Commentaar

1848 x bekeken 4 reacties

Antibioticaregistratie

Om de dierdagdosering te bepalen is de inzet van vele partijen nodig. Dat maakt de berekening lastig.

Met de berekening van de dierdagdosering om het antibioticagebruik aan te geven, loopt Nederland voorop in de wereld. Het kennen van de dierdagdosering vormt de basis voor het antibioticabeleid. Afhankelijk van dit getal moeten varkenshouders wel of niet aan de slag met het terugdringen van het medicijngebruik.
Of de reductiedoelstelling wordt gehaald hangt in grote mate af van een accurate berekening van de dierdagdosering. Daar wringt de schoen. Om een goede berekening te maken, wordt de inzet van vele mensen gevraagd. Op de eerste plaats van de dierenarts, die alle medicijnen netjes moet registreren en invoeren in het centrale systeem VetCis. Dat gaat niet altijd goed, laat onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) zien. Niet elke dierenarts is even nauwkeurig met het bijhouden van de administratie. De GD adviseert om dit proces beter te borgen op het niveau van de DAP.
Na de dierenarts en VetCis gaat de informatiestroom naar één van beide IKB-organisaties. Het hebben van twee IKB’s maakt eenduidige registratie niet makkelijker. Dan volgt gegevensuitwisseling met de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa). Deze organisatie stelt richtlijnen op voor een verantwoord gebruik van antibiotica. Het is vervolgens aan de IKB-organisatie de bewuste varkenshouder aan te spreken en te sanctioneren.
Vanwege alle moeilijkheden rondom registratie van antibiotica kan de SDa nog niet met zekerheid zeggen in hoeverre het gebruik afnam. Daar lijkt wel verandering in te komen. Eind juni volgt de tweede jaarrapportage. Dan zal blijken in hoeverre het gebruik in 2012 ten opzichte van 2011 is afgenomen. Realiteit is dat 1.000 van de 5.000 bedrijven die zijn aangesloten bij IKB Varken boven het actieniveau voor 2012 (vastgesteld door de SDa) zitten. Om aan de reductiedoelstelling te voldoen, zal het vooral zaak zijn om deze bedrijven in kaart te brengen en te begeleiden. Dat kan alleen met een waterdicht systeem. En dat is er nog niet.

Laatste reacties

 • joannes

  Wat ik niet begrijp is dat van die Willy Selten door het NVWA verwacht werd, dat hij precies wist, waar, wat, in welke hoeveelheid was geleverd, gemengd, en..... natuurlijk de herkomst bekent was. Nu en bij Antibioticaregistratie, nb geleid en begeleid door hoog opgeleide mensen, is er een grote onduidelijk om de feiten boven water te krijgen. En van het NVWA hoor je niets! Ze blijken deze groep in haar bevindingen en problemen volledig te begrijpen. Dat hier duidelijk met 2 maten gemeten wordt behoeven ze mij niet van te overtuigen. Het is gewoon klasse justitie! Een ons kent ons cultuur daar bij die veeartsen en farmaceuten. Met een NVWA, die niet durven wat ze in de vleeshandel wel eisten.

 • kalkar

  Joannes, lul toch niet zo dom, man. je kunt merken dat je er de ballen verstand van hebt. Verder is het zo dat wanneer varkens ziek zijn, waar je in 99% van de gevallen niks aan kunt doen, dan moet je gewoon kuren, anders krijg je 20% uitval. Alleen begrijpen de meeste idioten dit niet.

 • w v gemert

  In de diergezondheidswet staat dat iedereen die dieren heeft een zorgplicht daarvoor heeft. Op tijd de juiste medicijnen verstrekken is daar absoluut een onderdeel van, het willens en wetens de dieren medicijnen onthouden is strafbaar.

 • koestal

  Nederland loopt weer voorop,waar een klein land weer groot in kan zijn ,loopt een muis naast een olifant over de brug,zegt de muis tegen de olifant : wat stampen we toch lekker he .

Of registreer je om te kunnen reageren.