Commentaar

2700 x bekeken 16 reacties

Rusland wil ’t zelf doen

Rusland wil niet meer afhankelijk zijn van import van vlees. Nederlandse boeren gaan dat merken.

Rusland is een van 's werelds grootste importeurs van agrarische producten. Vanwege de stijgende welvaart groeit de vraag naar hoogwaardig voedsel daar aanzienlijk. In 2011 importeerde het land bijna 1 miljoen ton varkensvlees om in de behoefte te kunnen voorzien. In eigen land wordt de productie nu flink opgevoerd. Professionele varkenshouders moeten de varkens in de achtertuin snel verdringen. De overheid stimuleert dit met subsidies en stelt alles in het werk om Rusland in 2020 zelfvoorzienend te laten zijn voor zijn voedselproductie.
Buitenlandse bedrijven proberen een graantje mee te pikken van de stormachtige ontwikkelingen. Ook de Nederlandse agribusiness. Daarnaast zorgen de ontwikkelingen voor flinke verschuivingen op de wereldmarkt. Dit vormde voor Boerderij aanleiding zelf eens te gaan kijken in dat immense land. De komende weken kunt u onze indrukken lezen.
De ontwikkelingen in de Russische varkenshouderij zullen niet onopgemerkt blijven. De stijgende zelfvoorzieningsgraad gaat zeker invloed hebben op de prijzen in Noordwest-Europa. Gezamenlijk exporteren de EU-27 jaarlijks drie miljoen ton aan varkensvlees naar landen buiten de EU. Dat is ongeveer een achtste deel van de totale productie. Rusland is de grootste afnemer. In het kader van vierkantsverwaarding is dat een belangrijk gegeven. Vettere delen die in eigen land niet te slijten zijn, vinden daar gretig aftrek.
Ook vanuit andere delen van de wereld gaat veel vlees naar Rusland. Een kleinere vraag vanuit Rusland resulteert in minder exportmogelijkheden. Als die verschuiving niet wordt gecompenseerd met export naar andere delen van de wereld, zal dat de varkensprijs drukken. Het gevaar van een te grote exportafhankelijkheid ligt op de loer.
De vraag is wel in hoeverre Rusland zijn ambities kan waarmaken. Dat de productie in eigen land groeit is zeker. In hoeverre vraag en aanbod precies bij elkaar komen, laat zich lastig voorspellen.

Laatste reacties

 • joannes

  Eindelijk een artikel wat informeert! Niet in alleen in Nederland zijn aan het denken aan de toekomst. Ze zullen snel leren, want in een kapitalistisch systeem, weten ook de Russen inmiddels, dat wanneer je wat goed doet in eigendom, je er miljardair mee kan worden.

 • kok999

  Tijdens een bos tocht door dat verdere oosten kwamen we bij een jagersstand. Die gooide daar slachtafval neer om roofdieren naar de stand te trekken. Hoe voorkom je in zo'n land dat je de ziektes buiten de stal kan houden ?

 • joannes

  @ kok999 Daar hoef niet voor naar Rusland te gaan, In Spanje en Italie halen de wolfen, wolfhonden, en gieren het vee uit de wei. En dat zal in Oost Europa nog erger zijn. Trouwens als de wilde zwijnen in de NL plantsoenen lopen, lijkt het mij dat, dat ook een risco is, op insleep van ziektes.

 • W Geverink

  Als je wilde zwijnen, wolven etc van de gebouwen weg wil houden kun je een predator fence opzetten. die is gemaakt van high tensile gladde gegalvaniseerde draad waarvan de hete en de massa om en om vijftien cm uit elkaar zitten. Sluit daar een Gallagher op aan en klaar is klara.

 • gerjan slingenbergh

  De meeste landen willen niet afhankelijk zijn van voedselimporten. Rusland is een land dat met gemak goedkoper kan produceren dan west europa. Geld en grond is er genoeg. Goedkope arbeid is er ook. Je laat de boel managen door Deense of Nederlandse varkensboeren en je hebt een goedkoop stukje inlands vlees.

 • John*

  ahum met gemak.. Hier zijn we verwend met voer, veearst en stalinrichter om de hoek. Dat is daar toch wel ietsjes anders. Arbeid is daar misschien wel goedkoop, maar is de kwaliteit net zo goed als hier? In Rusland worden nu bedrijven gebouwd van 10.000 zeugen gesloten. Nu alles goedkoop is gaat dat nog wel. er mag nogal wat mis gaan voordat er echt verlies gemaakt wordt. Maar hoe ziet het er over 7 jaar uit als de markt zelfvoorzienend is en de marges gedaald? Als het dat slecht draaid is het met zulke bedrijven zo bekeken!.

 • joannes

  John* wij hebben het ook geleerd en hun zullen het ook leren wanneer ze er geld mee kunnen verdienen. In het communistische systeem waren ze allemaal gelijk zonder eigendoms rechten en konden zich niet onderscheiden. Nu is dat anders! En ze hoeven niet super efficient te zijn de eerste jaren met zoveel minder handicaps: grondprijs, millieu, transport, voer, arbeid, en ....vergeet niet ...veel stallen en installaties worden met EU export subsidies geleverd om er hier ook nog wat aan te verdienen.

 • John*

  Hier in Nederland kon in de groeiperiode ook ieder bedrijf geld verdienen zowel goed, redelijk als slecht presterende bedrijven. Nu we 20 Jaar verder zijn verdienen alleen de goed presterende bedrijven nog geld. En dan hebben we hier nog geen reuzensprongen gemaakt zoals er daar nu gezet worden.

 • joannes

  De opzet in Nederland totaal anders dan in het bv Rusland. In Rusland zijn het vaak projecten van lokale oligarchen die een vinger in de voedselketen pap willen ivm de goede marges en de politiek bescherming. Zij hebben al geld, krijgen subsidies, en geven de lokale bevolking een toekomst met arbeid en vaak technologisch hoogstaand werk. Kortom het zijn vaak projecten van meer dan 100 arbeids plaatsen. Dan zijn er de amerikaanse en europese leveranciers die zich verdringen voor leverancies en scholing. Dus dat gecombineerd met goedkoop voer, arbeid, grond, millieueisen, enz,.... Het kan snel gaan en Russen zijn niet dom dat hebben ze al bewezen. Het zal geen 20 jaar duren daar. Natuurlijk zullen er een paar vallen maar er staan er ook al een aantal (Ukraine) beurs genoteerd in Londen.http://www.mhp.com.ua/en/node/321/ deze voornamelijk pluimvee maar er zijn er in melk, varkens en pluimvee.

 • agratax2

  gerjan slingenbergh. In Rusland voldoende werkelozen je hebt gelijk. Helaas deze werkelozen zijn net Nederlandse werkelozen, geen werk zoekers. Als ze al werk accepteren moet dat de status van ambtenaar hebben met bijbehorend pak en schone handen. Op mijn laatste projecten liepen afgezien van melksters en oude mannen geen Russen rond, het stal en landwerk was voor gastarbeiders (Oezbeken) en dan te weten dat het halve dorp uit zijn neus punnikte. Nee de Russen hebben geld om de voedselproductie op te zetten en dat zullen ze doen met alle technische hulpmiddelen die er te vinden zijn en ingevlogen kennis en arbeid.

 • agratax2

  Joannes als je denkt dat alles goedkoper is in Rusland raadt ik je aan er eens heen te gaan. Dan zul je ontdekken dat voedergraan niet echt goedkoper is dan hier, transport is door grote afstanden en slechte wegen en struikrovers niet echt goedkoper dan hier zo kan ik je nog het één en ander opnoemen die >goedkoper< zijn in de weg staan. De grootte winst pakken de oligarchen niet op het land maar in de volgende schakels van de keten. Het is alleen jammer voor ons dat ze denken dat de eerste schakel het meeste geld in het laatje brengt (ook zij denken land, arbeid goedkoop > voer goedkoop) ze rekenen met > 20 biggen / zeug, helaas het zijn maar 10 die groot worden. Zie ze kunnen beter bij ons de karkassen kopen en daarna verwerken en vermarkten in de eigen 'SUPER' .

 • John*

  als er maar 10 groot worden betekent dat er toch bijna 80 kg meer voer nodig is om alleen al de big te maken. dan zijn de biggen al bijna 20 euro / stuk duurder. Dan zal het met die 10 wel loslopen maar 10 euro voerkosten / big zit er al snel tussen. Op een bedrijf met volledig vreemde arbeid hier liggen de arbeidskosten op 4 euro / stuk. Waar haalt die rus de andere 6 euro vandaag?

 • joannes

  Agratax1 als je geld hebt, kan je geduld hebben en... wanneer je de politiek zelf schrijft nog meer geduld. Ze zullen er alles aandoen om alleen het hoognodige te importeren en zelf een zelfvoorzienings graad te creëren. Ik heb met zo´n man om de tafel gezeten en hij is heel simpel: We zijn nog bezig met de taart te verdelen (politiek) en daarna werken we aan de efficientie. De mannen reizen meer als ons en zijn goed geinformeerd. Politiek (incl. import bescherming) staat in functie van ontwikkeling van zelfvoorzienings graad en werkgelegenheid. En daar komt bij dat, met export subsidies van de EU en de US, geconcurreerd wordt voor levering van de modernste apparatuur en genetich materiaal. En omdat de welvaart daar veel harder kan groeien dan in het westen gaan ze naar Frankfurt of Londen en krijgen daar goedkope leningen of beursnotering. Het risico ligt daarmee verdeelt ook nog bij (mogelijk) oa nederlandse pensioenfondsen. Denk niet dat Nederlandse varkens vlees onbeperkt over de Russische of Ukrainse grens kan worden geexporteerd. Nu niet en in de toekomst niet!

 • LUCTOR

  Zoals de textiel industrie zal ook de varkenshouderij uit Nederland verdwijnen.
  Het is een kwestie van tijd de textiel produktie vind nu plaats in lagelonen landen zo zal de varkenshouderij verschuiven naar landen waar ruimte is voor de voerproduktie.
  Zoals Joannes schrijft wie geld heeft heeft geduld zoals een grote Duitse slachter die al miljoenen heeft geinvesteerd in Russische varkenshouderijen

 • agratax2

  Joannes ik heb vanaf 1992 regelmatig in Rusland gewerkt en weet aardig van de hoed en de rand durf ik te zeggen. Dat de politiek, lees Poetin, er alles aan zal doen de rijken aan de voedselproductie te krijgen moet duidelijk zijn. Iedere Rus die 'boer' wil worden kan land krijgen onder voorwaarde dat het na 3 jaar allemaal onder de ploeg is of je oogst is een ander verhaal. Statistisch moet al je akkerland bewerkt zijn, dan klopt de prognose. Er is nog weinig veranderd de laatste 20 jaar. Zelfs de reuze beursgenoteerde bedrijven schrijven nog rode cijfers, de (weers)omstandigheden in Rusland zitten bijna altijd tegen.

 • joannes

  Agratax1 het is in die 20 jaar in het algemeen beter geworden in Rusland en in de volgende 20 jaar zal het sneller verbeteren met de kapitalistische ervaringen die ze nu hebben. Wanneer je het vergelijkt met NL met zijn overcapaciteit, de beperkte ruimte, de overbevolking, de regels, de politiek,enz,enz,.... zal het hier moeilijker worden terwijl ze daar vragen of je aub wil starten met hulp. Het punt is reken niet op veel exportgroei naar emerging landen bv Oost Europa, maar ook China, Vietnam, enz... want daar gaan ze ook aan het werk met minder handicaps, meer ruimte en meer geld!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.