Commentaar

2060 x bekeken 7 reacties

Vleesconcept goede pr

Vleesconcepten als PipaPorc, Friberne en Livar helpen de varkensvleesconsumptie te vergroten.

In deze Boerderij Varkenshouderij staan verhalen van twee ondernemende varkenshouders die zelf een vleesconcept in de markt zetten. Varkenshouder Erik Stegink in Bathmen (Ov.) doet dat kleinschalig met zijn concept PiPaPorc. Hij levert vlees aan twintig slagers en horecabedrijven in de regio. De varkens krijgen een extract van kruiden, mosterd en eikels, die het vlees een betere smaak moeten geven. Grootschaliger is het Friberne-concept van John Lorist en Mark van Sambeek. In de loop van dit jaar worden wekelijks 2.000 varkens binnen dit concept geslacht. Twintig varkenshouders zijn aangesloten. Friberne onderscheidt zich op het gebied van diergezondheid en smaak van het vlees, doordat de dieren ruwvoer met kruiden voorgeschoteld krijgen.
Het ontwikkelen van vleesconcepten vanaf het boerenerf lijkt een trend. Het rijtje (niche)producten wordt steeds langer. Zo zijn daar Livar, het lupinevarken, Vair en de Heijde Hoeve. Het leuke van deze initiatieven is dat er veel aandacht is voor het concept, de initiatiefnemer en het eindproduct. Zo bereidde een bekende kok onlangs een stuk Livar-vlees tijdens een uitzending van De wereld draait door. Friberne-vlees ligt momenteel duidelijk herkenbaar bij Hanos, de groothandel waar de betere restaurants hun inkopen doen. Erik Stegink haalt de internationale media met varkens die via een glijbaan in een modderpoel belanden.
Dit alles is natuurlijk goede reclame voor het desbetreffende concept, maar ook voor het product varkensvlees in het algemeen. En dat is meer dan welkom. De teruglopende consumptie van varkensvlees in Noord-west-Europa is uiteindelijk een grote bedreiging voor de varkensketen. Ondanks verschillende initiatieven heeft varkensvlees bij veel mensen een minder goed imago dan bijvoorbeeld rundvlees. Varkenshouders die hun nek uitsteken door een eigen vleesconcept in de markt te zetten en daarmee ook het product varkensvlees promoten, bewijzen de sector een grote dienst.

Laatste reacties

 • Jan Arthur

  Dit is allemaal heel mooi, op voorwaarde dat de consument bereid is de meerwaarde te betalen. Wil de consument dit niet doen dan komt terug in het prijscirquit van de grootwarenhuizen. Deze willen toch niet meer betalen en heeft de ondernemer er geen baat bij initiatief of verbeteringen te doen. Dan is alles verloren moeite geweest!

 • minasblunders1

  Dat is waar Jan Arthur. Maar er is maar één manier om er achter te komen of het werkt: gewoon doen!

 • Jan Arthur

  Tja, wie niet waagt, blijft maagd! Hihi

 • Grasdrogerij Hartog BV

  Bij ons in de regio zie je de producten liggen bij de betere slagers en bij de horeca. De supermarkten hebben dus geen grip op dze producten. Ik denk dat de klanten die kopen bij deze slagers echt kiezen voor kwaliteit. UIt ervaring weet ik dat het vlees echt heerlijk is. De druipmatjes die onder het vleesliggen in de supermarkt, zijn hier niet nodig. Bij veel vleessoorten zie je op de achterzijde van de verpakking staan dat er 10% vocht is toegevoegd. Dat zul je bij het vlees van Friberne niet snel tegen komen. Mvg, een tevreden fribernevlees gebruiker

 • W Geverink

  Als ik bekijk hoe veel de vleesvee boeren hier de afgelopen 25 jaar hun vee verbeterd hebben is ongelovelijk. Een kwart eeuw geleden vond ik dat de beef boeren hun vette taaie prut zelf maar onder hun schoenen moesten spijkeren. Ik denk dat de grootste reden van hun succes kan worden toegeschreven aan het feit dat de koe nog steeds maar 1 kalf krijgt en dat ze daar het beste van moeten maken. Tegenwoordig eet ik eigenlijk liever rundvlees. Het varken wordt door de fokkerijgroeperingen op maat gemaakt voor hun klanten, de varkensboeren. Daarbij is alleen de productie belangrijk en de konsument moet zich maar redden met wat de vleeskwaliteit daardoor geworden is. Friberne Pipaporc Livar Lupine en andere initiatieven zijn prima. De smaak van varkensvlees is zeer zeker te beinvloeden met wat er wordt gevoerd. Mais wil je in een afmestrandsoen absoluut niet veel van gebruiken omdat het te proeven is in het eindproduct. Een met gerst gevoerd oud ras zoals Berkshire is super te eten. (Voeg daar nog wat kruiden en lupine aan toe en het is vast waanzinnig). Pas als je dat op je bord gehad hebt begrijp je hoezeer de varkenshouderij de afgelopen kwart eeuw de plank heeft misgeslagen.

 • Bison

  Te meer reden om bison te eten geverink.Dat magnificent puur natuur animal heeft de mens nog niet kunnen verkloten al zullen ze het als de mens eigen is wel proberen.

 • W Geverink

  Een stuk bison is ok maar het verschil met beef is klein en het is door de gemiddelde kok nog veel gemakkelijker te verprutsen dan beef.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.