Redactieblog

3123 x bekeken 34 reacties

Big goed in zijn vel

Door het uitoefenen van natuurlijk gedrag te stimuleren, zijn varkens minder snel vatbaar voor ziekten. Traditionele hokken voldoen niet meer.

Gezondheid en gedrag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als dieren belangrijke onderdelen van hun natuurlijk gedrag niet kunnen uitoefenen, kan dat negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Het belang van deze zaken is vastgelegd in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, later de Wet dieren. Als ik hierover spreek met varkenshouders, bespeur ik soms een gevoel van teleurstelling: net alsof wij niet goed voor de dieren zorgen. Natuurlijk zorgen boeren goed voor hun varkens; er is genoeg te eten en te drinken, we werken hard aan een goed klimaat en doen ons best om ziekten te voorkomen. Dit klopt helemaal, maar er is meer onder de zon: onze varkens hebben in een aantal gevallen onvoldoende mogelijkheden om natuurlijk gedrag te vertonen. De laatste tijd komen steeds meer signalen uit onderzoek dat dit niet kunnen vertonen van natuurlijk gedrag tot gezondheidsproblemen kan leiden.

Aan de huisvesting van gespeende biggen is de laatste jaren niet veel veranderd. We bouwen een hok voor biggen met 0,3 vierkante meter oppervlak op kunststof rooster; een voerbak en drinkwater maken het compleet. Het zou goed zijn als in dit hok de big ook mogelijkheden zou hebben om te wroeten of om zijn ontlasting te kunnen doen in omstandigheden met enige privacy. Ook samen eten en drinken, met elkaar of met afleidingsmateriaal spelen is goed.
Om dieren in balans met hun omgeving op te laten groeien, moet aan bovenstaande behoeften worden voldaan. Dit wordt extra 
belangrijk als in de toekomst de biggenstaarten niet meer worden gecoupeerd en als de tolerantie voor managementziekten als streptokokken en coli-infecties veel kleiner zal zijn.
Indien dieren hun natuurlijke gedrag niet voldoende kunnen uitoefenen, gaan ontegenzeggelijk reacties in het lichaam van het dier optreden die het gemis van dit natuurlijke gedrag gaan compenseren: de cortisolspiegel in het bloed zal stijgen. Dit fenomeen noemen we chronische stress. Een van de gevolgen hiervan is dat het afweerapparaat van het dier slechter gaat functioneren. Dit is iets wat we in deze tijd juist niet willen. Ook gaan dieren gemakkelijker fout gedrag aanleren, zoals staartbijten en oorbijten. Reden genoeg, denk ik, voor ons allemaal om de biggen een betere en stimulerender omgeving aan te bieden. Het zal een van de oplossingsrichtingen zijn om van het staarten couperen af te komen. Bovendien zal het leiden tot minder streptokokken- en coli-infecties, omdat het afweerapparaat beter gaat functioneren.
In de sector bestaan momenteel diverse initiatieven om de huisvesting en omgeving van het dier veel beter af te stemmen op de behoeften. Met veel interesse en belangstelling volg ik deze ontwikkelingen, en ik prijs de mensen die hier veel tijd en moeite in steken.
Ondernemers die met dit soort zaken bezig zijn, hebben het beste voor met hun dieren en staan open voor de veranderingen die de samenleving van ons wil zien. Het resultaat is dan een big die goed in zijn vel zit.

Laatste reacties

 • varkensboerk

  Zorg eerst maar eens dat hierover gedegen onderzoek en testen gedaan worden. Dit getoeter wordt 1op1 overgenomen door zogenaamde dierenvrienden. Zij nemen het over zonder erbij na te denken wat voor eventuele nadelige gevolgen dit heeft voor de dieren, veehouder het bedrijf. Rudolf doet allerlei uitspraken met: als, kan en zal. Niet erg overtuigend en gebaseerd op verwachtingen. Hier over nadenken is op zich goed maar vermeld er even bij dat het nog in de kinderschoenen staat.
  NB. Traditionele hokken voldoen volgens Rudolf niet meer, dat geld ook voor traditionele boeren en traditionele dierenartsen. Echter is 95% nog wel traditioneel.

 • brabantsduitserke

  dit gaat nergens meer over nog even en we moeten ze smiddags uitlaten net als onze hond een blokje om. de meeste gezondheidsproblemen komen komen voor
  op biologische boerderijen . voor 2 weken in zeeland geloof ik ,stond nog breed in de media. als we ze straks vervoeren zitten de biggen in de cabine en de chauffeur
  cq boer verzorger achter inde laadbak. mensen laten we duidelijk zijn ,we hebben varkens voor voedsel en eraan te verdienen. en ergens zijn grenzen. deze uitspraken gaan echt te ver zeker ook niet slim voor een dierenarts. als het mijn dierenarts was werd hij morgen nog ontslagen. als onze varkens goed verzorgd worden is hier niets mis. wij hebben een traditionele stal en uitstekende resultaten, en gezonde varkens

 • BoB de Bakker

  In de maatschappij begint een kentering te komen over de wijze hoe dieren te houden. En hoe reageert de boer? Hij ontkent het. Ik heb 30 jaar geleden op school geleerd hoe een varken minimaal één kg per dag te laten groeien en wanneer je in een bemestingsplan geen 400 kg N kwijt kon kreeg je een onvoldoende. Maar de tijden zijn veranderd. Misschien lopen over 10 jaar de varkens wel weer buiten! Het gaat de maatschappij niet eens zozeer om de gezondheid maar meer om het welzijn van de dieren.

 • joannes

  Rudolf wil gewoon in het Nieuws met een open sollicitatie! Hij voelt zich beter wanneer hij de varkens in het bos laat spelen! Nu dan had hij een ander vak moeten kiezen. Want op varkens in het bos jagen in niet in de prijs inbegrepen. Dat kan niet uit!

 • Hogman1

  Hij zal nu wel overal uitgescheten worden denk ik.
  Gelukkig is hij boerderij.nl weer wel welkom.
  Daar is toch iedereen welkom

 • Mels

  #1 en #2,waarom reageren jullie zo gebeten,als nou blijkt dat het varken zich er beter bij voelt en nog mooier de consument er voor wil betalen dan is er toch niks aan de hand??? Jullie denken in bedreigingen maar mopperen zo de kansen de stal uit.

 • Janssen4

  Mels klein probleempje de consument betaalt

 • willywolfkamp1

  Als de consument voor meerwaarde wil betalen hebben ze al vele kansen gehad, kijk eens naar ons varken anno 2013, hoeveel verbeter punten hebben we al door gevoerd op het gebied van dierwelzijn, milieu, antibiotica en noem maar op. Ons inkomen is er alleen maar door gedaald omdat onze kosten daardoor zijn verhoogd. Ik sta nu op het standpunt: geen enkele kosten verhoging meer, geen enkele eis nog erbij van wie dan ook als de extra kosten van de laatste jaren niet betaald gaan worden.

 • varkensboerk

  @Mels, deze kans laat ik dan op dit moment liggen voor jou. Succes ermee. Als bewezen is in de praktijk, dat het beter is en de meerkosten plus een marge vergoed worden door afnemers ben ik de eerste die het zal overwegen.

 • Mels

  Ja en daar moet jullie sector dus aan werken. Je moet zien dat je het die consument laat betalen en zo niet blijft alles bij het oude. In veel sectoren speelt dit probleem en is mij echt wel bekend maar met hakken in het zand en ramen en deuren sluiten win je zeker niets aan sympathie bij degene die het betalen moet.

 • BoB de Bakker

  @willywolfkamp, je redeneert 180 graden verkeert, bijv antibiotica. Jij gaat ervanuit dat een reductie een verbetering is maar de consument wil helemaal geen antibiotica. Ik weet het, twintig jaar geleden werd er bij een vracht biggen een doos preventieve medicijnen bijgelevert, die tijd is voorbij. Wat denkt een burger van milieuwinst wanneer hij weer een nieuwe grote stal ziet verrijzen met allerei toeters en bellen. Ik weet ook wel dat de varkenshouder in een lastig parket zit maar maken ze het erzelf ook niet naar?

 • schoenmakers1

  voor de mensen die het intressant vinden, zojuist weer een kippenbedrijf met uitloop besmet met vogelgriep in lochem als ik het goed heb, willen we die kant ook op met de varkens?

 • willywolfkamp1

  BoB de consument krijgt helemaal geen antibiotica, varkens zijn er vrij van als ze worden geslacht en dat ze in hun leven een keer een behandeling krijgen dat is dat wat de consument wil. De consument wil dat wij de varkens goed verzorgen en dat betekent voor mij dat als een varken ziek is er medicijnen worden verstrekt om het varken zo snel mogelijk weer gezond te krijgen. Tuurlijk zo min mogelijk en daarom investeren wij in entingen. Wie er betaald mag jij naar raden.

 • varkensboerk

  Het valt wel op dat degene die er zo makkelijk over praten en denken geen varkenshouders zijn. De tegenstellingen zijn weer overduidelijk. Echter de reacties van de varkenshouders zijn gebaseerd op ervaring en kennis van zaken, die van de overigen zijn droombeelden en fantasieën die niet waargemaakt kunnen worden in de praktijk.

 • Mels

  Varkensboer. Droombeelden en fantasieen.nee zeker niet. Bepaalde buitensector kijk op de zaak.jazeker. Of dat de goeie is zeg ik niet. Lees de laatste zin van reactie#10 nog maar eens....

 • Mels

  Varkensboer. Droombeelden en fantasieen.nee zeker niet. Bepaalde buitensector kijk op de zaak.jazeker. Of dat de goeie is zeg ik niet. Lees de laatste zin van reactie#10 nog maar eens....

 • BoB de Bakker

  Willy Wolfkamp, mag ik jou eraan herinneren dat toen ik 5 jaar geleden in het ziekenhuis terechtkwam, ik daar vanwege mijn achtergrond van al weer 5 jaar daarvoor geisoleerd kwam te liggen. Alleen maar vanwege het vele antibioticagebruik in de varkenshouderij. Gangbare antibitica werkt bij mij niet meer. Dus mijn conclusie is dat het een geheel andere kant opmoet in de varkenshouderij anders wordt het een tikkende tijdbom.

 • j.verstraten1

  lastig he jongens. Een consument die hoofzakelijk gaat voor de prijs, en beleidsmakers én beslissers die je opzadelen met kosten voor je 'license to operate'. Denk je de strijd te kunnen winnen door je hakken in het zand te zetten? Dan moet je dat vooral doen. Verwacht echter geen medelij als het drijfzand blijkt te zijn. Het is zo al moeilijk genoeg.

 • arkova

  rudolf ,ik zou zeggen,ga je gang,laat maar zien!

 • willywolfkamp1

  BoB, MRSA komt van de humane sector en is overgesprongen naar o.a. de varkenshouderij. Het was en is de varkenshouderij die al orde op zaken heeft gesteld en hard op weg is om antibiotica arm te zijn. Trouwens BoB ik ken je achtergrond niet en geisoleerd komen te liggen kan ook zijn omdat je in het buitenland bent geweest of omdat ze in dat ziekenhuis niet door hebben dat een MRSA opgelopen in de varkenshouderij amper een bedreiging is. Als jij je eens goed hebt verdiept in de materie trek je al snel hele andere conclusies dan dat je nu doet.

 • Richard uit de grensstreek

  Ik zou ook zeggen bewijs het maar met een verzorger die nog geen 10 minuten bezig mag zijn per verkochte big.

 • varkensboerk

  @bob ik werk al 10 jaar dagelijks tussen de varkens, bij mij en mijn gezin is geen mrsa aangetoond bij ziekenhuisbezoek. Wel altijd behoudend met antibiotica omgesprongen. Ik denk dat jij zelf eerder iets niet goed gedaan hebt als je mrsa had ipv mij of de hele varkenshouderij over een kam te scheren.

 • varkensboerk

  Even voor de duidelijkheid. Zonder de creatieve maatregelen van Rudolf is het ook goed mogelijk biggen te spenen en tevreden te houden. Zonder antibiotica, zonder dat ze onnatuurlijk gedrag gaan vertonen en zonder allerlei fratsen in huisvesting. Alleen moeten al de basisvoorzieningen voor de big wel goed op orde zijn. En @j.verstraten1 verwacht ook van mij geen medelij als je voor de gek wordt gehouden door de mooie blauwe ogen van de zogenaamde consument.

 • politiek

  Beste BoB de Bakker
  Ik begrijp je volledig. Ik heb ook zeer nare ziekenhuis ervaring vanwege die MRSA. Ik heb helaas niet de indruk dat willywolfkamp1 veel snapt van het hele MRSA gebeuren. Die doet liever zijn ogen dicht.
  Hopenlijk doet de sector varkenshouderij zijn ogen NIET dicht. Zowel dan hoop ik dat de staatssecretaris zeer kachtig optreed.
  Is staatsecretaris Dijksma niet krachtig genoeg , dan hoop ik dat verantwoordelijk Minister volksgezondheid zijn verantwoording pakt.

 • beertje

  Politiek, volgens mij ben je roomser dan de paus, welke kant wil je op?

 • j.verstraten1

  varkensboer, wel goed lezen. Ik heb niet geschreven dat ík geen medelij heb.Ik heb ook niet geschreven over de mooi blauwe ogen van de zgn consument. De consument houd je nl. helemaal niet voor de gek. Je kunt hoogstens jezelf voor de gek houden.

 • willywolfkamp1

  Politiek als je mij kent weet je dat ik niet zomaar iets schrijf, doe zelf, mijn gezin, mijn personeel en mijn bedrijf al jaren mee aan het MRSA onderzoek. Honderden mest, neus en stof monster zijn er al verzameld. Daarbij werkt mijn vrouw in het ziekenhuis op dialyse en vaak op de MRSA kamer. Uit alles wat er nu boven tafel is gekomen stelt de dier variant van de MRSA niet veel voor, amper overdraagbaar van mens tot mens en de diervariant gaat over de eerste generatie antibiotica die helemaal niet in de humane sector word gebruikt. 5 jaar terug wist men nog niet beter maar ik kan me er nu geen zorgen meer over maken. Wil niet zeggen dat we niet terug houdend moeten zijn met het gebruik dus er zal worden geinvesteerd in entingen en nu kom ik weer terug op gisteren: ik wil wel eens geld zien voor alles waarin ik in heb geinvesteerd voordat ik nieuwe stappen ga doen.

 • alco1

  Een duidelijke reactie Willy. We leven in een democratie, waar iedereen zijn zegje mag doen, maar beleid moet overgelaten worden aan mensen met verstand van zaken.

 • politiek

  MRSA en ZIEKENHUIS.
  willywolfkamp1. Een vreemd standpunt . Tevens bevreemd het mij dat hij als varkenshouder denkt meer kennis in huis te hebben als al die specialisten van ziekenhuis. Dat hij als varkenshouder boven de richtlijnen denkt te kunnen staan van het ziekenhuis en daardoor de zwakkere patienten onnodig in gevaar kan brengen. Grote studies zijn ervan gemaakt , o.a. van bacteriologisch onderzoek en er hangen echt niet voor niets borden in het ziekenhuis ter waaarshuwing i.v.m. MRSA in relatie met varkens(bedrijven)
  Jammer weer als varkenshouders zo onverantwoord met de gezondheid van burgers omgaan.

 • leo,s vriend

  politiek, Je gooit nu alles op een hoop en haalt er het voor jouw gunstige uit,jij hebt niet alleen fout voer gehad in het verleden maar ook nog eens kwistig met AB gestrooid?

 • W Geverink

  Sprak met een varkenshouder in Nederland en die had het er over dat ze hem het liefst buiten op het gazon voor het hospitaal zouden opereren. Hier in Canada gaan ze niet zo over boord met MRSA omdat het niet alleen bij veehouders voorkomt maar ook bij mensen die rond paarden en gezelschapshuisdieren vertoeven. Ik kan daarom de met beide benen op de grond uit de praktijk opmerking van Willy Wolfkamp wel waarderen.

 • RVANGELD

  Telkens zijn de grenzen verlegd en zijn we technisch vooruitgegaan. De afgelopen jaren gaan we minder snel vooruit. ' het moet maar zoals het kan' is een bekende uitspraak, misschien is dit wel de rem in de groei. Misschien zit de kans wel in, 'kan het zoals het moet'. Door onderzoek weten we steeds meer over de behoeftes van o.a. biggen. Laten we hier weer een grens verleggen, kijk hoe we invulling kunnen geven aan de behoeftes zoals Rudolf bespreekt. Het zal niet altijd even gemakkelijk zijn maar ik verwacht vooruitgang in gezondheid EN technischresultaat. Daar staan we in de sector allemaal voor open, los van een aantal reacties zoals hiervoor te lezen.

 • YOMI

  Volgens een Duitse deskundige is het antibioticagebruik van de mens zelf, de grootste veroorzaker van resistentie van bacterien.
  Als je het uitrekent blijkt dat de gemiddelde Nederlander tien keer zoveel antibiotica gebruikt als het gemiddelde landbouwhuisdier.
  Dat pleit de veehouderij uiteraard niet vrij maar het is wel goed om dit ook eens te benoemen.

 • W Geverink

  Je hebt gelijk Yomi. Huisartsen geven te makkelijk een receptje mee voor een kuur met het een of het andere medicijn. Vervolgens is er geen controle op of de kuur wel naar behoren wordt afgemaakt. Daar hoor je nooit iemand over. Veel mensen maken een kuur niet af omdat ze zich weer beter voelen en stoppen mischien net voordat het te doden pathogeen daadwerkelijk is gedood.

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.