Redactieblog

4241 x bekeken 11 reacties

Clemens Tönnies weet boeren te raken

Clemens Tönnies, eigenaar van Tönnies Fleisch, sprak vorige week tijdens Fokus Schwein. Hij oogste applaus van boeren.

De meest tot de verbeelding sprekende gast op het symposium Fokus Schwein vorige week in het Duitse Nordwalde was zonder meer Clemens Tönnies. Tönnies is eigenaar van het gelijknamige vleesbedrijf dat vorig jaar 15,4 miljoen varkens slachtte. Het bedrijf is daarmee het grootste in Duitsland, op grote afstand gevolgd door Vion en coöperatie Westfleisch.

Het was vooraf ook spannend. Komt hij, vroegen veel aanwezigen zich af. Clemens Tönnies zou wel iets belangrijkers te doen hebben dan een zaal met pakweg 400 varkensboeren en nog wat overige belangstellenden toespreken.

Taal van de boeren
Maar geen zorgen, Tönnies verscheen. Alleen zijn aanwezigheid is al interessant. Zodra de aanwezige journalisten in de gaten hebben waar Tönnies zit, staan ze om hem heen om handen te schudden en visitekaartjes uit te wisselen. Interessant wordt het pas echt zodra Tönnies spreektijd krijgt. Al snel blijkt dat de slagerszoon uit Rheda-Wiedenbrück de handen van de aanwezige boeren op elkaar weet te krijgen. Dat is opmerkelijk. Het is niet zo dat dankzij Tönnies varkensboeren de afgelopen vijf jaar kapitalen verdienden. Hij spreekt de taal van de boeren, dat is het geheim. Dat maakt de eigenaar van een multinational met €4,3 miljard omzet en 8.000 werknemers ineens weer héél gewoon.

Aansprekend
Boeren weten te raken is geen kunstje dat je kunt leren, maar een gave die je hebt. Tönnies vertelt dat bij de slachterij in Rheda-Wiedenbrück, waar wekelijks 145.000 varkens worden geslacht, een kinderopvang is waar medewerkers hun kroost met een gerust hart kunnen achterlaten. Volgens Tönnies maken de kinderen het erg goed: "Ze krijgen dagelijks vlees." Dit is retoriek die er in gaat bij de aanwezige varkenshouders. Er wordt hard gelachen en vooral luid geapplaudiseerd. Heel andere reacties dan Vion doorgaans oproept onder varkenshouders. Dit bedrijf mist node iemand die aansprekend is bij varkenshouders, zei NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg vorige week in een reactie op het vertrek van Uwe Tillmann, inmiddels ex-CEO van Vion.

Met de zogeheten gunningsfactor zit het bij Tönnies wel goed. "Ondanks het krappe aanbod en de hoge inkoopprijs slachten wij nog gewoon volle bak", verklaart hij. Van alle varkens die Tönnies Fleisch slacht, wordt 52 procent van het vlees geëxporteerd. Tönnies zei in Nordwalde dat voordat ergens ter wereld een markt open gaat, zij daar ook zijn.

Laatste reacties

 • politiek

  Inderdaad denk ik ook dat Clemens Tonnies iemand is . Hij spreekt inderdaad boerentaal en begrijpt de boeren , anders kun je die taal niet spreken. Dat staat even los van dat applaudiseren . Ook al is het een inspraak of toespraak wat totaal niets voorsteld. Eigenlijk is dat het hetzelfde met bondskanselier Angela Merkel in Duitsland. Dat is een persoonlijkheid , die haar verantwoording kent en het ook zo weet te verwoorden dat ze respect en waardering krijgt vanuit geheel Europa, en de wereld ! . Ook zij staat boven het applaus. ! en ook zij gaat niet voor het applaus. ! . Aanzienlijk moeilijker is dat momenteel in Nederland. In de agrarische sector is er helaas geen persoonlijkheid momenteel die ieder weet te bereiken en begrijpen. Als b.v. bij de verkiezingen onlangs voor de tweede kamer , in Amsterdam de PvdD meer stemmen haalt als het CDA is een teken en een boodschap. Het CDA , wat jarenlang de belangen van agrarische sector ( behoorde te) behandelden. Toch heb je elkaar nodig. Niet het CDA en de PvdD dus , maar wel de burger (consument) en de boer ( producent) . Evenzo met Mark Rutte , VVD en Diederik Samson , PvdA . Prachtige overwinningen hebben ze binnengehaald maar ze hebben beiden , denk ik , ( helaas) niet het niveau van een Angela Merkel. Ik denk niet dat ze in staat zijn om eenheid te houden in Europa en ik denk niet dat ze in staat zijn om eenheid en begrip te houden of brengen tussen boer en burger , doodgewoon in Nederland.

 • agratax2

  Tönnies is als ik het goed begrijp, zoon van een middenstander en hij is net als bij ons v.d. Most kennelijk eenvoudig gebleven. Hij staat tussen 'zijn' mensen, boeren en personeel, dit missen we in het ambtelijke Nederland. Bij ons denken velen meer te zijn als hun overall is vervangen door een boord + das en de fiets een grote luxe sedan al dan niet met chauffeur is geworden. Onze directeuren spreken niet de taal van de boeren en de meeste zijn ook niet van plan af te dalen tot het niveau waarop in hun ogen de leden leveranciers zich bevinden. Er past dan ook maar één opmerking jegens dit soort directeuren; 'Wij zijn eigenaar van de co-op en u bent onze ondergeschikte (arbeider) en dus hebben wij recht op een passende behandeling en alle bedrijfsinformatie nodig om tot een gedegen besluit te komen bla, bla, bla'. We laten ons nog te vaak onnodig in de hoek zetten door de welbespraakte bestuurderstafel.

 • kalkar

  Merkel een persoonlijkheid? dan begrijp je er niks van. Een grijze mijs, uit de voormalige D.D.R. Toeval of niet?
  Van de Most als voorbeeld? Laat me niet lachen. Krijgt alles voor een grijpstuiver van de overheid. V.B. Kalkar, een voormalige kazerne in Duitsland, en j.l. een gloedje nieuwe afvalverwerker in Rotterdam. Hup, een paar botsauto 's erin en ze noemen je geslaagd.

 • carolien

  Melkertje je snapt het zelf niet.Mensen die gewoon blijfen zullen altijd gewadeerd worden omdat ze gewoon doen en heel belangrijk iedereen gelijk behandelen.Kijk maar om je heen mensen die hun eigen blijven zullen altijd blijven bestaan.Om bij Hennie v/d Most te blijven of hij nu met jou of de burgemeester spreekt blijft bij hem het zelfde en dat is de kracht van deze mensen.

 • kalkar

  Carolien, gewoon doen en je ondertussen een oor aannaaien, is hetzelfde als een patser die je ook een oor aannnaait. Geen verschil dus.
  Over het grote voorbeeld Van de Most, de beste man die amper goed Nederlands kan, maar dit terzijde, heeft alles behalve een smetteloos verleden.

 • drikhend

  Best Melkertje Of dat van de Most geslaagd is of niet laat ik aan uw oordeel over .Maar Alles wat hij voor een grijp stuiver heeft gekregen is een miskleun van iemand anders . Hoe en waarmee hij daar geld mee verdient maakt niet uit . Hij kan het wel en die andere niet . En u zult ook wel eens iets gedaan hebben wat niet mag . En waarschijnlijk meer kans gehad dan hij om Nederlands enz. te leren . De man is niet dom en heeft lef . En zoals het een zakenman ingegeven is om zich zelf en zijn product of handel aan te prijzen . Zo zal zijn bedrijf de vruchten kunnen plukken . De heer Tonnies is bevriend met Poetin en kan voor varkensland veel betekenen . Als Rusland vlees van hem afneemt zal de vraag naar varkens groeien en de prijs hopelijk ook .Maar aan een ding moet je denken van weg geven is noch niemand rijk geworden en hoe rijker ze zijn hoe minder ze weg willen geven .

 • kalkar

  Tsja, wie nooit steelt of erft, tobt en werkt tot dat ie sterft.

 • kalkar

  Trouwens, dirkeind, ik wist niet dat Tonnies bevriend is met Poetin. Zo hoor je nog eens wat. Poetin is natuurlijk ook zwaar corrupt, was vroeger een stasi agent, hebben ze mij wel eens verteld. En met wie je om gaat wordt je mee bemet, hebben ze mij wel eens verteld. Dus ik steek ook voor onze grote vriend Tonnies nog niet 1 vinger in het vuur. Die twee schijnen ook vriendjes te zijn van onze andere grote vriend abrahamovitsch. Je weet wel , die patser van chelsea. Tja, we moeten zeker deze corrupte figuren op een voetstuk zetten. Wat een corrupte, zielige zooi.

 • politiek

  Beste melkertje1 en drikhend .U heeft visie. Ik mag aannemen dat u veel betere ,,persoonlijkheden,, kent om de agrarische sector ( b.v VION ) Nederland uit het slob te trekken. Wie heeft u in gedachte die niet alleen de zaal stil krijgt tijdens zijn toespraak , maar ook in de praktijk resultaat boekt ? . Of de juiste premier die Nederland uit het slob houdt? Rutte of Samson ?

 • drikhend

  beste Politiek . Volgens mij zijn de voorwaarde die in Nederland nu heersen . Niet van die aard dat de economie uit slob komt . Een onbetrouwbare overheid met , mensen in de politiek die geen goed toezicht houden . Burgers maken overal bezwaar op en remmen dus de economie zelf af .veder wordt de kleine burger hard gepakt op alle gebied . Teveel om op te noemen. Economie is dat geld rolt . Dit kan alleen maar als mensen het hebben en niet bang gemaakt worden om het uit te geven . Er is geld genoeg maar de mensen gaan het nu oppotten . Omdat de overheid voor de toekomst veel zwaardere lasten gaat invoeren . Het beste kunnen familie bedrijven Nederland uit slob trekken .Hier speelt eigen belang een rol . zij gaan voor de lagere termijn . Maar eerder draait men die de nek om dan ze te helpen

 • kalkar

  Ik heb een boek vullen met alles wat er mis is in met name de varkens. Ik heb echter niet de illusie dat er ook maar iets zou veranderen. Wat heeft het dus voor zin?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.