Boerenblog

1443 x bekeken

Varkenshouder fietst voor het goede doel (3)

Een paar jaar geleden leerde Mario van Sleeuwen BIG Challenge kennen. Dit jaar doet hij mee aan de Alpe D’HuZes, omdat het een goed doel is en 100 procent ‘antistrijkstok’.

Het is bijna zover. Vrijdag vieren we alvast de verjaardag van mijn zoon John en van mij, want we zijn allebei in Frankrijk jarig. Ook moet ik in de stal alles bijwerken. We gaan nog naar een hockeywedstrijd van John en mijn andere zoon Rob. Ze kunnen kampioen worden, maar dan moeten ze de wedstrijd van zaterdag 2 juni wel winnen. Gelukkig doen ze dat. Zo zie je maar: het leven bestaat niet alleen uit werken en fietsen.

Overleg met bedrijfsverzorger
Daarnaast overleg ik met Ferdy, degene die het bedrijf voor een week overneemt. Hij is een boerenzoon, heeft de mas afgerond en gaat nu naar de has. Al jaren werkt hij op zaterdag en in de vakanties bij ons. Hij kent het bedrijf door en door. We nemen de dagelijkse gang van zaken – voeren en controleren – door. Er gaan deze week natuurlijk varkens biggen, Ferdy weet welke handelingen hij dan moet uitvoeren. Ook bespreken we wanneer ze biggen komen laden. De voerbestellingen heb ik zelf nog geregeld.

Vader houdt oogje in het zeil
Ondanks dat ik in Frankrijk ook bereikbaar ben, geef ik Ferdy telefoonnummers van anderen voor als er problemen zijn. Ik denk dat het thuis wel goed komt deze week. Mijn vader, die sinds kort in het dorp woont, komt elke dag op het bedrijf. Hij verzorgt de planten en de overige dieren en houdt een oogje in het zeil.

Laatste klusjes voor vertrek
Zondagochtend  sta ik om vijf uur op. Ik ga voeren en controleren. Dan verricht ik nog vlug wat laatste klusjes en kijk of alles er goed bij ligt. Het alarm blijft de komende week gewoon op mijn mobiele telefoon komen. Gelukkig komt het niet vaak voor, maar als het zo is, bel ik even naar huis. Yvonne is nog even druk met inpakken. De auto zit tot het dak toe vol. De fiets gaat bij teamgenoot Hans in de bus.

Om half acht stappen we met de kinderen de auto in en rijden maar. Het regent. We rijden in een keer door tot Luxemburg. Daar tanken we natuurlijk, want dat is in dat land goedkoop. We nemen even pauze, drinken koffie en strekken de benen. De hele dag valt er veel regen. Onderweg zien we veel Nederlanders met fietsen op de auto of erachter. Het is mooi om te zien, je denkt dat die ook allemaal de Huez gaan fietsen.

Veel BIG Challenge-shirts
Yvonne rijdt het grootste deel van de rit. Ik zit continu met mijn benen te wiebelen, ze wordt er zenuwachtig van. Ik heb de laatste dagen niet meer gefietst - rust voor de grote tocht - maar heb toch wat stijve benen. Vorige week woensdag ben ik met teamgenoten Peter en Hans bij de Posbank op de Veluwe gaan fietsen. Onze laatste flinke training, een mooie tocht. Onderweg rijden we nog een keer fout, het laatste uur zit ik achter het stuur. Rond zeven uur ‘s avonds arriveren we bij de berg. Yvonne wordt al bang bij het zien van het diepe dal, de kinderen lachen er om. Om half acht checken we in. In de hal van hotel L’ours Blanc zien we veel Nederlanders en veel BIG Challenge T-shirts. Een feest van herkenning. Het appartement ziet er goed uit. We eten wat en duiken ons bed in. De volgende ochtend staat de eerste oefentocht op het programma. We hebben er zin in.

Of registreer je om te kunnen reageren.