opgelegd
• uitvoering geven aan plan NVV, LTO, NAJK, Rabobank, ABN Amro e.a.

Allen voordeel
Sector

Minder milieudruk, positief voor de mestafzetkosten. Lagere infectiedruk vanwege minder locaties. Lagere zelfvoorzieningsgraad varkensvlees wat per definitie goed is voor de prijszetting. Meer ruimte voor professionalisering keten.
Blijvers
Varkenshouders die de toekomst in willen zijn verlost van miljoenen verslindende rechten. Ze kunnen binnen het bouwblok hun plannen verwezenlijken en wanneer deze niet toereikend is mogen ze nog steeds een bod uitbrengen op andermans locatie(s).
Wijkers
Varkensrechten krijgen tijdelijk een hogere verkoopwaarde vanwege de opkooptender. Flankerend beleid en stimulansen van lagere overheden maken sloop van gebouwen aantrekkelijk. Van banken en leveranciers mag coulance verwacht worden.
Overheid
Talloze locaties verdwijnen en er komen geen nieuwe bij. Men heeft grotendeels zelf in de hand hoeveel ruimte men wenst vrij te maken, zowel planologisch als financieel. Vrees tot onstuimige groei na afschaffen rechten is niet meer relevant.
Maatschappij
Rust keert terug, nieuwe locaties kunnen niet meer gesticht worden, bestaande verdwijnen deels. Blijvende varkenshouders zijn begrenst in hun bouwblok en worden tot landschappelijke inpassing aangezet middels de groen-eis bij uitbreiding.
Banken
Hoeven geen sectorbeleid te voeren, maar kunnen middels flankerend beleid wel stimulansen bieden aan zorgdossiers om er zo samen beter uit te komen.
Leveranciers
Minder locaties biedt meer efficiency (ook voor afnemers). Zorgdossiers kunnen afgesloten worden en er kan gebouwd worden aan een collectief betere ketentoekomst.

Uiteraard geeft bovenstaande slechts de contouren van het plan weer, het vergt nadere uitwerking. Tevens kan ook de pluimveehouderij hierbij betrokken worden.

Bron: www.farmfocus.nl

Laatste reacties

 • bertes

  Johnny heeft weer honger naar groeien.

 • Johnny Hogenkamp

  Iedereen mag kopiëren/plakken vanaf www.farmfocus.nl, echter van de puntsgewijze originele opsomming is hier op Boerderij niets overgebleven na het plakken. Misschien nog ter aanvulling op de reactie hierboven, ons eigen bouwblok zit al sinds 2008 vol en dat blijft ook met het geschetste plan zo. Tevens houden we alleen varkens op de thuislocatie (incl. rechten), al staat het ook nu iedereen vrij om andere locaties op te kopen, zelf heb ik deze plannen niet.

 • joannes

  Het is niet de eerste keer dat men productie capaciteit wil managen met (opkoop)regelingen. De historie van VION is een slecht voorbeeld hierin.

 • Guus.ten.hove1

  Puntsgewijze opsomming is in ere hersteld, zo is het voor iedereen weer leesbaar. Guus ten Hove

 • w v gemert

  Ik ben het met Johnny eens maar dan moet den Haag niet gaan winkelen , het is een packed deal.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.