VarkensOpinie

Lucht, water en dan voer

Als het om klimaat gaat, worden anno 2014 nog veel fouten gemaakt. Veel problemen zijn te voorkomen.

Eerst lucht, dan water en dan voer, is het bekende rijtje dat in orde moet zijn om gezonde varkens te kunnen produceren. Eigenlijk is het dan ook heel vreemd dat anno 2014 nog altijd veel ventilatiefouten aan het licht komen. Het luchtsysteem heeft bij de bouw van een stal niet altijd prioriteit en is soms zelfs sluitpost. Terwijl het belang van dat het goed gaat enorm groot is. Het lijkt in die zin op de decennialange discussie rondom waterkwaliteit: iedereen weet dat die belangrijk is, maar het krijgt doorgaans niet de aandacht die het moet krijgen. Adviseurs blijken zich vaak vooral bezig te houden met het minst belangrijke aspect uit het rijtje: voer.

Dat er nog veel ventilatiefouten worden gemaakt, is de varkenshouder als eindverantwoordelijke aan te rekenen. Maar het blijkt dat architecten, bouwbedrijven en installateurs ook nogal eens steken laten vallen. Er zijn steeds meer systemen op het bedrijf, zoals een luchtwasser, warmtewisselaar en luchtconditioneringssysteem, die te weinig op elkaar en op de ventilatie zijn afgestemd. Vervolgens is het voor klimaatdeskundigen een kwestie van zaken aanpassen als het niet goed loopt in de stal. Dat is natuurlijk niet de beste manier. Op dat moment is de schade al aanzienlijk en is het vaak niet eenvoudig veranderingen door te voeren.

Om problemen te voorkomen is het belangrijk om vooral de basisprincipes van ventilatie niet te vergeten: respecteren van ventilatienormen, uitsluiten van windinvloeden, zorgen voor voldoende drukverschillen. En de verwarming niet te vergeten. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan is het mogelijk om goed met elk ventilatiesysteem te werken. Daarbij is het natuurlijk ook van het grootste belang om voor de bouw van de stal deskundig advies in te winnen en goed na te denken over de wijze van ventileren. Andere stallen bekijken is in die zin ook erg nuttig. Hier wat extra tijd en geld voor uittrekken betaalt zich op de lange termijn zeker terug.

Beheer
WP Admin