Redactieblog

2861 x bekeken 12 reacties

Antibioticaban

De varkenshouderij is het aan de maatschappij verplicht om het antibioticagebruik naar nul te brengen.

In de Rode Hoed aan de Amsterdamse Keizersgracht wordt elke winter een debatreeks georganiseerd, waarbij vaak ook agrarische thema’s aan de orde zijn. Professoren en beleidsmakers nemen stelling voor een publiek van geitenwollensokkenidealisten en megastalboeren. Vaak mondt dit uit in uitwisseling van extravagante standpunten. Zo werd afgelopen winter een aantal discussieavonden gehouden die in het teken stonden van intensivering van de landbouwproductie, in relatie met de wereldvoedselvoorziening en de effecten op onze volksgezondheid.
Een vermaard medicus vertelde over de uitvinding van penicilline in de loop van de vorige eeuw en de daaropvolgende mondiale euforie, toen men de diverse antibiotica ontwikkelde, waarmee de medische wereld een enorme vooruitgang kon boeken. Gaandeweg keerde deze ontwikkeling echter en de laatste decennia zien we geen vooruitgang in deze richting meer; we worden zelfs geconfronteerd met een toename van antibioticaresistentie in de humane gezondheidszorg.
En dan is daar het thema MRSA, de separate behandeling die u als varkenshouder in het ziekenhuis kunt ondergaan en de wake-upcall van de heren doktoren. Een en ander komt erop neer dat we in de veehouderij het antibioticagebruik moeten verminderen, om te redden wat te redden valt.
Een verantwoorde afweging maken tussen de belangen van de humane gezondheid en die van onze varkenshouderij deed Onze Lieve Heer al voor ons, door het dier ondergeschikt aan de mens te maken.  In dit kader ben ik dan ook van mening dat we als sector een totale en verplichte antibioticaban moeten nastreven. Niet langer defensief roepen dat we al zoveel gereduceerd hebben, maar nulgebruik als uitgangspunt nemen en slechts bij hoge uitzondering, na geborgd advies en goede diagnose, beperkt  medicatie inzetten. En uiteraard begrijp ik dat met name in de zeugenhouderij zo’n rigoureuze stap wellicht wat kort door de bocht is, maar anderzijds ben ik ervan overtuigd dat de sector zich uiteindelijk redt met een zerotolerancebeleid. In ons bedrijf hebben we de ziekenboeg al tien jaar geleden afgeschaft en van de uitval, die zich rond het landelijk gemiddelde beweegt, is ruim de helft euthanasie.
Het kan toch niet zo zijn dat we als sector zelfs maar de schijn van medeplichtigheid aan zo’n ontwikkeling willen dragen. We zijn het aan de maatschappij verplicht om op dit onderdeel buiten onze eigen schaduw te treden en onze bijdrage te leveren om in dit dossier in veilige wateren te blijven. Een en ander zal gepaard gaan met het nodige hoest- en proestwerk, niet alleen van ons als varkensboeren,  ook van onze varkens, maar ik ben ervan overtuigd dat de sector hier sterker uitkomt.

Laatste reacties

 • antibioticasyndicaat

  Complimenten voor uw standpunt, meneer Driessen! U bent een van de eersten die de handschoen opneemt, de ernst van de problematiek van bacteriële resistentie begrijpt en daar naar handelt.
  Ik hoop dat vele collega varkenshouders u zullen volgen.

  Het nog veel in de varkenshouderij gebruikte colistine is bij infecties met carbapenemase- en ESBL- producerende bacteriën inmiddels een van de laatste nog werkzame antibiotica voor de mens.
  Op varkenshouders rust een grote verantwoordelijkheid om het gebruik van colistine zo snel mogelijk te stoppen, zoals de Gezondheidsraad in 2011 adviseerde.
  http://www.knmvd.nl/wvab/actueel/nieuwsberichten/reductie-van-het-gebruik-van-colistine-in-veehouderij
  Anders bestaat het gevaar dat ook verdergaande resistentie tegen colistine ontstaat.

 • mtsvanaaken

  Helemaal mee eens, als ze de handel in produckten en het vervoer van mensen aan banden gaan leggen, zodat de resistente superbacterie uit Bombay (googel maar) niet hierheen kan komen,ga ik metteen antibiotica vrij werken.

 • info140

  Wat is dan beter: incidenteel antibiotica gebruiken of direct euthanaseren zonder?

 • boerkebrabant

  ik als varkenshouder ben het ook volledig met gerard eens,met name colie en streptococcen zijn grote antibiotica vreters, de streptococen worden aangewakkerd door de colie infectie,
  dit is de laatste jaren een groter probleem bij ons en ook bij ander bedrijven.
  een beetje meer zink in het biggenvoer doet wonderen, en je zult zien dat ook het streptococcen problemen zienderogen minder word. maar wetgeving laat een kleine verhoging zink in het biggenvoer niet toe. wij als verkenshouderij hebben al vaak voorgesteld om de hoeveelheid extra zink bij het biggenvoer af te halen bij de volgvoeders, zodat de totalen hoeveelheid zink niet toe neemt. in denemarken is dit wel toegestaan. het zou helpen om het antibiotica verbruik nog een keer flink te verminderen, maar daar hebben we wel een overheid voor nodig die ons daar in steund!

 • w v gemert

  Wat een ridicuul standpunt. De dieren zijn aan ons toevertrouwd t.b.v. voedsel voor de bewoners van deze aardbol, daarbij hoort een zorgplicht voor deze dieren en als bij die zorgplicht medicijnen hoort dan moet!!!! de dierhouder deze verstrekken. (met alle wettelijke voorschriften) Iedereen die suggereert dat onze dieren zonder medicijnen kunnen verkondigd onzin.

 • Han

  Ik vind het een goed artikel maar indien nodig moet je antibioticum in kunnen zetten. Ik vind wel dat de standaart behandelingen om daar preventief antibioticum bij te gebruiken ingeperkt moeten worden.Verder als je je eigen aan de wachttijden houd is er ook geen probleem voor de consument.
  En nul antibioticum vergeet het maar dat gaat niet, maar als we alleemaal onder de 10 DDD komen doen we het al niet slecht. Over het zinkbeleid vind ik ook dat je zelf moet kunnen bepalen waar je de zink gebruikt zo gaat dat in Belgiee ook. Als je maar niet boven het de zinknorm komt.

 • drientje

  Op zich is het idee goed om naar nul gebruik antibiotica te gaan. Maar dhr Driessen gaf de ware reden eigenlijk al aan. Zieke dieren kost niet alleen antibiotica, maar ook veel arbeid, in zijn geval allemaal vreemde arbeid, wat de nodige kosten met zich mee brengt. Zou dit ook voor hem niet de hoofdreden zijn.

 • geen boer

  in de Rode Hoed, hadden ze het daar ook over de hoofdoorzaak van de humane resistentie, namelijk het buitensporige en ongecontroleerde antibioticagebruik bij mensen in grote delen van de wereld? In Z-Amerika, de Arabische wereld, het nabije- én verre oosten is antibiotica op elke straathoek te koop en wordt voor van alles en nog wat gebruikt. Over kuren afmaken hoef je dan natuurlijk helemaal niet te beginnen.
  Antibiotica met verstand toepassen is alles voor te zeggen, maar blindelings de nullijn aan willen houden in de hoop aardig gevonden te worden is een brug te ver.

 • evanderpasch1

  dus zeugen met uierontsteking dood spuiten? meer dan de helft van de vleesvarkens die je spuit groeien gewoon verder. minder is goed ,nul is geen optie

 • drientje

  Enkele jaren geleden gebruikten bedrijven zoals die van van Driessen veelal preventief alle veertiendagen een doxykuurtje. Dit voorkwam veel narigheid en bespaarde nogal wat arbeid. Maar dit was ook meteen de reden van het ongecontroleerde antibioticagebruik. De sector heeft toen de dierdagdosering ingevoerd om iedereen z'n antibioticagebruik zichtbaar te maken. Hiermee vallen dit soort veel gebruikers dan ook meteen door mand. Maar als nu dit soort varkenshouders op gaan roepen naar de nullijn is toch wel bedenkelijk.

 • trust

  De gangbare veehouderij, met haar hoge financieringslasten kan niet zonder antibiotica. anders komt de bank het spul wel leveren.

 • antibioticasyndicaat

  @mtsvanaken: Dergelijke multiresistente bacteriën zijn inmiddels helaas reeds ook al in een Duitse varkensstal gesignaleerd.
  https://twitter.com/ChristinaGrauls/status/207215123440484353/photo/1

  Colistine is zo ongeveer het enige paardenmiddel dat - en dan niet eens altijd, en met gemene bijwerkingen! - nog tegen dergelijke bacteriën werkzaam is.
  Het zou me niet verbazen als dit - net als zo'n 10 jaar terug met de ontdekking van MRSA in varkensstallen - weer het topje van een snel groeiende ijsberg is, en deze gemene beesten zich inmiddels ook in Nederlandse varkensstallen bevinden.

  We hebben een zeer ernstig, en nog steeds toenemend resistentieprobleem. Daar hebben artsen als Kluytmans jarenlang voor gewaarschuwd.
  http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=24177&cHash=fbbfa9983ffeaf1c4f12298f60b96b36
  https://www.youtube.com/watch?v=UwBhIaUn99o&feature=player_embedded

  Als we daar niet heel snel meer aan doen, dan worden bijvoorbeeld heupoperaties binnenkort zeer riskant. Het overlijdensrisico neemt door dergelijke onbehandelbare infecties enorm toe. Artsen komen hulpeloos te staan als je een infectie met zo'n bacterie hebt, die zó resistent is dat daar geen enkel antibioticum meer tegen werkt.

  We kunnen dit resistentieprobleem ook als een uitdaging zien. Het zou prachtig zijn als Nederland toonaangevend zouden kunnen worden in (bijna) antibioticavrije veehouderij. Kippen zonder ESBL. Zou een goed exportproduct zijn.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.