Boerenblog

1805 x bekeken 3 reacties

Alarm om PED

In de Verenigde Staten waart Porcine Epidemic Diarrhea (PED) rond. Met man en macht wordt gewerkt om dat virus uit Canada te houden. Toch komen trucks na het wegbrengen van varkens ongewassen terug uit de VS.

De trailers die naar de VS rijden zijn nu al een tijdje gemerkt en komen niet op het boerenerf. Maar of dat genoeg is? De varkenshouders onder ons zullen denken: worden die trailers niet gewassen? Nee, dat worden ze niet. Ten eerste is er onvoldoende wascapaciteit en ten tweede wordt in veel wasplaatsen gerecycled water gebruikt. Wat denk je dat er dan gebeurt? Een onbesmette trailer wordt dan besmet door het schoonspuiten. Tja, dan kun je beter maar niet schoonspuiten.

Biosecurity hoog op agenda

Als ik het goed heb begrepen is PED een virus dat erg lijkt op het Rota-virus. Het vindt zijn oorsprong in China. Hoe het in de VS is gekomen, is een raadsel.

Als een stal geïnfecteerd raakt, sterft 20 procent van de gespeende biggen aan diarree. Daaropvolgend sterven ook nog eens alle biggen die de eerstkomende vijf weken worden geboren. Daarna treedt het herstel langzaam in. Geschatte kosten: 150.000 dollar per 1.000 zeugen.

Weghouden dus, en er alles aan doen om PED buiten Canada en buiten het bedrijf te houden. Het zet biosecurity weer hoog op de agenda, net als de gezondheidsstatus van dieren en bedrijven.
Helaas zijn ondanks alle maatregelen vorige week de eerste gevallen van PED aangetroffen in Canada. Een gesloten bedrijf met 500 zeugen in Middlesex County is getroffen en er is PED geconstateerd op een losplaats bij een slachterij in Quebec.

Varkensprijs stijgt
Door de PED bij onze zuiderburen stijgen de varkensprijzen in Canada. Ze raken een ongekend niveau met een flink lagere voerprijs dan de afgelopen jaren. Topwinsten dus. Ook hier broodnodig, want net als in Europa heeft de varkenssector hier de laatste jaren veel geld verloren.

Laatste reacties

  • el

    Vraag , hoe spuit je een vrachtwagen schoon als het 20 graden vriest?

  • W Geverink

    Met de hoge drukspuit el. Het schoon spuiten gebeurd hier in Canada bij de truck wash. De meesten hebben toch wel vier of vijf bays die allemaal indoors zijn en verwarmd. Nadat grondig is schoon gemaakt kan er gewoon netjes worden ontsmet. Later heb ik met het transport gepartnerd met een boer in de buurt die het trucken leuk vind. Voor biosecurity heb ik toen op enige afstand van de stal een transferstation gebouwd om de varkens over te laden zodat de truck niet tegen mijn gebouw aan hoeft. De reden dat trucks smerig terug komen is waarschijnlijk omdat daar in de mid west de spullen om te reinigen niet op de winter berekend zijn.

  • el

    Bedankt voor de uitleg W Geverink, een spuitplaats is hier in het zuiden bij kans op nachtvorst (gemiddeld 2 keer per jaar) closed till noon.

Of registreer je om te kunnen reageren.