Boerenblog

1184 x bekeken 2 reacties

Trots op bikkels en wereldvleescongres

Terwijl de fietsers moesten afzien in hun strijd om de Alpe d’Huez te beklimmen, bezocht ik in Parijs het wereldvleescongres.

Ruim 180 fietsers uit de agrarische sector beklommen vorige week de Alpe d'Huez. Ik ben supertrots onze bikkels. De varkenshouderij streed tegen kanker in de sponsoractie Alpe d'HuZes. Herman Houweling richtte hiervoor in 2009 BIG Challenge op. Hij was met hart en ziel verbonden aan de varkenshouderij. Hij leeft voort in veler harten.

Wereldvleescongres
Terwijl de fietsers moesten afzien in hun strijd om de berg te beklimmen, was ik in Parijs op het wereldvleescongres. Eens per twee jaar komt de vleessector bijeen om allerlei zaken te bespreken, zoals de ontwikkelingen in de belangrijkste exporterende landen. Een belangrijk punt is markttoegang. De Russische markt is nadrukkelijk belicht. Een lastig land, wat markttoegang betreft. Rusland vreest grote importen van levend vee. Rusland wil een eigen productie opbouwen. Voor de varkenshouderij staat dit nog in de kinderschoenen.

Afrikaanse varkenspest
Onrust is er over de Afrikaanse varkenspest. De Europeanen melden de Amerikanen dat zij maar blij moeten zijn dat er water zit tussen de VS en Rusland. Wereldvoedselorganisatie FAO wil kijken hoe landen kunnen samenwerken om de Afrikaanse varkenspest in te dammen.
De Amerikanen vertellen dat ze moeite hebben om een handelsakkoord met Korea te sluiten. Voor Europeanen is dat makkelijker. Wij hebben de importen van auto's als wisselgeld. Amerikanen hebben dat blijkbaar minder. Ach, zo werkt het toch altijd: voor wat, hoort wat.

Undercover op Brits varkensbedrijf
Varkenshouders uit verschillende werelddelen spraken elkaar uitvoerig zowel in de vergadering als daarbuiten. In de VS vinden varkenshouders dat er veel druk ligt op dierenwelzijn. Ook in Australië eisen supermarkten nu groepshuisvesting (na vijf dagen) voor hun inkoop. Ook deden de Australiërs verslag van de stand van zaken in hun land wat betreft de acceptatie van vaccinatie tegen berengeur. De ene supermarkt accepteert het wel en de ander niet. Nog steeds slachten ze op een laag gewicht: 72 tot 73 kilo. De Engelsen maakten melding van een undercover werknemer op een varkenshouderij die beelden de ether in slingerde.

Groepshuisvesting zeugen
De landen zijn geïnteresseerd in hoe de invoering van groepshuisvesting zal uitwerken in het vleesaanbod vanuit de EU. Ja, dat zijn wij ook. Ook is men benieuwd welke positie de retail gaat innemen als het gaat om groepshuisvesting. De onzekere financiële situatie op de aandelenmarkten is ook van invloed op de varkensmarkten. Algemeen was de conclusie dat er buiten Europa meer aanbod komt en dat de prijzen buiten de EU onder druk komen te staan. De VS breiden 2 tot 3 procent uit. Canada heeft de afgelopen jaren 23 procent van de productie ingeleverd, maar verwacht nu een stabilisatie van de productie.
Op zo'n congres zijn trends te  ontdekken en valt me eens te meer op dat de wereld meer is dan Nederland alleen.

Laatste reacties

  • evanderpasch1

    daarom moet nl geen strengere regels hebben dan rest van wereld, het moet uit de markt komen

  • joannes

    De onderwerpen in Nederland zijn ook de onderwerpen op het Wereld vlees congres begrijp ik. Het succes van internet! Alles wordt wereld wijd uitgewisseld en..... veel sneller. Dat is goed voor een rechtvaardiger gelijkmatige regelgeving maar ze moeten niet te veel ineens willen anders lopen de rendementen hard terug vanwege de desinvesteringen. Maar voor diegen die voor investeren staan is het belangrijk te weten dat ketengericht innoveren intressanter is.

Of registreer je om te kunnen reageren.