Boerenblog

4238 x bekeken 14 reacties

Varken van morgen voor de boer van gisteren

Het verse duurzaamheidsakkoord mist elke realiteitszin. De financiële paragraaf ontbreekt en daarmee is het een flutakkoord, al is er een tweede kans.

Volgens gerenommeerde accountantskantoren verdient slechts 25 procent van de varkenshouders structureel geld. Het grootste deel hiervan levert zijn biggen en/of varkens op Duitsland en heeft derhalve niets met dit Nederlandse onderonsje van doen. De 75 procent die óf het water aan de lippen staat óf aan het uitboeren is, mag volgens het akkoord op de knieën danken dat ze aan de volgende eisen mogen voldoen:
- Vleesvarkens van 0,8 naar 1,0 vierkante meter.
- Biggen van 0,2 / 0,3 naar 0,4 vierkante meter met 40 procent dichte vloer.
- Staarten big minimaal 2,5 centimeter, als varken 10 centimeter.
- Tanden slijpen verboden of met attest.
- Extra reductie ammoniak, fosfaat, antibiotica, fijn stof.
En nog twintig extra eisen.

Minimaal €1 duurder
Zoals verwacht heeft LTO het akkoord ondertekend, evenals Stichting Natuur en Milieu en de Dierenbescherming, goed voor hun ledenwerving. Uiteraard ook een krabbel van het CBL, de club van supermarkten. In het nieuws maakte die al volop goede sier over andermans rug. CBL verzuimt bewust de consument eerlijk voor te lichten dat dit pakket het vlees minimaal €1 duurder maakt. Zou het dit wel doen, dan zijn er twee opties tot marketing:
Beste klant, u gaat vanaf heden €1 meer betalen per kilo.
Beste klant, wij als supermarkt gaan €1 van onze marge inleveren.

Dat zou tenminste eerlijk zijn. In combinatie met de financiële paragraaf richting producent was er dan pas echt sprake van een duurzaam akkoord.

NVV en producenten
Er is dus nog een tweede kans voor de ondertekenaars, met uitbreiding van de NVV en producenten. Zo niet, dan belandt ook dit akkoord als een vod in dezelfde vuilcontainer waar die van de commissies Alders en Van Doorn al onderin liggen.

Bron: FarmFocus

Laatste reacties

 • agratax2

  Johnny. Wat haalt dit akkoord uit voor de exportvarkens? Die hoeven toch slechts aan de export eisen te voldoen neem ik aan? En was dit akkoord niet bedoelt om de varkens in zijn algemeenheid een beter leven te geven?

 • varkenshouder1

  Dus gaan we voor de export werken, en niet werken voor een flutakkoord !!
  Als supermarkten niet willen prijs onderhandelen voor een beter welzijn dan rest er maar èèn ding.

 • Hogman1

  Ik ben toch al geen lid van die lto.Dus dan geldt het niet voor mij toch?
  Ooh dus vandaag ben ik weer twee keer blij.
  Geen contributie en niet te hoeven voldoen aan iets wat lijdt tot je ondergang

 • w v gemert

  Haarscherpe analyse , het is een waardeloos akkoord helemaal mee eens. De CBL maakt weer mooie sier en nu over de ruggen van de varkenshouder. Laat de politiek voortmaken met de plannen om de macht van de grootwinkel bedrijven te breken zowel in de Nederlandse als Europese politiek. Als ze nog argumenten nodig hadden dan krijgt men die nu op een presenteerblaadje aangeboden.
  Is dit het standpunt van eenvarkensgeluid.nl ?????

 • kalkar

  Geld verdienen met varkens? Hoe doe je dat dan?

 • joannes

  Toch denk ik dat er wel ergens een varkenshouder is die graag deze varkens levert in ruil voor exclusiviteit via VION, en dat is waar de NL supers en CBL, LTO, Stichting Natuur en Milieu en de Dierenbescherming natuurlijk op gokken. Men denkt alléén aan eigen belangen en gaat compleet voorbij aan de sociale consequenties in de Nederlandse Varkenshouderij. Wanneer houdt dit een keer op dit tegen elkaar uitspelen voor eigen belangen? Hebben al die belangen organisaties, inclusief de Politiek, dan helemaal geen verantwoordelijkehid voor wat er in al die jaren gegroeid is met hun prijsdruk?

 • BW

  Johnny, je slaat de spijker op zijn kop. Ik wil iedere dag wel met mijn varkens gaan wandelen als de consument dat wil, als het maar betaald wordt. En dat wil maar niet lukken. Ik vraag me echt af wat we toch moeten met mensen als Daan v Doorn en Maarten Rooijakkers. Hebben ze dan echt niet in de gaten wat ze aanrichten met hun stellingen en akkoorden. Wij zijn aan het overleven en kom dan niet met zo''n onzin verhalen aan. Dat wekt valse verwachtingen.

 • j.verstraten1

  Hogman, het geld voor niemand niet. In dat geval gaan ze het net zoals de beter leven kip in het buitenland wel organiseren.

 • Miriamnu

  Beste klant, eet u vooral veel minder vlees, goed voor uw portemonnee en voor uw gezondheid. win-win situatie.

 • agratax2

  Als ik eerlijk ben, dan denk ik dat dit de zoveelste actie is om de intensieve veehouderij Nederland uit te krijgen en wel liever vandaag nog dan morgen. Met dit soort acties wordt de kip met de gouden eieren geslacht en gaat het spaarvarken naar de slachtbank. Hier wordt nog de boer, nog de bank, nog de consument en zeker de BV Nederland niet beter van. Maar de dieren lovers moeten hun zin hebben en aangezien zij tot de goed verdienende bevolkingsgroep behoren zullen zij er geen financiële pijn aan beleven, zoals de betrokkenen en de financieel zwakkeren.

 • brabantse brave burger

  Van iedere euro die in Nl meer inkomt dan eruit gaat is 65 cent te danken aan de agrarische sector in Nl. Vooral doorgaan met dat kapot te maken Nederland, dan ben je goed bezig. We zijn nu nog tweede exporteur ter wereld, maar ik geloof dat het de bedoeling is van de huidige politiek en de maatschappij (kiezers en organisaties) om dat GROTE stappen naar beneden terug te brengen. Daar valt ook wel wat voor te zeggen, want wat moet Nederland toch met al dat geld. Juist ja, afgeven aan die handophouders!! Ja, straf de werkende bevolking maar. Goed bezig.

 • RPG

  Goeie tekst Johnny. Als Vion omvalt, wat ik niet uitsluit, gaan de meeste varkens toch naar Duitsland, of Tönnies komt hier slachten. Deze laat zich niet in de luren leggen door Lto, St. Natuur, CLB, etc. Zij kennen de wereldmarkten voor vlees als geen ander en maken uiteindelijk uit welke kant het opgaat. Nederland stelt niets voor qua omvang verbruik varkensvlees, die zgn. consumenteneisen zullen de wereldspelers worst zijn. Kostprijs en vraag zijn bepalend, aanbod zal er altijd genoeg zijn. Nederland is zo langzamerhand varkensland af, precies zoals de EU, en met haar stromannen Van Aarsen en Brinkhorst begin jaren negentig het beleid hebben in gezet; de varkenshouderij moet geminimaliseerd worden in Nederland en Vlaanderen en zich ontwikkelen in de graangebieden van Europa. Dit flutaccoord is hier weer een exponent van dit beleid en LTO trapt erin.

 • j.verstraten1

  RPG je schrijft: nederland is zo langzamerhand varkensland af etc. En wat ga je er dan aan doen? Eigenlijk zeg je: Als varkens voor morgen voor boeren van gisteren is, dan zijn varkens voor vandaag voor de boer van éérgisteren. Wat moet de boer van vandaag dan?

 • geen boer

  zeer goede, realistische column en reactie #12. Compliment.
  LTO zou wat Duitse volkswijsheid tot zich moeten nemen: 'Nur die dümmsten Kälber wählen ihren Schlächter selber'

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.