Boerenblog

5567 x bekeken 30 reacties

Problemen in Vietnam (2)

De Vietnamese varkenshouder houdt zich niet bezig met ammoniak of staltemperatuur. Hij laat alles over aan de natuur. En met succes.

Het varkensbedrijf van mevrouw Hien, dochter van de directeur van veevoerfabriek Thanh Loi, was gevestigd op haar rubberplantage van 50 hectare. Het bedrijf bestond uit verschillende open stallen voor zowel zogende als dragende zeugen. In totaal waren er 300 dieren, er werd gewerkt aan uitbreiding naar 1.000 zeugen. Op een kleine honderd meter van deze gebouwen stonden de mestvarkens, eveneens in open stallen. Er was nog net geen uitloop, zoals bij de biologische varkenshouderij.

Schone, frisse stallen
De stallen konden qua inrichting zo uit Europa komen. Zowel de stal als de dieren waren brandschoon. Er waren tomen biggen van tien à twaalf per worp. Wat het meest opviel was de schone lucht in deze open stallen. Er waren geen hoestende varkens of biggen. Nee, de dieren hadden het goed op streek, ze lagen rustig in de schaduw en kwispelden met hun staart.

Nette voerconversie
Na zoals dat hoort de nodige veren te hebben uitgedeeld, vroeg ik maar eens hoeveel kilo voer de mestvarkens verorberden voor ze de 100 kilo hadden bereikt. Het antwoord was duidelijk: 2,2 kilo per kilo groei. Dat leek me een net resultaat. Gezien de situatie van schone, zuivere lucht en voer en water naar behoeven kon dat ook goed mogelijk zijn. Ik vergeleek het met de voederconversie die we in Nederland halen met onze wel zeer luxe uitgevoerde stallen en super doorgefokte rassen.

Mest in gaten in de grond
Wat de Vietnamezen nog niet als een probleem zagen, maar ik wel, was de mestopslag. Mest gaat in open bassins, of liever gezegd gaten in de grond en wordt daar met het spoelwater in gedumpt. Deze prut hier weer uit halen, is nagenoeg onmogelijk. In de droge periode droogt het snel in en in de regentijd zal het wel één grote strontplas worden waar je niet zonder levensgevaar bij kunt.

Paddocks
Toch is de vraag: hoe kunnen we de mest gebruiken voor plantaardige productie? Betonnen mestsilo’s kunnen een oplossing zijn, maar dat werkt kostprijsverhogend en dan moet er alsnog materiaal komen om de mest te verspreiden. In de stal composteren is een simpele oplossing, mits dit hygiënisch mogelijk is. De ondernemers denken er ook over de niet-zogende zeugen en mestvarkens in paddocks te houden, die ze eventueel na één of twee mestrondes kunnen gebruiken voor groenteteelt. Dit betekent weinig of geen mestprobleem en minimale bouwkosten voor eenlingboxen. Die boxen zijn er nu nog voor alle zeugen, de dieren vertoeven er 365 dagen per jaar in.

Managementprogramma
Om meer inzicht te krijgen in welke zeugen en welke beren de meeste biggen per worp opleveren heb ik mevrouw Hien aangeraden een managementprogramma aan te schaffen waarin alle technische data worden bijgehouden. Zo is op eenvoudige en snelle wijze inzicht te krijgen in wat er in de stal gebeurt en wordt selectie van nieuwe zeugen adequater.

Niets te ruiken
Natuurlijk zouden de ondernemers zeugen en beren kunnen importeren uit bijvoorbeeld Nederland, maar wie garandeert dat deze dieren het in de tropen net zo goed doen als in Nederland in hun stallen met alle technische toeters en bellen om de temperatuur te regelen en de ammoniaklucht, CO2 en ademdampen af te voeren? Dat doet de Vietnamese boer niet. Hij laat het over aan de natuur en met succes, zo te ruiken. Eigenlijk is er niets te ruiken. Nitraatuitstoot is volgens mij een wassen neus. Er groeiden overal rond de stallen bomen en planten zonder een spoortje van nitraatverbranding.

Op kosten jagen
Worden Nederlandse varkenshouders bang gemaakt en op kosten gejaagd om zo de economie aan de praat te houden? Of is het echt waar dat alle stalluchtjes levensgevaarlijk zijn voor burger, buitenlui en milieu? Of hebben we echt een grote varkensdichtheid? Hiervan was in het gebied waar ik was in Vietnam geen sprake.

Foto

 • Zeug met biggen. Foto's: Han van Riel

  Zeug met biggen. Foto's: Han van Riel

 • Gespeende biggen in hun frisse en lichte stal.

  Gespeende biggen in hun frisse en lichte stal.

 • De vader van de biggen.

  De vader van de biggen.

 • Lekker baden en genieten van de frisse lucht.

  Lekker baden en genieten van de frisse lucht.

 • Toom mestvarkens in hun 'doorwaaistal'.

  Toom mestvarkens in hun 'doorwaaistal'.

Laatste reacties

 • somporn

  Een gewone ondernemer wordt door de overheid gemangelt en net zo ver uitgeknepen dat die net niet dood gaat.
  Stel je eens voor dat het hem te goed gaat en dat die te wijs wordt.
  Iedereen denkt dat je vrij bent in NL,maar wie de ogen eens echt open doet die weet wel anders.
  Vrij ondernemersschap,keep on dreaming.

 • Romeijn

  Een beetje jammer van die laatste drie suggestieve vragen: daar zou Han van Riel zelf genuanceerde antwoorden op moeten kunnen geven.

 • bankivahoen

  Hoezo Romeijn@, het zijn maar suggestieve vragen, Han meent dat echt niet zo ! Stel je voor dat jouw geloof niet het ware blijkt te zijn !
  Je hebt gelijk Somporn@, nog geen 10% is ondernemer die moet zorgen voor de rest die hem controleert en bespioneerd en het leven zo onaangenaam mogelijk maakt!
  Tip voor velen die tegen alles zijn wat met land en tuinbouw te maken hebben, start een burger kliklijn tegen van alles en nog wat : ik voorspel je een fijne toekomst !

 • alco1

  Nou @Romeijn. Wat zijn de antwoorden volgens jouw? Want alles wijzelijk aankaarten hebben we niks aan.

 • agratax2

  Op de vraag van de stalluchtjes wil ik een antwoord geven. Zijn deze luchtjes gevaarlijk voor de genoemde groepen dan zijn ze dat ook voor de bewoners van de stal en dat blijkt zo te zijn. Vandaar dat we ijverig ons best doen de stallucht fris en fruitig te houden met heel veel >kunstgrepen< die in Vietnam en veel andere gebieden niet nodig zijn, omdat de natuur hier zijn werk mag doen. Wij maken deze kosten en geven via deze technische oplossingen een hoop werk aan toeleveringsbedrijven. Denk alleen maar wat de mest transport aan kosten en CO2 uitstoot met zich meebrengt en dat omzetten in bio energie alleen rendabel is met staats steun.

 • trust

  agratax1 helemaal mee eens, het jammerlijke hiervan is dat deze toeleverende bedrijven geen toegevoegde waarde hebben, en dat deze technische weldoeners een te grote lobby hebben bij de overheid, waardoor elk probleem groots wordt opgeblazen en er end-of-pipe oplossingen worden bedacht. denk dat het nieuwe varken met een ster, uit een stal moet komen zonder al deze kostprijsverhogende technisch onbetrouwbaar, milieuvervuilende en gevaarlijke schijnoplossingen

 • Tom R

  De gemiddelde temperatuur daar in Vietnam schommelt van 17 °C tot 34 °C. Hier in onze contreien van 3 °C tot 22 °C, wat er voor zorgt dat onze stallen moeten geïsoleerd zijn. Als gevolg hiervan moet de lucht goed ververst worden via een ventilatiesysteem en kunnen we dus niet rekenen op een zacht briesje oid zoals daar in Vietnam. Door deze ventilatiesystemen komt een concentratie voort van de 'vuile' lucht. Tesamen met de hoge varkens- en bevolkingsdichtheid hier is enige nabehandeling van de lucht en een mestbeleid mss wel op zijn plaats?
  Han, je bent één van de betere bloggers op deze site, alleen jammer dat je je hier laat verleiden tot enige stemmingmakerij.

 • agratax2

  Tom R Dels ben ik het met je ens, maar hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid is ideaal voor ziekte kiemen. Ik zou je willen verwijzen nar mijn blog over Siberië waar de varkens met 20 C onder nul vrijwillig buiten liepen in de sneeuw. Er zou wel eens meer mogelijk kunnen zijn dan wij ons hebben laten aanpraten door de wetenschap. Laten we er van uit gaan dat op onze wijze de voeder conversie optimaal is, maar wat is de prijs om dit te bereiken. Ik denk dan aan geldelijke input en sociale weerstand die over wonnen moet worden. Voor mij is ondernemen meer dan alleen geldelijk gewin er moet ook draagvlak zijn bij de buitenwacht en het krijgen van die draagvlak steeds weer op nieuw moet bij iedere veradering binnen de bedrijfsvoering gat dit ten koste van de gemoedsrust van de sociaal bewogen ondernemer en kost tevens een vermogen, dat door geen enkele wetenschapper in de investeringskosten wordt mee genomen. Misschien moeten we lering trekken uit het feit dat er in warmere klimaten goedkoper gebouwd kan worden en de voeder conversie niet slechter is dan bij ons en onze potentiële opvolgers aanraden te verhuizen of niet op te volgen.
  Wat de stemming makerij is iets wat ik af en toe bewust doe, in de hoop reacties los te peuteren bij de lezers. Hier kan ik weer van leren.

 • Canwill

  Tom, ook in mijn omgeving, waar in de winter de temp. tot min 40 of lager komen, word niet zo moeilijk gedaan voor varkens. De beestjes liggen beschut en kunnen naar buiten wanneer ze willen. Ook hier geen moeilijke stallen die een vermogen kosten om een karbonaadje op het bord te krijgen.
  Misschien moet het hele stallendenken eens op de schop. Zoals velen weten waren de openfront stallen voor koeien/kalveren ook een 'stom' idee jaren terug, toen ze voor het eerst geintroduceerd werden. Maar als je goed nadenkt, was en is dat nog steeds een van de beste ideeen ooit.

 • agratax2

  Canwill. De Russen hadden en hebben nog steeds stallen waar je in de winter ruitenwissers op je bril om de damp van de glazen te houden. Deze stal moet warm blijven niet voor de koeien maar voor de werknemers. Zou het met onze varkens niet net zo zijn?? Zijn we niet door geslagen omdat de eerste aanpassing (verbetering) een negatief gevolg bleek te hebben, moest dat weer opgelost en zo ging het proces verder. tot de huidige computer gestuurde stallen met airco, vloerverwarming en waterspoeling etc. waar de boer alleen nog komt om dat te doen wat de computer niet kan. Wat dit alles meer kost dan terug naar af en dan weer eenvoudig varkens houden die scharrelen en blij zijn weet niemand. Helaas, want misschien zit hier wel de oplossing van het varkens probleem.

 • Flyinghollander

  Han niet alleen voor de werkers, maar ook voor de waterleiding ;(

 • ACB

  Persoonlijk ken ik iemand ,die een keer onderzoek via een instantie heeft gedaan of Nederland onder dictatuur leeft,daar is spake van bij bepaald aantal punten. Ned ging daar ver overheen en deze persoon mocht uit hogere kringen deze raporten niet publiceren. Dat zegt toceh genoeg. Daar heb je geen universiteit voor nodig.

 • trust

  Agratax1 je slaat de spijker op zijn kop, alle toeleveranciers hebben hun marges gehad en gebruikt als politiek smeergeld, terwijl de primaire sector met hun marges deze politieke luchtbakkerij konden betalen. Let op het genadeschot zal worden gegeven door al deze toeleveranciers die alles leveren behalve toegevoegde waarde.

 • W Geverink

  Varkens vinden het niet erg om buiten te zijn bij -20 maar hebben wel graag een knusse tocht vrije slaapplek. Om zo luxe en duur te bouwen als in Nederland is niet nodig om het het varken naar de zin te maken. Wel is het zo dat als je stookt je dat beter kunt doen met oa aardgas dan met voer.

 • ACB

  In Nederland word je in de mangel gehouden. Let op mijn worden er komt een tijd dat een paar zeer grote bedrijven de touwtjes in handen hebben,dan bestaan de boeren zoals vroeger niet meer,maar staat men onder toezichtof leiding van multinationals of men stop vanzelf. Nu al veehouders die onder curatele staan van tbv Mc. Donald. Enz enz . Dit komt de landbouw sector niet

 • agratax2

  ACB Als mijn info klopt lopen er op dit moment heel grootte glastuinders aan de leiband van de banken, omdat ze hun lease niet of nauwelijks kunnen opbrengen bij de huidige prijzen. De arbeidsproblematiek (Polen constructies etc.) die regelmatig via de TV de huiskamers binnen komt, heeft te maken met het te groot groeien van de bedrijven en het niet opkrassen van de kleintjes (kennelijk beter bestand tegen prijsdaling). De economie zal zo lang mogelijk de agrarische gezinsbedrijven in stand houden om de prijzen van voedsel laag te kunnen houden. Grootte bedrijven met veel arbeidskrachten, kan nooit bezuinigen op gezinsinkomens zo als bij boeren en tuinders. Ieder wenst zijn CAO loon en de aandeelhouders blijven alleen als er voldoende winst te halen valt. Ik kan iereen aanraden het bakkerij museum in Hattem eens te bezoeken en dan de schermen raadplegen waar de kosten van ons brood per productie groep wordt getoond. Hier komt uit dat de Maalderijen de hoogste WINST realiseren met de minste risico. Boer en bakker hebben de laagste winst in de keten en de meeste risico.

 • somporn

  Het is op heel de wereld hetzelfde,de boer die ploetert en de tussenhandel vreet hem leeg.Als boer heb je een strop om die steeds verder wordt aangehaald.
  In NL is de regeldrift veel te veel,ze hebben meer met een gans dan met een mens die amper rond kan komen,hij verdient te veel om van dood te gaan maar te weinig om van te leven.Zelfs de regen die er valt is nog niet gratis in NL.

 • Biggemans

  lekker klappen over Vietnam, terwijl hier miseire genoeg is

 • agratax2

  Fons ik kan je aanraden om zelf over de misstanden hier te klappen. Ik probeer de mensen in Nederland inzicht te geven in hoe het elders gaat, misschien is er iets van te leren. Ik weet wel dat Nederland nog steeds denk de Beste Boer van de Wereld (hoogmoed) te zijn, deze arrogantie kan wel eens leiden tot de bekende val.

 • Jan Arthur

  Over dit gegeven heb ik 1 conclusie:
  varkens kan men over de ganse wereld kweken, of het nu tropisch warm is of Siberisch koud, maakt allemaal niet uit. Maar... Wanneer de politiek met hun overdadige regelgeving er zich mee bemoeit is het naar de kl....ten!

 • trust

  Jan Arthur de politiek wordt weer gevoed door o.a stalinrichters, klimaatspecialisten, luchtwasser verkopers en noem maar op, deze zijn de oorzaak.

 • Mels

  Nou dan moet er dus een de eerste stap zetten. Eerst het rekenmachien erop loslaten en vervolgens de boel aanpassen. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon in de werktuigenberging stoppen. Ik vind het zo gek nog niet. Je vangt wel tien vliegen in een klap.

 • somporn

  Met die 50 hectare aan rubberbomen verdient zo nog veel meer dan met 2000 varkens.

 • agratax2

  @Meis ik heb enkele jaren geleden inderdaad de mestvarkens in een open schuur gezien in Midden Frankrijk. Deze varkens groeiden goed waren gezond. Dit is de concurrent binnen de EU, die met Brusselse regelzucht moet werken net als wij.

 • Mels

  En wat als je ze zo houd onder het mom van biologisch dynamisch enz enz weet ik veel onder welke noemer je het kan schuiven??? Of maak er een meerjarige proef van,krijg je nog subsidie voor ook!!! ;-))

 • Jan Arthur

  Goed gezien Meis. Echt het proberen waard! De regelgeving vangen in hun eigen web.

 • Mels

  Dus??? Ik ben geen varkensboer mar er zou er echt een het moeten proberen,goedkoper is het zeker,Iedereen zei ook tegen Columbus dat ie gek was...........zie wat er van gekte terecht komt.

 • koestal

  Daar in Vietnam is het elke dag BBQ weer

 • koestal

  ver van mijn bed

 • agratax2

  Koestal. Dit blog is geschreven onder het motto 'Wie verre reizen maakt, kan veel verhalen'.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.