Commentaar

1327 x bekeken 2 reacties

Geen concessies doen

Niet van alle tarwegistconcentraten is bekend wat een varken er aan heeft. Goedkoop is zo wellicht duurkoop.

Goede technische resultaten staan aan de basis van goed rendement. Op die manier kunnen Nederlandse varkenshouders de hoge kosten voor mestafzet, milieumaatregelen en arbeid compenseren. Om te zorgen dat de varkens hard en efficiënt groeien is goed voer basisvoorwaarde nummer één. Concessies doen op voerkwaliteit is slechts bij uitzondering interessant.
Opvallend is het dan ook dat altijd nog producten op de markt zijn waarvan niet bekend is wat het varken er precies mee kan. GrainPro, een tarwegistconcentraat van de firma Van Triest is zo'n product. Van GrainPro is het ruweiwitgehalte bekend, de verteerbaarheid ervan en de beschikbaarheid van lysine, het belangrijkste aminozuur. Dit laatste is echter in een laboratorium bepaald. Echt verteringsonderzoek is nooit gedaan. Of het varken de verschillende aminozuren echt kan gebruiken voor de opbouw van spierweefsel is de vraag.
Voor andere leveranciers is dit onderzoek wel leidend bij de totstandkoming van de voermatrix. In deze matrix staan de hoeveelheid verteerbare aminozuren en de EW-waarde. Overigens ontbreekt ook bij Bergapro van Duynie verteringsonderzoek. Dat product is echter nog niet lang op de markt, daardoor schommelt de samenstelling nog wat en is verteringsonderzoek minder zinvol.
Volgens Van Triest wegen de kosten van een verteringsonderzoek niet op tegen de baten. De uitleg dat de firma de hoeveelheid verteerbare aminozuren naar beneden moet bijstellen na verteringsonderzoek lijkt waarschijnlijker. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Sastrapro van Duynie. Op het moment dat het gehalte aan verteerbare aminozuren lager is, wordt het product automatisch duurder. Er kan immers minder in het rantsoen, of de ontbrekende aminozuren moeten uit andere grondstoffen komen. Het niet compenseren leidt tot minder goede technische resultaten. Het vervangen van duur soja door tarwegistconcentraat lijkt op het eerste oog interessant, maar is dat niet altijd.

Laatste reacties

  • politiek

    Niet teveel onderzoeken is een beetje standaard in het voerwereldje. Onderzoek je iets dan kan het inderdaad wel eens anders wezen. Niet alleen betreffende benutting van de eiwitten in voeders naar de dieren toe , ook als je niets onderzoekt zal je niets vinden betreffende al die chemische verontreinigingen in al die afvalproducten ( ook vanuit het buitenland) die weer doorgesluist worden naar de voerindustrie.

  • joannes

    Een leverancier die onderzoeken afraadt, is per definitie niet te vertrouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.