VarkensOpinie

Hoezo, de Nederlandse varkensboer is de beste?

Waarom denkt de Nederlandse varkensboer dat varkensboeren in het buitenland niets kunnen?

De Nederlander is overal ter wereld de beste in alles, ook in het houden van varkens. Toch? Nee, echt niet. Degenen die dat schrijven moeten wellicht eens wat vaker over de grens kijken, en daar met open ogen en oren informatie verzamelen en zich verplaatsen in de (leef)omstandigheden van de mensen ter plekke. Zo is een gemiddelde werknemer in een Oost-Europese varkensstal niet met zijn of haar toekomst bezig. Hij of zij werkt puur en alleen om ’s avonds iets te eten te hebben voor het gezin. Dat is iets anders dan de Nederlander gewend is en dat heeft invloed op de werk- en denkwijze van de mensen. Bovendien zitten de Oost-Europeanen in een systeem dat totaal anders is dan dat in West-Europa. Je kunt als Nederlands toppertje gaan schreeuwen dat het ‘rotvolk’ is daar, en dat ze ‘dom zijn’ en ‘niet willen werken’ Maar ik garandeer je dat degenen daar jou een zielig mannetje vinden. En gelijk hebben ze.

Russische integratie

In een vorige weblog schreef ik over mijn bezoek aan Rusland aan een grote integratie, die jaarlijks 20.000 ton varkensvlees produceert én tot vlees verwerkt, met een eigen voerfabriek. Op zich is dit al een dimensie die ‘de Nederlander’ niet kent. In enkele reacties op deze weblog werd een beetje luchtig, zelfs meelijwekkend over de Russische varkenshouderij gedaan. Niet nodig, niet doen. Poetin gaat er voor zorgen dat de EU geen varkensvlees naar Rusland hoeft te exporteren. Ik ben weliswaar geen profeet, maar mijn gevoel zegt dat hem dat linksom of rechtsom gaat lukken. Waarom zou het niet lukken? Het Russische Miratorg breidt zo enorm uit, die uitbreiding schijnt al gelijk te zijn aan 30 procent van de huidige import. En dat is zomaar een voorbeeld.

Zeer winstgevend

Het Russische bedrijf waar ik ben geweest had heel beste biggen, betere biggen dan het Nederlandse gemiddelde. Biggen behorend tot de top 25 varkensbedrijven in Nederland. Ik denk dat het een bedrijf zou zijn dat in Nederland de biggen voor WeserEms + €8 zou kunnen verkopen. En dat voor een Rus die er weinig van kan. Mooi man. Ook de vleesvarkens groeien er 850 gram per dag. Nee, de voerconversie weten ze niet. Wat ze wel weten is dat het zelf maken van voer, het zelf fokken en zelf mesten van biggen, het zelf slachten en zelf verwerken van varkens zéér winstgevend is.

Nee, ze halen geen 32 biggen per zeug. Die 32 biggen móeten we overigens in Nederland wel maken, anders hoor je er over vijf jaar niet meer bij. En zelfs met 32 biggen hebben de meeste Nederlandse varkenshouders niets in eigen hand, dus niets te vertellen in de keten. In Centraal- en Oost-Europa werkt men met verticale integraties en pakt men uit alle schakels iets winst! Wie is nu de slimmerik? De beste is inderdaad de Nederlander qua technische cijfers. De slimste is de Centraal- en Oost-Europeaan die geld verdient en verticaal integreert.

Beheer
WP Admin