Redactieblog
2518 x bekeken
24 reacties
IJdele hoop
LTO en NVV willen een meerprijs voor duurzaam geproduceerd varkensvlees. Geen supermarkt gaat die betalen.
De NVV deed deze week een persbericht de deur uit met daarin de oproep om in de keten afspraken te maken en garanties te geven over het doorberekenen van de stijgende kosten in de varkenshouderij, met name van die voor voer. De vakbond heeft adviesbedrijf DLV laten uitrekenen hoe het verloop is van de varkensprijs in relatie tot de voerprijs en de prijs die consumenten betalen voor vlees. Het beeld is onthutsend, stelt de NVV. Boeren moeten de voerprijsstijging opvangen die sinds 2008 de sector in zijn greep houdt.
Daar komt bij dat LTO vorige week met de koepel van supermarkten CBL een akkoord sloot over verdere verduurzaming van de sector. Dit verhoogt de kostprijs verder, zonder de garantie dat varkenshouder de meerkosten vergoedt krijgt, laat staan een meerprijs beurt.
Tevergeefs beroep
Ik was vorige week aanwezig bij de presentatie van het duurzaamheidsakkoord tussen het CBL, de vleessector (COV) en LTO. Tijdens de persconferentie deed Maarten Rooijakkers, voorzitter van LTO-vakgroep Varkenshouderij, nogmaals een oproep aan de aanwezige ketenpartners om een meerprijs te betalen voor het Nederlandse varkensvlees dat zo verantwoord geproduceerd wordt. Maar ook deze oproep vond geen gehoor bij CBL-directeur Marc Jansen, die de supermarkten vertegenwoordigde.
Je kunt Jansen met een gerust hart om een boodschap sturen. Hij zal nooit, maar dan ook nooit iets toezeggen dat ook maar klinkt als het betalen van een meerprijs. Zo slim is hij wel. Niet alleen vorige week, ik heb hem vaker meegemaakt. Als de varkensvoormannen van LTO of NVV er weer staan voor meer geld zegt hij dat het aan de sector met zijn coöperaties zelf is om meer geld uit de markt te halen.
Zelf initiatieven ontplooien
De houding van Jansen is welbeschouwd logisch. Ook supermarkten kampen met dunne marges en concurreren elkaar de tent uit. Wie betaalt in een vrije markt meer dan strikt noodzakelijk? Niemand toch. Zelfs varkenshouders niet. Die betalen ook niet meer voor opfokzeugen, biggen of voer dan de marktprijs.
Iedere druppel energie die wordt gestoken in het loskrijgen van een meerprijs bij de retail, is verloren. De varkenshouderij moet zelf georganiseerd initiatieven ontplooien om meer geld uit de markt te halen. Supermarkten willen eerder minder betalen dan meer, blijkt uit de recente kortingsverzoeken van Jumbo en Albert Heijn aan hun leveranciers.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.