Boerenblog

3473 x bekeken 12 reacties

Zwemmende worst

In palingworst zit zoveel water en vet dat de worst er bijna in zwemt.

Palingworst is gemaakt van grove kookworst met gerookt spek. Het wordt op dezelfde wijze gerookt als paling en heet daarom palingworst. Deze worst kan dus niet zwemmen. Hoewel, als je op het etiket leest hoeveel water en vet erin zit, dan zwemt de worst er bijna in.

69 procent varkensvet
Laat het me uitleggen. Op naar de supermarkt, dé plek in Nederland waar de consument bewust wordt bedrogen. Ik koop voorverpakte palingworst en reken het af bij een minderjarige, ondermaatse puber. Thuisgekomen lees ik het etiket. Het belangrijkste ingrediënt is varkensvet, maar liefst 69 procent. Water en zout zijn ook toegevoegd. Dan enkele exotische producten: varkensbindweefsel en toegevoegd varkenseiwit. In feite zijn beide nodig om het vet/vlees en het water te laten plakken. Ook gefermenteerde rijst is toegevoegd, om eiwit aan het water te binden. Kortom, allerlei trucs omdat deze water- en vetmassa anders zo van uw boterham drijft.

Handvol E-nummers
Laten we het etiket verder lezen. Rookaroma wordt ook toegevoegd. Rookaroma? Lachen! Ze laten ons geloven dat de worst gerookt is door er een chemisch stofje aan toe te voegen. Om de worst toch wat smaak te geven en houdbaar te maken zit er ook nog een handjevol E-nummers in: karamel, dinatriumdifosfaat, synthetische smaakversterker, calciumascorbaat (tegen bruinverkleuring), natriumnitriet en natriumacetaat.

€12 per kilo
Deze prutsworst kost €12 per kilo. Dat vind ik schandalig. Bij de fatsoenlijke vakslager koop je een kilo hamlappen of schnitzel voor minder dan €12. Mensen, word toch eens wakker en koop uw vlees en vleeswaren weer bij de slager. De supermarkt wast zijn handen in onschuld, meneer Jansen van het CBL voorop. Het CBL schuift het paardenvleesschandaal in de schoenen van toeleveranciers en gebrekkige controle door de NWA. Wat een arrogantie. Is de supermarkt dan niet meer verantwoordelijk voor wat hij inkoopt en met winst verkoopt? En dragen de afpersingsmethodieken van inkopers niet bij aan deze schandalen?

Laat supermarkt links liggen
Of het nu Ikea of Albert Heijn is, allemaal verkopen ze laagwaardige, samengestelde vleesproducten aan u. Met vlees is helemaal niets mis, maar koop het bij de echte vakman: de lokale slager. Laat de supermarkt links liggen, want die bedriegt de consument én hardwerkende boeren zonder blikken of blozen. Tien minuten om even naar de slager te rijden, moet toch kunnen? Of boeit het u niet wat u eet?

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Krijgen we nu elke week een review? Mensen willen bedrogen worden om zo toch drie per jaar op vakantie te gaan.

 • aarthamstra1

  Men wil het niet horen ,Burgers mogen worden bedrogen .als de kleine letters maar kloppen. De overheid die zelf niets of wil weten, word hierover bij gepraat door zlto/lto Dat is het idee ondermelk mag karnemelk heten .Maispap ,Vla .Al het goeie komt ..... Dat is het idee.

 • varkensboerk

  Bravo Ronald, dit is een blog die de werkelijkheid echt beschrijft! Nu moet dit nog doordringen tot de mensen en authentieke (vlees)producten naar rato gewaardeerd worden. Bedrijven die in de kolom waarde toevoegen moeten hiervoor beloond worden evenals de producent die een goed product aflevert. Onder waarde toevoegen versta ik natuurlijk niet water, vet of andere kwantiteitverhogende middelen om de marge en omzet op te schroeven.

 • agratax2

  Fluinghollander. Mensen willen bedrogen worden om op vakantie te kunnen gaan? Ze worden bedrogen om juist NIET op vakantie te kunnen gaan. Echte worst van de echte slager of van de Boerderij winkel is goedkoper dan deze rommel en gemaakt van vlees. Ik zou dus zeggen Laat u niet bedonderen en koop goed en niet duurder maar wel gezonder. Dit geeft eenvoudig meer kans op meer vakantie en een gezonder leven.

 • Leo Tholhuijsen
  Redactie

  Wel goed voor de vierkantsverwaarding. Met het vet zo duur te verkopen leg je een basis voor een goede varkensprijs.
  Wat is precies het punt? De ene keer ligt varken te goedkoop in de winkel, nou weer te duur.

 • ronaldscholten

  @Leo. De consument krijgt rommel voorgeschoteld door de inkopers van de supermarkten. Het punt dat ik wil maken: consument moet eerlijk product kopen tegen eerlijke prijs bij eerlijke slager/boerderijwinkel. Dan krijgt de primaire producent (wij als boeren) ook een eerlijke prijs.

 • W Geverink

  Blif dromen Han. Bij de echte ambachtelijke slager gaat ook de trim met vet in de worst. Dat is altijd al zo geweest en is helemaal niet erg. Ze moeten het natuurlijk niet overdrijven door puur vet in een worst te stoppen.

 • koestal

  als het maar lekker smaakt,verkoopt het ook

 • freehold

  Zelf je big slachten!

 • abtje

  Komen je eigen fanclub controleurs vertellen dat dat niet volgens de regels is...

 • info104

  Als we palingworst kopen krijgen we vet en varkensvlees, een paling is geen varken net zoals een paard geen koe is ,daar is het hek van de dam en voelt ( de consument) zich belazerd. Met die palingworst zijn we al jaren belazerd , hoe kan dat nu. Net als de scharreleieren die veel meer salmonela bacterien hebben als een baterij ei, maar dat mag niet genoemd worden.

 • allard

  Word palingworst door de slager zelf gemaakt dan heb je een hoogwaardig product. maar als hij het zelf ook inkoopt heb je dan niet het zelfde als in de supermarkt?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.